Πολιτισμός

ART AERI: Φίλιππος ΣΤ’ της Ισπανίας

Ο Φίλιππος ΣΤ’ γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1968 στην κλινική Νουέστρα Σενιόρα ντε Λορέτο της Μαδρίτης. Είναι από τον Ιούνιο του 2014 ο Βασιλιάς της Ισπανίας. Φέρει, μεταξύ άλλων, τους ιστορικούς τίτλους του Βασιλιά της Ιερουσαλήμ, της Κύπρου και της Κορσικής.

Ήταν το τρίτο παιδί και ο μόνος γιος, που απέκτησαν ο Πρίγκιπας Χουάν Κάρλος της Ισπανίας και η σύζυγός του Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας και της Δανίας. Η βάπτισή του έγινε στις 8 Φεβρουαρίου 1968 στο Παλάτι της Θαρθουέλα από τον Αρχιεπίσκοπο της Μαδρίτης, Κασιμίρο Μορθίγιο. Το πλήρες όνομα που έλαβε τότε είναι το Φίλιππος Ιωάννης Παύλος Αλφόνσος των Αγίων Πάντων των Βουρβόνων και της Ελλάδας. Η ανάδοχος στη βάπτισή του ήταν η γιαγιά του Βασίλισσα Βικτώρια Ευγενία. Πριν από τη συμπλήρωση του όγδοου έτους του, ο Στρατηγός της Ισπανίας Φρανθίσκο Φράνκο πέθανε, και ο πατέρας του, Χουάν Κάρλος, ορκίστηκε Βασιλιάς στις 22 Νοεμβρίου 1975.

Τον Ιανουάριο του 1977 χρίστηκε Πρίγκιπας των Αστουριών, της Ζιρόνα και της Βιάνα. Λίγους μήνες μετά έγινε επίτιμος στρατιώτης του 1ου Αμνημόνευτου Συντάγματος Πεζικού του Βασιλιά. Το 1981 έλαβε από τον πατέρα του το Περιλαίμιο του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Η τελετή ενηλικίωσής του έγινε στις 30 Ιανουαρίου 1986, όταν και ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα της Ισπανίας και τον Συνταγματικό Βασιλιά της χώρας, ενώπιον του Ισπανικού Κοινοβουλίου.

Ο Φίλιππος συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992, ως μέλος της ολυμπιακής ομάδας της Ισπανίας στην ιστιοπλοΐα, τερματίζοντας έκτος και λαμβάνοντας το Ολυμπιακό δίπλωμα. Στην τελετή έναρξης των αγώνων ήταν ο σημαιοφόρος της ισπανικής αθλητικής αντιπροσωπίας.

Την 1η Νοεμβρίου 2003 ανακοίνωσε τον αρραβώνα του με την διαζευγμένη Λετίθια Ορτίθ Ροκασολάνο. Ο γάμος του ζευγαριού τελέστηκε στις 22 Μαΐου του 2004, στον Καθεδρικό Ναό της Αλμουδένα στη Μαδρίτη και θεωρείται ότι τον παρακολούθησαν τηλεοπτικά πάνω από 25 εκατομμύρια Ισπανοί. Ο Φίλιππος και η Λετίθια απέκτησαν δύο κόρες: την Ινφάντα Ελεονώρα, Πριγκίπισσα των Αστουρίων (στις 31 Οκτωβρίου 2005) και την Ινφάντα Σοφία (στις 29 Απριλίου 2007).

Ο Φίλιππος ανέβηκε στον θρόνο τα μεσάνυχτα της 19ης Ιουνίου 2014. Ο πατέρας του είχε υπογράψει το επίσημο κείμενο της παραίτησης λίγες ώρες νωρίτερα. Το επόμενο πρωί, μετά την παραλαβή της ζώνης της αρχηγίας των ενόπλων δυνάμεων από τον πατέρα του, ενθρονίστηκε επίσημα σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εφημερίδας «Ελ Μούντο», ο Φίλιππος είχε μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής σε σχέση με τον πατέρα του, πριν από την άνοδό τους στο θρόνο.

Στο πρώτο τους διεθνές ταξίδι ως βασιλείς, ο Φίλιππος και η Λετίθια συνάντησαν τον Πάπα Φραγκίσκο στις 30 Ιουνίου 2014. Ακολούθησαν επισκέψεις σε Πορτογαλία, Μαρόκο, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία και Μεξικό.

Τον Φεβρουάριο του 2015 ο Φίλιππος ανακοίνωσε την περικοπή του μισθού του κατά 20%. Σε αυτήν του την απόφαση έφθασε με βάση τους μισθούς που λαμβάνουν οι υπόλοιποι ηγεμόνες της Ευρώπης, πλην της Αγγλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία