Αναλύσεις

Παραμένει τρύπα για το μεταναστευτικό η Πράσινη Γραμμή, παρά την συμφωνία των «27» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση, αλλά διαβάζει τα ψηλά γράμματα ο Ν. Νουρής

Γκρίζες ζώνες και αμφιλεγόμενες πρόνοιες στη συμφωνία των «27»για το μεταναστευτικό προκαλούν ερωτήματα.

Δείτε στο βίντεο την τοποθέτηση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, στις ΤΟΜΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΤΑ:

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα

εδώ.

Τι σημαίνει η απόφαση για την Ελλάδα

Οπως έγραψε σήμερα η «Κ», η Αθήνα εμφανίζεται ικανοποιημένη, καθώς έγινε «ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του τρόπου με τον οποίο επιμερίζεται η ευθύνη, μέσω του κανονισμού του Δουβλίνου».

Η ελληνική πλευρά, όπως σημειώνεται, «αγωνίστηκε για να συμπεριληφθεί στον νέο Κανονισμό ένα νέο κριτήριο, το οποίο προβλέπει ότι η ευθύνη για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου θα τερματίζεται σε 18 μήνες, αντί για 10 χρόνια που ήταν έως σήμερα, όταν η αίτηση αυτή απορρίπτεται σε συνοριακές διαδικασίες ασύλου». Είναι οι διαδικασίες που εφαρμόζει η Ελλάδα προκειμένου να ξεχωρίσει αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη προστασίας από αυτούς που καταχρώνται το σύστημα ασύλου και υπονομεύουν τη βιωσιμότητά του. Προβλέφθηκε, επίσης, νέα, ειδική κατηγορία για τους διασωθέντες από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Συνολικά, πάντως, «το νέο σύστημα ανταποκρίνεται καλύτερα στα δεδομένα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα μας», επισημαίνεται.

Παράλληλα, το νέο κείμενο δημιουργεί υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, εξασφαλίζει διαρκή αποσυμφόρηση στα σύνορα και προσαρμόζει τις δεσμεύσεις του Κανονισμού του Δουβλίνου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χωρών πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα. Στηρίζει δε την έννοια των ασφαλών τρίτων χωρών. Επιπλέον, η συμφωνία καθιερώνει μια ετήσια πολιτική συζήτηση, σε υπουργικό επίπεδο, η οποία θα θέτει επί τάπητος τη μεταναστευτική κατάσταση και τις ανάγκες που υπάρχουν σε όρους αλληλεγγύης. Οπως τονίζεται, είναι κάτι που παραδοσιακά έθετε η χώρα μας.

Η Ελλάδα, επίσης, εξασφάλισε πρόνοιες που αποτρέπουν το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης των συνοριακών περιοχών της χώρας από πιέσεις που σχετίζονται με διαδικασίες ασύλου και κατοχύρωσε ότι θα λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας κατά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών που σχετίζονται με αυτές τις διαδικασίες.

Πηγή: Kathimerini.gr Συμφωνία για μεταναστευτικό: Η «ευέλικτη αλληλεγγύη» και τα αγκάθια – Τι σημαίνει η απόφαση για την Ελλάδα