Βάζει «φωτιά» στην Ευρώπη η κλιματική αλλαγή
Πώς οι έντονες και απρόβλεπτες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη επηρεάζουν πολυδιάστατα την καθημερινότητά μας

Ο καύσωνας χτυπά ανηλεώς την Ευρώπη -και κατ’ επέκταση την Κύπρο- τις τελευταίες εβδομάδες. Μετά τον «ιδανικό», από άποψη θερμοκρασιών, Ιούνιο, η κλιματική αλλαγή δείχνει το σκληρό της πρόσωπο σε όλο της το φάσμα, διαταράσσοντας τις ισορροπίες της καθημερινότητάς μας. Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί πως οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες εξ ανάγκης μειώνουν τις μετακινήσεις ή καθιστούν πιο δύσκολη την εργασία, ιδιαίτερα όσων εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους ή χώρους που δεν περιλαμβάνουν την πολυτέλεια του κλιματισμού. Παρά ταύτα, τα προβλήματα και οι δυσκολίες που εμφανίζονται, ως απότοκο της βίαιης κλιματικής αλλαγής, είναι πολυδιάστατες και μπορούν να διαχωριστούν αρχικά σε τρεις πυλώνες. Για τις ανάγκες του εν λόγω ρεπορτάζ επιχειρήσαμε να ξεχωρίσουμε τους βασικότερους, δίνοντας έμφαση πρώτα στις οικολογικές επιπτώσεις -δηλαδή στα όσα επιφέρουν οι υψηλές θερμοκρασίες από την «κλιματολογική σκοπιά»- και μέσα από τα επιστημονικά μάτια της μετεωρολογικής κοινότητας. Σαν δεύτερο σημείο αναφοράς κρατήσαμε τη «συμμαχία» του καύσωνα με τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα την ακρίβεια που χτυπά την ήδη ταλαιπωρημένη τσέπη του καταναλωτή σε διάφορες μορφές. Η τρίτη σημαδούρα δεν θα μπορούσε να μην εμβαθύνει στον τομέα των επιπτώσεων στην υγεία, τις κατευθυντήριες οδηγίες για να θωρακιστούμε -στο βαθμό του δυνατού- από την κλιματική αλλαγή αλλά και τα πλαίσια δικαιωμάτων και προστασίας των εργαζομένων, που πρέπει να φέρουν εις πέρας την εργασία τους μέσα από αυτές τις συνθήκες.
Ο πυλώνας της οικολογίας
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Σε ορισμένες περιοχές, ακραία καιρικά φαινόμενα και έντονες βροχοπτώσεις εμφανίζονται όλο και συχνότερα ενώ άλλες περιοχές δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης. Πρέπει να αναληφθούν δράσεις για το κλίμα τώρα, διαφορετικά οι επιπτώσεις αυτές θα ενταθούν. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή και οι συνέπειές της επηρεάζουν πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής μας. Η καύση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και η κτηνοτροφία επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης. Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, πέραν από τα όσα απαντούν φυσικά στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η περίοδος 2011-2020 ήταν η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά 1,1°C το 2019. Επί του παρόντος, η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνεται με ρυθμό 0,2°C ανά δεκαετία. Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή συνδέεται με σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και ευεξία καθώς και με πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων και πιθανώς καταστροφικών αλλαγών στο παγκόσμιο περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει την ανάγκη να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας αρκετά πιο κάτω από τους 2°C και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της στους 1,5°C.
Πώς επηρεάζεται η Κύπρος
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στην «Σημερινή» ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και επιφέρει «αναστάτωση» του κλίματος. Στη λεγόμενη αναστάτωση μπορούμε να παρατηρήσουμε ανακατανομή των βροχών αλλά και σαφώς ψηλότερες θερμοκρασίες ενώ, επεξηγώντας πιο συγκεκριμένα για τη χώρα μας, υπογράμμισε πως η περιοχή της Κύπρου -καθώς και η ευρύτερη της Μέσης Ανατολής- επηρεάζεται από πιο έντονα έως ακραία καιρικά φαινόμενα που περιλαμβάνουν ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και κύματα καύσωνα. Αυτό συμβαίνει από τη μεταφορά μικροσωματιδίων που προέρχονται από την έρημο Σαχάρα, όμως η κλιματική αλλαγή στον υπόλοιπο πλανήτη έχει διαφορετικά αίτια. Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου η θερμοκρασία παρουσίασε μεταβολή 37 ολόκληρων βαθμών Κελσίου μόλις σε ένα εικοσιτετράωρο, πέφτοντας από τους 12 στους… -25. Το λιώσιμο, λοιπόν, των πάγων στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί να έχει ως κύρια τάση την αύξηση των θερμοκρασιών, παράλληλα προκαλεί όμως αλυσιδωτά προβλήματα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η μέση θερμοκρασία από τους 13,5 βαθμούς έφτασε φέτος τους 17, με τον κ. Νικολαίδη να χαρακτηρίζει την μεταβολή των 3,5 βαθμών τεράστια. «Η γη έχει τόσο τεράστια μάζα και γίνεται αντιληπτό πόσο δύσκολο είναι να μεταβληθεί η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα», ανέφερε, προσθέτοντας πως ακόμα και να σταματούσαν σήμερα οι ρύποι και οι κάθε λογής εκπομπές, θα ήταν σχεδόν αδύνατον να επανέλθουμε στις προηγούμενες μέσες θερμοκρασίες.
Ερωτηθείς για τις συνεχείς προειδοποιήσεις Ιουλίου εξήγησε πως στους 40 βαθμούς εκδίδεται κίτρινη προειδοποίηση, στους 42 πορτοκαλί και στους 44 κόκκινη προειδοποίηση ενώ κληθείς να σχολιάσει, εάν το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο καυτό από το περσινό, ανέφερε πως για να είναι σωστή η σύγκριση πρέπει να αφορά κλιματικές περιόδους (πρόκειται για περίοδο τριάντα ετών, π.χ. το 1990-2020 ήταν σαφώς θερμότερη περίοδος από το 1980-2010). Παραδέχθηκε δε πως ο φετινός Ιούλιος είναι θερμότερος από τον περσινό ενώ κληθείς να δώσει, από επιστημονικής πλευράς, πρόβλεψη για τον Αύγουστο τόνισε πως «είναι τέτοιας έντασης η αναστάτωση του κλίματος που δεν μπορώ να προβώ σε οποιαδήποτε πρόβλεψη».
Ποια ήταν όμως η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Κύπρο; Σύμφωνα με τον κ. Νικολαίδη αυτή ήταν οι 45,6 βαθμοί Κελσίου το 2010 (από σταθμό στη Λευκωσία) ενώ το προηγούμενο Σάββατο έφτασε τους 44,7. Καταληκτικά, τόνισε πως οποιαδήποτε πρόβλεψη του καιρού σε βάθος χρόνου είναι παρακινδυνευμένη ενώ κλείνοντας -και μετά από ερώτηση για το πώς μπορεί να αντιστραφεί η καλπάζουσα κλιματική αλλαγή- αναφέρθηκε στις «αρχές της οικολογίας» (κυκλική οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), υπογραμμίζοντας πως ακόμη και αν εφαρμοστούν θα χρειαστούν 60-70 χρόνια για απτά αποτελέσματα.
Στην Κύπρο, αυτό το καλοκαίρι, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 8 περιστατικά θερμοπληξίας. Ένα πρόσωπο βρίσκεται διασωληνωμένο στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ άλλος ένας συμπολίτης μας ηλικίας 90 ετών κατέληξε. Αυτός ήταν ο 45ος θάνατος από θερμοπληξία στη χώρα μας τα τελευταία 17 χρόνια
Πυλώνας «οικονομία»: Πώς ο καύσωνας συμμαχεί με τον πληθωρισμό;
Σύμφωνα με κοινή έκθεση των ερευνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων, η κλιματική αλλαγή θα εξελιχθεί στο μέλλον σε έναν σημαντικό οικονομικό παράγοντα για τη σταθερότητα των τιμών. Σε παρεμφερές συμπέρασμα κατέληξε και έρευνα του IMF, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2023. Οι ερευνητές της ΕΚΤ εξέτασαν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον πληθωρισμό σε 121 χώρες και διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες αυξάνουν το κόστος των τροφίμων αλλά και άλλων αγαθών και υπηρεσιών. Το συμπέρασμα είναι το εξής: Η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να αυξήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό έως και 1,18 % κάθε χρόνο μέχρι το 2035. Όταν δε εξέτασαν συγκεκριμένα τον πληθωρισμό των τροφίμων, διαπίστωσαν ότι η μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές έως και 3%.
Έρχεται «φουσκωτός» λογαριασμός από ΑΗΚ
Όλα τα παραπάνω περνούν στην τσέπη μας έμμεσα και σταδιακά. Υπάρχει, όμως, κάτι που δεν πρόκειται να περιμένει για να εμφανιστεί σιγά-σιγά. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά ο λογαριασμός του ρεύματος. Το τέλος της κρατικής επιδότησης έρχεται να προστεθεί στο παρατεταμένο κύμα καύσωνα που χτυπά και την χώρα μας με τα κλιματιστικά να δουλεύουν… υπερωρίες για να κρατήσουν τις θερμοκρασίες των υποστατικών σε υποφερτά επίπεδα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, με τον τερματισμό της χορηγίας αναμένεται αύξηση κατά 28% της τιμής της ενέργειας. Δίνοντας ένα παράδειγμα, ανέφερε πως ένα μέσο νοικοκυριό (τετραμελούς οικογένειας) με κατανάλωση 800 kwh το δίμηνο, με την επιδότηση θα πλήρωνε 212 ευρώ, ενώ χωρίς την επιδότηση θα κληθεί να πληρώσει 271 ευρώ.
Εξοικονομήστε και… υπολογίστε πόσα θα πληρώσετε για ρεύμα
Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα προαναφέραμε, η ΑΗΚ παραθέτει μια σειρά συμβουλών εξοικονόμησης προς τους καταναλωτές. Αρχικά, τα κλιματιστικά θα πρέπει να τυγχάνουν τακτικής συντήρησης -κάτι που μπορεί να μειώσει μέχρι και 30% την κατανάλωση- ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για την θερμοκρασία στην οποία πρέπει να τοποθετείται. Σαν… ιδανική -για την τσέπη- ορίζονται οι 26 βαθμοί Κελσίου αφού κάθε βαθμός κάτω από αυτό θα κοστίζει στο νοικοκυριό ένα έξτρα 7% στον λογαριασμό. Το κλιματιστικό, όμως, δεν είναι η μοναδική συσκευή που «πληγώνει» την τσέπη φουσκώνοντας τον λογαριασμό. Σίδερο ρούχων, στεγνωτήριο ρούχων, βραστήρας νερού, πλυντήρια ρούχων και πιάτων και στεγνωτήρας μαλλιών βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα των συσκευών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Μικρά τιπς δόθηκαν και για τα ψυγεία με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ να τονίζει πως χρειάζεται καλός αερισμός στο πίσω μέρος (να μην είναι εφαπτόμενα με τοίχο ή άλλη επιφάνεια) και καλύτερα όχι απέναντι από παράθυρο για να μην θερμαίνεται. Ως ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η αντικατάσταση των παλιών (ενεργοβόρων) λαμπτήρων με αντίστοιχες LED, αφού εξοικονομούν 70% περισσότερη ενέργεια ενώ έχουν και δεκαπλάσιο προσδόκιμο ζωής.
Μπορούμε να υπολογίσουμε -έστω στο περίπου- την κατανάλωση και το κόστος του λογαριασμού ρεύματος πριν ακόμα αυτός έρθει; Όπως ανέφερε στην «Σ» η κ. Παπαδοπούλου, μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας τηλέφωνο την εφαρμογή της ΑΗΚ, που ονομάζεται EAC Mobile Application. Μπαίνοντας στο λογαριασμό σας και μέσα από το μενού θα βρείτε τη ρύθμιση του «Υπολογιστή Ενέργειας», μέσα από την οποία τοποθετώντας τις προδιαγραφές της κάθε συσκευής που έχετε στο σπίτι σας καθώς και τη χρονική διάρκεια που τη χρησιμοποιείτε, υπολογίζεται αυτόματα το κόστος που θα επωμιστείτε μέσω του λογαριασμού.
Κλιματική αλλαγή και υγεία: «Φάκελος θερμοπληξία»
Εκτός από την οικολογική καταστροφή που προκαλεί αλλά και τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στις τσέπες των καταναλωτών, η κλιματική αλλαγή αγγίζει φυσικά και τον τομέα της υγείας. Παρότι η αλλαγή του κλίματος δεν θα δημιουργήσει ενδεχομένως πολλές νέες ή άγνωστες απειλές για την υγεία, οι υφιστάμενες επιπτώσεις θα επιδεινωθούν και θα είναι πιο έντονες απ’ ό,τι είναι σήμερα. Ιδιαίτερα τον Ιούλιο, όπου το θερμόμετρο αδυνατεί να απαγκιστρωθεί από τα 40ρια, παρατηρούμε μία αύξηση των επεισοδίων θερμοπληξίας, κάτι που όπως είναι λογικό έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στις υγειονομικές υπηρεσίες. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Δρ. Ηλία Μούτσιου (Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital), θερμοπληξία είναι η υπερθέρμανση (υπερθερμία) του σώματος, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας του που μπορεί να φτάσει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα. Πρόκειται για μια βαριά και επείγουσα κλινική κατάσταση, που εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους καύσωνα και προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα. Τα συμπτώματά της μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο άνθρωπος αλλά και τα υπόλοιπα θηλαστικά έχουν έναν θερμορυθμιστικό μηχανισμό που τους επιτρέπει να υπόκεινται σε μεγάλες διακυμάνσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας, διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματός τους σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι στο εξωτερικό περιβάλλον μπορεί μεν η θερμοκρασία να είναι +40 ή -40 βαθμοί Κελσίου αλλά οι εσωτερικοί ιστοί του σώματος διατηρούνται σε θερμοκρασία 36,6 - 37,1 βαθμών Κελσίου. Ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός έχει έδρα τον εγκέφαλο και μερικές φορές αποκαλείται απλά θερμοστάτης. Κάποιες φορές, όμως, αυτός ο μηχανισμός μπορεί να μπλοκάρει και να υπάρξει υπερθερμία ή υποθερμία. Ένας τρόπος που μπορεί να συμβεί το πρώτο, είναι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (ηλίαση). Το τρίπτυχο, υψηλή θερμοκρασία, υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια συνιστά την προϋπόθεση της θερμοπληξίας.
Συστάσεις Υπουργείου Υγείας
Στην προσπάθεια αποφυγής περιστατικών θερμοπληξίας το Υπ. Υγείας εξέδωσε συστάσεις, υπογραμμίζοντας την αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο, το ελαφρύ ντύσιμο με ανοιχτόχρωμα ρούχα σε συνάρτηση με τη χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου καθώς και την αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και γευμάτων πλούσιων σε λιπαρά. Αντ’ αυτού συστήνεται η λήψη φρούτων και λαχανικών, η συνεχής λήψη άφθονων υγρών (κατά κύριο λόγο νερού και φυσικών χυμών) αλλά και αριθμός χλιαρών ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ιδιαίτερη έμφαση κατά τις οδηγίες δίνεται σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και οι εγκυμονούσες ενώ υπογραμμίζεται πως για κανένα λόγο δεν πρέπει να παραμείνουν σε κλειστό αυτοκίνητο νήπια, ηλικιωμένοι ή κατοικίδια. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν, επίσης, άτομα με αναπηρία, άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. ινσουλίνη, διουρητικά, ψυχοφάρμακα) καθώς και όσοι βρίσκονται για σκοπούς εργασίας (ή άσκησης) σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.
Χωρίς κοινή γραμμή προστασίας των εργαζομένων η Ε.Ε.
Σε τέτοιες περιόδους, τίθεται το ερώτημα για το πώς προστατεύονται οι εργαζόμενοι κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί πως γενικότερα σε Ευρώπη και ΕΕ δεν υπάρχουν σαφείς νομοθεσίες και κανονισμοί προστασίας των εργαζομένων για περιόδους καύσωνα. Για παράδειγμα το ΗΒ που αντιμετώπισε πέρυσι το πρώτο ισχυρό κύμα καύσωνα, βρήκε τις οργανώσεις των εργατών να ζητούν την θέσπιση νομοθεσίας, που όμως παραμένει εξαιρετικά ασαφής. Γίνεται, λοιπόν, λόγος για άνετο εργασιακό περιβάλλον ενώ υπάρχει πρόνοια για την ελάχιστη θερμοκρασία (16 βαθμοί σε γραφεία, 13 εάν απαιτείται σωματική εργασία), όχι όμως για την μέγιστη. Και εάν αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί σε έναν βαθμό -αφού το ΗΒ παραδοσιακά δεν έφτασε ποτέ σε αυτές τις θερμοκρασίες- χώρες που δέχονται τακτικά κύματα καύσωνα, δεν μοιάζουν να είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες. Στη Γαλλία ο περίφημος “Code du Travail”, ο νόμος με τα δικαιώματα των εργατών δεν καθορίζει μέγιστη θερμοκρασία, όμως αναγκάζει όπως χορηγούνται (τουλάχιστον σε υπαλλήλους του κατασκευαστικού τομέα) 3 λίτρα νερό ημερησίως ενώ υπογραμμίζει πως ο εργάτης μπορεί να διακόψει τη δουλειά του, εάν νιώθει πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. Φυσικά εάν αυτό περιλαμβάνει τον καύσωνα υπόκειται σε ερμηνεία και παραμένει γκρίζα ζώνη. Στην Ιταλία, επίσης, δεν υπάρχει μάξιμουμ θερμοκρασία, όμως ο εργοδότης οφείλει να μεριμνήσει, ώστε οι εργάτες να μπορούν να δουλέψουν με ασφάλεια. Μετά από απόφαση του Ανωτάτου (2015), οι εργάτες μπορούν να διακόψουν την εργασία -χωρίς να χάσουν μέρος του μισθού τους- εάν η ασφάλεια δεν είναι εγγυημένη ή η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα ψηλή.
Η νομοθεσία που ισχύει στην Κύπρο
Στην Κύπρο, όμως, το Τμήμα Εργασίας έχει μεριμνήσει για την εργασία υπό αυτές τις συνθήκες, εκδίδοντας υπόμνημα. Με την επωνυμία «Κώδικας Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων» λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, ούτως ώστε να μπορεί η εργασία να πραγματοποιείται κάτω από ασφαλείς συνθήκες και υπόκειται στην επιτήρηση της ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Πρόκειται για μια φόρμουλα που συνυπολογίζει την θερμοκρασία, την υγρασία αλλά και τη φύση της εργασίας, δίνοντας την ευκαιρία για παύση της συνεχούς καταπόνησης ή ακόμη και της πλήρους ανάπαυσης. Για παράδειγμα, σε ένα χώρο εργασίας όπου η θερμοκρασία και η υγρασία έχουν μετρηθεί και ανέρχονται στους 40 βαθμούς Κελσίου και 28% αντίστοιχα, τότε: α) για ελαφριά εργασία δεν υπάρχει πρόνοια για ανάπαυση, β) για μέτρια εργασία πρέπει να εφαρμόζεται 50% εργασία και 50% αλλαγή εργασίας/ανάπαυση ανά ώρα ενώ γ) για βαριά εργασία πρέπει να εφαρμόζεται 25% εργασία και 75% αλλαγή εργασίας/ανάπαυση ανά ώρα.
Σε κάθε περίπτωση, όταν ενδέχεται να επικρατήσουν συνθήκες πολύ σοβαρού καύσωνα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας εκδίδει γύρω στις 9:00 π.μ. σχετική προειδοποιητική ανακοίνωση, ώστε οι εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για προστασία από τη θερμική καταπόνηση.