Περιβάλλον

Νίκη για το περιβάλλον: Η Ευρωβουλή ψήφισε Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης

Τι προνοεί και τι θα επιφέρει ο νέο Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης, που ψήφισε την περασμένη Τετάρτη η Ευρωβουλή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα προς όφελος του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Ιουλίου ψήφισε υπέρ του Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης, ο οποίος υπήρξε αίτημα πέραν του 1 (ενός) εκατομμυρίου Ευρωπαίων πολιτών.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια καινούργια εποχή, όπου τα κράτη μέλη, εκτός του ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν σημαντικούς οικοτόπους και περιοχές, θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση υποβαθμισμένων χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, για παράδειγμα υγροτόπους, ποτάμια, δάση. Πρακτικά η ΕΕ θα προσπαθήσει να διορθώσει τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και λάθη του παρελθόντος, τα οποία υποβάθμισαν τη φύση, μέσα από έναν Κανονισμό που θα θέτει υποχρεώσεις και στόχους για τα κράτη μέλη και το σύνολο της ΕΕ. Στόχος θα είναι η επαναφορά σημαντικού ποσοστού της φύσης στην προτέρα κατάσταση, ούτως ώστε να ανακάμψει το βιολογικό περιβάλλον και να βαδίζουμε προς τον δρόμο που οδηγεί στην αειφορία.

Οι παραλείψεις και οι… απουσίες

Παρόλο που η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου αποτελεί νίκη για τη φύση, τη βιοποικιλότητα και το κλίμα, ωστόσο η καταψήφισή του από 300 ευρωβουλευτές καταδεικνύει ότι, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη εδραιωθεί στην αντίληψη όσων μας εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι ενέργειες και οι δράσεις για μια πιο πράσινη Ευρώπη αποτελούν τη μόνη οδό για τον περιορισμό των συνεπειών τής κλιματικής κρίσης που βιώνουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, πλην της κας Σταύρου, που τάχθηκε κατά και του κ. Φουρλά, ο οποίος απουσίαζε, τάχθηκαν υπέρ του εν λόγω Νόμου.

Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε απέχει αρκετά από το κείμενο το οποίο είχε ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράδειγμα παραλήφθηκαν διατάξεις οι οποίες αφορούν τους τυρφώνες, την καλλιεργήσιμη γη και τα χρονικά περιθώρια για την αποκατάσταση των οικοτόπων. Η εξέλιξη αυτή σαφώς δεν είναι αμελητέα, ούτε όμως μπορεί να εκληφθεί σαν ήττα, αφού πλέον η αποκατάσταση της φύσης έχει τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης και έχει τροχοδρομηθεί η πορεία της.

Ορόσημο

Ο Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης πρέπει να αποτελέσει ορόσημο και σημείο έναρξης δραστικότερων μέτρων, που θα αποσκοπούν στην επαναφορά των οικοσυστημάτων, των ενδιαιτημάτων και των ειδών σε καλή κατάσταση, θέση που ενισχύεται από πρόσφατη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία 81% των οικοσυστημάτων της ΕΕ βρίσκονται σε «φτωχή» κατάσταση. Η κατάσταση των οικοσυστημάτων είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για τα είδη που φιλοξενεί, αλλά και για τον άνθρωπο.

Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και η συνεπαγόμενη βελτίωση της κατάστασης της πανίδας και της χλωρίδας θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα, θα μειώσει τον κίνδυνο πλημμυρών, θα μετριάσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, θα αποτρέψει τις πυρκαγιές και θα συμβάλει στη συνολική βελτίωση της ποιότητας της υγείας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης και της ψυχικής. Η φύση είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας και οι δράσεις που στοχεύουν στην αποκατάστασή της μπορούν να συμβάλουν στην επισιτιστική ασφάλεια και στη διασφάλιση τροφής σε βάθος χρόνου.

Κοινωνικό χρέος

Οι μάχες που δίνονται για το περιβάλλον πρέπει να εκλαμβάνονται ως μάχες για την ανθρωπότητα. Αν τα δομικά στοιχεία της φύσης απειλούνται με εξαφάνιση, οφείλει η κοινωνία να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να αποτρέψει τα χειρότερα. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, η Πολιτική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο και ο Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης, όπως αυτός θα διαμορφωθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, θα είναι ο πυλώνας στον οποίο θα στηριχτούν τα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να καταφέρουν να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.