Η Ελλάδα μετά τις εκλογές

Βρέθηκα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του Μαΐου - Ιουνίου 2023. Μια χώρα με οκτώ κόμματα στη Βουλή και με αυτοδυναμία του κόμματος της Κεντρο-δεξιάς, της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης σχημάτισε το νέο Υπουργικό του Συμβούλιo. Σημαντικές αλλαγές: η αλλαγή του κ. Δένδια από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Αμύνης, ο διορισμός του κ. Χατζηδάκη στο Υπουργείο Οικονομικών. Δύο προσωπικότητες με χαρακτηριστικά δελφίνων. Στο Υπουργείο Εξωτερικών ορίζεται κάποιος ακαδημαϊκός, από τους έμπιστους του Πρωθυπουργού.

Από το προηγούμενο σχετικό άρθρο μου έθιξα το θέμα των πολλών κομμάτων στη Βουλή και τη δυνατή δυσκολία λήψεως αποφάσεων. Θα δούμε.

Από τα κόμματα της Δεξιάς, που μπήκαν στη Βουλή, η Ελληνική Λύση, το κόμμα του κ. Βελόπουλου, συνεχίζει από τη προηγούμενη Βουλή και είναι γνωστό.

Τα άλλα δύο κόμματα, η «Νίκη» και οι «Σπαρτιάτες», πρώτη φοράν μπαίνουν στην Ελληνική Βουλή. Η «Νίκη» φέρεται να υποστηρίζεται από κύκλους του Αγίου Όρους, για δε τους «Σπαρτιάτες» συζητείται η τυχόν σχέση τους με τη σήμερον παράνομη «Χρυσή Αυγή». Στα Αριστερά εξελέγη το κόμμα της κας Κωνσταντοπούλου. Τα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών, έχουν ως κύρια θέματα, όπως είναι φυσικό, τα αποτελέσματα των εκλογών και τις επιπτώσεις τους.

Κατά τα άλλα η Ελλάδα είναι όπως την γνωρίζουμε, δυστυχώς μαστίζεται ακόμη από τη γραφειοκρατία, που επιδεινώθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και από μιαν αδυναμία στο να εκφρασθεί μια καθαρή σκέψη με όσον το δυνατόν λίγα λόγια.

Η νέα Κυβέρνηση, εκτός από τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, που είναι τεράστια, έχει να αντιμετωπίσει σημαντικότατα εσωτερικά προβλήματα και σχεδιασμούς.

Το πρόβλημα της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, της κουμπαροκρατίας, του εκσυγχρονισμού. Προκαλεί, για μερικούς, μια μικρή χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων να έχει τόσους Υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ άλλες χώρες πολύ λιγότερους. Χρειάζονται όλοι αυτοί; Πώς συμβαίνει η εξίσου μικρή Ελβετία να έχει επτά Υπουργούς και να κάνει τη δουλειά της και εμείς να χρειαζόμαστε τόσους;

Ένα άλλο θέμα, είναι το ζήτημα με τα λεγόμενα κόμματα της Κεντρο-δεξιάς, κυρίως στην Ελλάδα αλλά και αλλαχού: Είναι κόμματα της Δεξιάς σε όλα τα θέματα ή δεν είναι; Γιατί φαίνεται να διστάζουν σε πολλά θέματα. Μερικοί θα ήθελαν να τα δουν να εφαρμόζουν το τρίπτυχο: χαμηλότεροι φόροι, μικρότερο κράτος, αναγκαίες κοινωνικές παροχές. Το εφαρμόζουν; Πιστεύουν σ’ αυτό; Κι αν δεν το εφαρμόζουν, γιατί;

Ο κ. Μητσοτάκης, στην προηγούμενη Κυβέρνησή του, κάτι απ’ αυτά φαίνεται να εφάρμοσε. Κι ο κόσμος τον αντάμειψε με την ψήφο του.