Παιδεία

Ο καθρέφτης του εκπαιδευτικού συστήματος οι Παγκύπριες Εξετάσεις

Κάπως καλύτερη σε σχέση με πέρσι ήταν η επίδοση των τελειόφοιτων μαθητών μας σε αρκετά μαθήματα, με εξαίρεση τα Νέα Ελληνικά όπου ο φετινός μέσος όρος ήταν και πάλι απογοητευτικός

Τέλος δόθηκε στην αγωνία 5250 υποψηφίων, οι οποίοι παρακάθησαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης.

Οι φετινές εξετάσεις έκαναν πρεμιέρα με τα Νέα Ελληνικά στις 9 Ιουνίου και έριξαν αυλαία στις 29 Ιουνίου με το μάθημα των Μαθηματικών Κοινού Κορμού.

Κατά τη φετινή κατανομή διατέθηκαν συνολικά 2.974 θέσεις, εκ των οποίων οι 1.689 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι 1.185 στο ΤΕΠΑΚ και οι 100 στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας. Στους πιο πάνω αριθμούς θέσεων συμπεριλαμβάνονται και οι υπεράριθμες θέσεις που έχουν προσφερθεί στους αποφοίτους Τεχνικών Σχολών, των Εσπερινών Σχολείων και του Εξατάξιου Γυμνασίου Κάτω Πύργου.

Στην κορυφή των επιλογών, όσων συμμετείχαν φέτος στις Παγκύπριες Εξετάσεις, βρισκόταν η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου με 660 υποψηφίους να την έχουν δηλώσει ως την πρώτη τους επιλογή. Ακολουθούν τα Τμήματα Ψυχολογίας (417), Πληροφορικής (346), Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (313) και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης (192).

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι που δεν εξασφάλισαν θέσεις αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για πρόσβαση στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Η Υπηρεσία Εξετάσεων θα εκδώσει τις επόμενες ημέρες ανακοίνωση για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για τα ΑΕΙ της Ελλάδας.

Από τα 37 μαθήματα, που δίνει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, υπάρχει μια αύξηση της επίδοσης των μαθητών μας στα 16 από αυτά τα μαθήματα

Χαμηλότερος από πέρσι ο μέσος όρος στα Νέα Ελληνικά

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως και κάθε χρόνο, έγκειται στους μέσους όρους των διάφορων μαθημάτων, καθώς μέσω αυτών αποτυπώνεται η εικόνα της απόδοσης αλλά και των κενών που ενδεχομένως υπάρχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ο μέσος όρος του οποίου φέτος κινήθηκε χαμηλά και μάλιστα λίγο πιο κάτω και από τον περσινό. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του μαθήματος φέτος άγγιξε το 10.38 σε σύγκριση με το 10.9 του 2022.

Ωστόσο, σε άλλα μαθήματα η εικόνα παρουσιάζεται πιο αισιόδοξη ενώ σε μαθήματα τα οποία θεωρούνται ως ιδιαίτερα απαιτητικά, όπως τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, καταγράφηκε πτώση.

Στην Ιστορία ο μέσος όρος είναι 10,29, ενώ το 2022 ήταν 9,23, στα Μαθηματικά Κοινού Κορμού ο μέσος όρος είναι 8,45 (9,87 το 2022), στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης είναι 7,09 (8,43 το 2022), στην Πληροφορική 14,34 (14,98 το 2022), στη Φυσική είναι 8,78 (9,77 το 2022), στη Βιολογία 12,2 (11,02 το 2022 ), στη Χημεία 12,8 (12,45 το 2022), στα Αγγλικά 12,39 (12.18 το 2022) και στα Λατινικά 12,12 (10,44 το 2022).

Στην αναμονή για ανάλυση των αποτελεσμάτων

Την ελπίδα ότι το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάλυση των αποτελεσμάτων, ούτως ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, εξέφρασε μιλώντας στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ), Δημήτρης Ταλιαδώρος.

«Το Υπουργείο Παιδείας, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων αρκέστηκε μόνο στο να δώσει στη δημοσιότητα τους μέσους όρους στο κάθε μάθημα σε σύγκριση μάλιστα με την περσινή χρόνια. Η σύγκριση αυτή οδηγεί στο γεγονός ότι είναι κάπως καλύτερα σε αρκετά μαθήματα η επίδοση των τελειόφοιτών μας από την προηγούμενη χρονιά. Από τα 37 μαθήματα, που δίνει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, υπάρχει μια αύξηση της επίδοσης των μαθητών μας στα 16 από αυτά τα μαθήματα. Ευελπιστούμε ότι τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάλυση των αποτελεσμάτων και να καταδειχθούν οι πιθανές αδυναμίες που υπάρχουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα» είπε.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι εξετάσεις είναι ως ένα βαθμό ο καθρέφτης του εκπαιδευτικού μας συστήματος. «Μέσα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων θα φανεί και η αξιοπιστία των εξεταστικών δοκιμίων, θα φανεί και πόσο αποτελεσματική είναι η διδασκαλία μας σε κάποιες ενότητες στα διάφορα μαθήματα και μπορεί να καταδειχθούν βελτιώσεις που χρειάζονται. Άρα, ελπίζουμε το Υπουργείο Παιδείας τώρα να έχει αρχίσει και να μην έχει τελειώσει με τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων. Το πιο ουσιαστικό είναι η επιστημονική-παιδαγωγική τους ανάλυση, για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα».

Ερωτηθείς πού πιστεύει ότι υπήρξαν οι περισσότερες αδυναμίες με βάση τα αποτελέσματα απάντησε ότι υπάρχει μια ελάχιστη πτώση στα Νέα Ελληνικά με βάση την περσινή χρόνια, αλλά αυτό που πρέπει σίγουρα να διερευνηθεί είναι η σημαντική πτώση από 8,43 στο 7,09 στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, που πρέπει να αναλυθεί. «Είναι ένα σημαντικό μάθημα που παρακάθησαν πέραν από τους μισούς υποψηφίους. Μας προβληματίζει, επειδή και οι συνάδελφοι Μαθηματικοί έχουν κάποιες απόψεις που τις έχουν ήδη επισημάνει, δηλαδή ότι χρειάζεται να γίνουν κάποιες βελτιωτικές ενέργειες και πρέπει να δούμε λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν, για να βελτιώσουν την όλη μαθησιακή διδασκαλία στο συγκεκριμένο μάθημα».

Παρελθόν οι εξετάσεις τετραμήνων – Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο

Τέλος εποχής έδωσε η Ολομέλεια της Βουλής στις εξετάσεις τετραμήνων, καθώς ενέκρινε τους κανονισμούς για το νέο σύστημα αξιολόγησης για τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αξιολογούνται στη βάση της διαμορφωτικής αξιολόγησης σε δύο τετράμηνα, αλλά χωρίς την κεντρική ενδιάμεση εξέταση, που ίσχυε μέχρι τώρα κάθε Ιανουάριο.

Η κεντρική εξέταση παραμένει μόνο στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Αλλαγές θα ισχύουν και στα ποσοστά βαρύτητας ανά τετράμηνο, το πρώτο και το δεύτερο τετράμηνο θα έχει 35% έκαστο και 30% η τελική εξέταση.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων για τους μαθητές της Α΄ τάξης Γυμνασίου από τέσσερα σε δύο, τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά. Αφαιρούνται ουσιαστικά τα μαθήματα της Βιολογίας και της Ιστορίας.

H εξεταστέα ύλη θα καθορίζεται μέσω εγκυκλίου που θα εκδίδει η Υπουργός. Θα αναλογεί, όπως έχει αναφερθεί, στο 60% της διδαχθείσας ύλης.

Την τροπολογία χαιρέτισαν οι Οργανωμένοι Γονείς (Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης), εκφράζοντας την άποψη ότι η νέα τροπολογία αποτελεί μια καλή βάση για να κτιστεί ένα καλό και φιλικό προς τα παιδιά και την εκπαίδευση σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα τα βοηθά να καλλιεργούν τις αναγκαίες γνώσεις και να αναπτύσσουν τις απαραίτητες δεξιότητες.