Πολιτισμός

ART AERI: Καρολίνα Κένεντι

Η Καρολίνα Μπουβιέ Κένεντι γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1957. Είναι Αμερικανίδα συγγραφέας, δικηγόρος και πολιτικός. Είναι κόρη του δολοφονηθέντος αείμνηστου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και της Ζακλίν Μπουβιέ. Ήταν μόλις 7 χρονών όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας της. Το 1975 και ενώ έβγαινε από το σπίτι του βουλευτή των συντηρητικών Φρέιζερ στο Λονδίνο, στο οποίο φιλοξενείτο, ανατινάχθηκε το αυτοκίνητό της από βόμβα που είχε τοποθετήσει ο ΙΡΑ. Από την έκρηξη δεν έπαθε τίποτα, σκοτώθηκε όμως ένας περαστικός. Μετά το πέρας των σπουδών της ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, τη συγγραφή βιβλίων και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Για 22 μήνες ήταν υπεύθυνη ενός προγράμματος για τη δημόσια εκπαίδευση της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Στις 19 Ιουλίου του 1986 παντρεύτηκε με τον Εβραίο σχεδιαστή και επιχειρηματία Έντουιν Σλόσμπεργκ και απέκτησε τρία παιδιά, τη Ρόουζ, την Τατιάνα και τον Τζων, προς τιμή του πατέρα της.

Στις εκλογές του 2008 μαζί με τον θείο της Τεντ Κένεντι υποστήριξε ανοιχτά τον Μπάρακ Ομπάμα. Μετά την ανακοίνωση του διορισμού της Κλίντον στη θέση της Υπουργού Εξωτερικών, η Καρολίνα Κένεντι εκδήλωσε την πρόθεσή της να την αντικαταστήσει στην Γερουσία. Για την ίδια θέση έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο Άντριου Κουόμο, Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης και πρώην σύζυγος της πρώτης της ξαδέρφης Μέρι Κέρι Κένεντι. Παρ’ όλο τον αρχικό ενθουσιασμό, κάποιοι αναρωτιούνταν αν θα έπαιρνε κανείς στα σοβαρά την υποψηφιότητά της, αν δεν είχε αυτό το επίθετο, καθώς δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι τότε σε καμία δημόσια θέση. Τελικά, τον Ιανουάριο του 2008 με ανακοίνωσή της απέσυρε το ενδιαφέρον της για τη Γερουσία, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους. Οι λόγοι της απόσυρσης αν και παραμένουν άγνωστοι εικάζεται ότι αφορούν είτε την άρνησή της να δημοσιοποιήσει στοιχεία για τα οικονομικά είτε γιατί είχε λάβει γνώση ότι ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης δεν θα την επέλεγε.

Τον Ιούλιο του 2013 ο Μπάρακ Ομπάμα την διόρισε πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ιαπωνία. Ως γνωστό, ο Πρόεδρος Κένεντι είχε ιδιαίτερα φιλική σχέση με την Ιαπωνία, την οποία και κληροδότησε στην κόρη του, επιθυμία της οποίας ήταν ο σχετικός διορισμός. Ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορούσε να της αρνηθεί, καθότι η οικογένεια τον είχε υποστηρίξει ανοικτά και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Τζο Μπάιντεν την έχει διορίσει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αυστραλία το 2021. Είναι ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος που φέρει το όνομα του πατέρα της. Μετά τον αδόκητο θάνατο του αδελφού της εργάστηκε πολύ σκληρά και με επιτυχία, για να διατηρήσει στις καρδίες των Αμερικανών, και όχι μόνο, τη μνήμη του αδικοχαμένου πατέρα της. Μέσω διαλέξεων, προγραμμάτων, εκθέσεων, έκδοσης βιβλίων, φωτογραφιών και πώλησης αντίγραφων προσωπικών αντικειμένων των γονιών της, έχει συγκεντρώσει τεράστια χρηματικά ποσά τα οποία χρησιμοποιεί το Ίδρυμα JFK για φιλανθρωπικούς κυρίως σκοπούς, μέσω υποτροφιών και άλλων δραστηριοτήτων. Μετά το θάνατο του θείου της Τεντ Κένεντι θεωρείται το ηγετικό μέλος της δυναστείας, παρόλο ότι ξαδέλφια της είναι πολιτικά ενεργά μέλη του Δημοκρατικού κόμματος. Η οικογένεια Κένεντι θεωρείται ως το «ιερό κειμήλιο» του Δημοκρατικού Κόμματος και μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της Καρολίνας, πάντοτε παρουσιάζονται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, υποστηρίζοντας ένθερμα τον εκάστοτε Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λευκωσία