Η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

O πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτος, δεν λέγει να κοπάσει και οι Ουκρανοί ανθίστανται δυναμικά, ο δε κ. Πούτιν δεν φαίνεται να μπορεί, προς το παρόν τουλάχιστον, να επιβάλει ολικά τους στόχους του.

Είναι γνωστόν ότι οι Ουκρανοί έχουν τη βοήθεια της Δύσης και του ΝΑΤΟ και όπως ελέχθη πολλές φορές από τη στήλη αυτήν, οι Δυτικές Δυνάμεις τροφοδοτούν με όπλα και οτιδήποτε χρειάζεται την Ουκρανία.

Το θέμα έχει πολλές φορές τεθεί για την Ουκρανία, να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο η συμμαχία θα μπορεί ανοικτά να βοηθήσει την Ουκρανία. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι καθόλου απλό και πολλοί αναλυτές διερωτώνται για τα προβλήματα, που είναι δυνατόν να προκύψουν με τέτοιαν κίνηση (βλ. π.χ. «Judy Dempsey’s Strategic Europe. Judy Asks: Is Ukraine’s NATO Membership Realistic?», Carnegie Europe, 11 July, 2023).

Στο άρθρο της, που αναφέρουμε πιο πάνω, η Judy Dempsey συμπεραίνει: «Η αποδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει να αποτρέψει τη Ρωσία και να ενδυναμώσει την Ευρωπαϊκή ασφάλεια. Αμφιβολία (ασάφεια) στη διάσκεψη κορυφής του Βίλνιους μπορεί μόνον να ενθαρρύνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Αυτή είναι η γνώμη της Judy Dempsey. Το ζήτημα, όμως, έχει και άλλες διαστάσεις, ως κατωτέρω.

Αν τυχόν γίνει δεκτή η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ διαρκούντος του πολέμου, θα εξοργίσει τη Ρωσία αλλά και θα δώσει ελπίδες στην Ουκρανία. Θα θέλουν οι Ουκρανοί, ίσως, να συνεχίσουν τον πόλεμο μέχρις απόκτησης των καταληφθέντων εδαφών τους, πράγμα που θα επιμηκύνει τη διαμάχη και επίσης θα πεισμώσει τη Ρωσία να πάρει πιο εξτρεμιστικά μέτρα. Η αιματοχυσία θα χειροτερεύσει και το κυριότερο είναι ότι θα βρισκόμαστε πιο κοντά σ’ έναν πυρηνικό πόλεμο.

Επιπλέον, η Ουκρανία θα εισέλθει στο ΝΑΤΟ χωρίς τα κατεχόμενα εδάφη της, μισή, όπως έγινε με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, της άλλοτε Δυτικής Γερμανίας, που εισήλθε χωρίς την Ανατολική Γερμανία.

Το περισσότερο λογικόν και επιθυμητόν από τους ανθρώπους καλής θελήσεως είναι να εξασκηθούν όλες οι προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατόν. Έτσι, θα σταματήσει επιτέλους η αιματοχυσία και οι τόσες δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου και για τους εμπολέμους αλλά και διεθνώς.

Μετά τον τερματισμό του πολέμου θα υπάρξει χρόνος για να αποφασισθεί αν η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι.

ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ, Βarrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας), πρώην Μέλος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρώην Ερευνητής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου και Πρώην Επιμελητής του Παντείου Πανεπιστημίου

c.a.theodoulou@cytanet.com.cy