Τουρισμός

Αεροδρόμια, τουρίστες και το ενδεχόμενο απεργιών

Τα κυπριακά αεροδρόμια είναι πανέτοιμα ν’ ανταποκριθούν στην αυξημένη επιβατική κίνηση της θερινής τουριστικής περιόδου. Την ίδια ώρα υπάρχουν σχέδια δράσης για το ενδεχόμενο απεργιακών μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που ενδεχομένως να επηρεάσουν και την Κύπρο

Μπαίνοντας σταδιακά στην καρδιά του καλοκαιριού, ολοένα και περισσότερος κόσμος σκέφτεται τις διακοπές του. Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τα μέσα Αυγούστου η πλειοψηφία των συμπολιτών μας θα κάνουν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας και είτε θα εκδράμουν στο εξωτερικό είτε θα παραθερίσουν σε κάποια γωνιά του όμορφου νησιού μας.

Από την άλλη, σε φουλ ρυθμούς θα δουλεύουν τα αεροδρόμιά μας για να εξυπηρετήσουν τους ταξιδιώτες που είτε θα πηγαίνουν είτε θα έρχονται για τις διακοπές τους. Όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, τα κυπριακά αεροδρόμια είναι πανέτοιμα ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τουριστικής αυτής περιόδου, ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά και να μην υπάρξει ταλαιπωρία.


Ενδεχόμενο απεργιών

Εκείνο που ανησυχεί τόσο τους ταξιδιώτες όσο και τους εμπλεκομένους στα αεροδρόμια είναι το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων. Προ ημερών, μεταδόθηκε η είδηση ότι οι εργαζόμενοι στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας την Eurocontrol, που διαχειρίζεται την κυκλοφορία σε όλον τον αεροπορικό χώρο της Γηραιάς Ηπείρου, έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ζητώντας υψηλότερες αποδοχές, καλύτερα ωράρια εργασίας και προσλήψεις νέου προσωπικού, για να καλυφθούν τα κενά. Με αφορμή αυτό, ρωτήσαμε τη Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports, κατά πόσον καταρτίζονται οποιαδήποτε σχέδια δράσης για το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων, που πιθανόν να επηρεάσουν και την Κύπρο, μεσούσης μάλιστα της τουριστικής περιόδου.

Απαντώντας στη «Σημερινή», η κ. Κουρούπη ανέφερε ότι οι προειδοποιήσεις αυτές των εργαζομένων στο Eurocontrol λαμβάνονται υπ’ όψιν απ’ όλους του φορείς της αεροπορικής κοινότητας σε πανευρωπαϊκό, και όχι μόνο, επίπεδο. Σε ό,τι αφορά τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου, ως διαχειρίστρια εταιρεία είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση κρίσεων. Υπάρχουν σχέδια δράσης για διαφορετικά σενάρια κρίσεων που πιθανόν να προκύψουν και που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία των αερολιμένων. Βεβαίως, σε ένα ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων ευρείας κλίμακας χρειάζεται, επίσης, καλή προετοιμασία και συνεργασία από πλευράς των αεροπορικών εταιρειών προς τους πελάτες τους, ανέφερε η κ. Κουρούπη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Χάρης Παπαχαραλάμπους, ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ανέφερε στη «Σημερινή» ότι, στο ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων, αναπόφευκτα κάποιοι θα επηρεαστούν, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Εκείνο που είναι σημαντικό, πρόσθεσε, είναι οι ταξιδιώτες να τηρούνται ενήμεροι πριν από το ταξίδι τους για τις πτήσεις τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σημείωσε, φαίνεται και η αξία του ταξιδιωτικού πράκτορα, καθώς μπορεί να καθοδηγήσει τον ταξιδιώτη και να του βρει λύσεις σε περίπτωση που προκύψει τελικά απεργία.


Πανέτοιμοι για την τουριστική περίοδο

Αφήνοντας στην άκρη το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων, τα αεροδρόμια θα πρέπει να κερδίσουν το στοίχημα της τουριστικής περιόδου και της ομαλής μετάβασης των τουριστών από και προς την Κύπρο. Ρωτήσαμε την κ. Κουρούπη κατά πόσον τα αεροδρόμιά μας είναι σε θέση ν’ ανταποκριθούν στην αυξημένη κίνηση της καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, τα αεροδρόμιά μας είναι πανέτοιμα ν’ ανταποκριθούν στην αυξημένη επιβατική κίνηση της θερινής τουριστικής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι, το περσινό καλοκαίρι, τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την πίεση των αυξανόμενων αριθμών ταξιδιωτών, δίχως σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και, κυρίως, δίχως τις εικόνες χάους που είδαμε σε άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην καλή οργάνωση και τον συντονισμό όλης της αεροδρομικής κοινότητας. Βαδίζοντας στα ίδια χνάρια με την περσινή χρονιά, οι Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου καταγράφουν και φέτος πολύ λιγότερες καθυστερήσεις και επιχειρησιακά προβλήματα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά την αυξημένη κίνηση. Ωστόσο, είμαστε σε επαγρύπνηση, διατηρώντας ακέραιη τη στενή μας συνεργασία με τις εταιρείες και τις κρατικές υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στους αερολιμένες, με στόχο οι επιβάτες να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να επιλύονται άμεσα όποια πιθανά προβλήματα αναδύονται, σημείωσε.


Οι συμβουλές

Ακολούθως ρωτήσαμε την κ. Κουρούπη τι θα συμβούλευε τους ταξιδιώτες που θα ταξιδέψουν φέτος και ειδικά αυτούς που επιλέγουν το αποκορύφωμα της φετινής τουριστικής σεζόν. Απαντώντας, ανέφερε: «Καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της καλοκαιρινής σεζόν και η επιβατική κίνηση αυξάνεται δυναμικά, είναι σημαντικό οι επιβάτες που θα ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα να παρακολουθούν τακτικά την εξέλιξη της πτήσης τους και τα μηνύματα της αεροπορικής τους εταιρείας και, βεβαίως, να μεταβαίνουν έγκαιρα στο αεροδρόμιο. Τέλος, όσοι έχουν την ευκαιρία, καλούνται να κάνουν από πριν διαδικτυακό check -in και να τυπώσουν την κάρτα επιβίβασής τους».

Στις δικές του συμβουλές, ο κ. Παπαχαραλάμπους τόνισε ότι είναι σημαντικό για τους ταξιδιώτες να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και πολύ περισσότερο να γνωρίζουν τι εισιτήριο αγόρασαν και με ποιους όρους. Γι’ αυτό προτού τα αγοράσουν θα ήταν καλό να διαβάσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να μη βρεθούν στη συνέχεια προ εκπλήξεως.

Επίσης, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι πολλές φορές είναι πιο ασφαλές οι τουρίστες να κλείσουν τα εισιτήριά τους μέσω ενός ταξιδιωτικού πράκτορα, καθώς σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα θα υπάρχει ένα άτομο με το οποίο θα μπορούν να επικοινωνήσουν για να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό. Επίσης, πρόσθεσε, πολλές φορές το πακέτο που θα προσφέρει ο πράκτορας, ενδεχομένως να είναι και πιο φθηνό από το να κλείσει κάποιος αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και μεταφορικό μέσο από κάποιο σάιτ.


1000 πτήσεις την εβδομάδα

Επ’ ευκαιρία των πιο πάνω, ζητήσαμε από την κ. Κουρούπη να μας αναφέρει σε πόσους προορισμούς μπορούν να ταξιδέψουν φέτος οι Κύπριοι και πώς βλέπει να εξελίσσεται η τουριστική σεζόν όσον αφορά τις αφίξεις.

Τον Ιούλιο, ανέφερε, οι Κύπριοι μπορούν να ταξιδέψουν σε 102 δρομολόγια από το Αεροδρόμιο Λάρνακας και σε 58 δρομολόγια από το Αεροδρόμιο Πάφου, ενώ την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται από τους δύο αερολιμένες γύρω στις 1000 πτήσεις εβδομαδιαίως (αφίξεις και αναχωρήσεις). Εκτός από την Ελλάδα, που είναι αγαπημένος προορισμός για το καλοκαίρι, φέτος υπάρχουν και πολλά νέα δρομολόγια. Πληροφορίες για όλες τις πτήσεις μπορεί κάποιος να βρει στην ιστοσελίδα της Hermes Airports, στον σύνδεσμο Flight Search Tool.

Όπως επισήμανε και το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe), τα αεροδρόμια της Κύπρου κατέκτησαν την πρώτη θέση όσον αφορά την ανάκαμψη της συνολικής αεροπορικής συνδεσιμότητας (απευθείας και ενδιάμεσης) σε σχέση με το 2019 και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά και την απώλεια της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς.

Σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση, είναι πιο αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ αγγίξαμε τα επίπεδα του 2019, χρονιά κατά την οποία είχε καταγραφεί ρεκόρ επισκεψιμότητας στην Κύπρο. Ενδεικτικά, τον Ιούνιο που μας πέρασε, η επιβατική κίνηση από και προς τα αεροδρόμια της Κύπρου άγγιξε το 96% του 2019, ενώ συνολικά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με 4.808.431 επιβάτες.

Στις δικές του εκτιμήσεις, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά. Προέβλεψε ότι φέτος θα κινηθούμε κοντά στα νούμερα του 2019, χωρίς, όμως, να τα ξεπεράσουμε. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις ανέφερε θα κινηθούν γύρω στο 4%-5% πιο κάτω από τις αντίστοιχες αφίξεις του 2019, ενώ οι διανυκτερεύσεις θα κυμανθούν 10%-15% πιο κάτω από το 2019. Και αυτό, όπως εξήγησε, γιατί οι τουρίστες επιλέγουν να κάνουν πιο μικρές διακοπές εξαιτίας του χαμηλότερου μπάτζετ που διαθέτουν. Αν και θέλουν να πάνε διακοπές, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός τούς αναγκάζουν να ταξιδέψουν για πιο λίγες μέρες, σημείωσ