Πολιτισμός

«Σπάζουμε στερεότυπα, αλλάζουμε το αφήγημα»

Ένα πρωτοποριακό διαδραστικό εργαστήρι – σεμινάριο δημιουργικής γραφής και performing arts διοργανώνεται μεταξύ 31 Ιουλίου και 2 Αυγούστου για παιδιά και ενήλικες

Ένα σημαντικό διαδραστικό εργαστήρι-σεμινάριο δημιουργικής γραφής και performing arts διοργανώνεται μεταξύ 31 Ιουλίου και 2 Αυγούστου για παιδιά και ενήλικες, με πρωτοβουλία της εικαστικού και ακαδημαϊκού, Μαρίας Χριστοφόρου. Σε συνέντευξή της στη «Σημερινή», εξηγεί τους στόχους αυτού του διαδραστικού εργαστηρίου.

Maria_Christoforou.jpg

- Τι ακριβώς πραγματεύεται η συγκεκριμένη δράση;

«Σπάζουμε στερεότυπα, αλλάζουμε το αφήγημα» είναι μια πρωτοποριακή δράση με πολλαπλά οφέλη για τους συμμετέχοντες επειδή προσφέρει μια πληθώρα από διαδραστικά, βιωματικά εργαστήρια, που συνδυάζουν δημιουργική γραφή, παραστατικές τέχνες, θέατρο, τέχνη και μαθηματικά.

Αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δράση όσον αφορά την ανακύκλωση στερεοτύπων και εσωτερικευμένου μισογυνισμού, που βάζει τις γυναίκες σε συνεχή ανταγωνισμό. Η δράση έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα με θέμα τις γυναίκες. Αναλύει τις φορές που συνειδητά ή ασυνείδητα αντισταθήκαμε και αλλάξαμε το αφήγημα και υπερασπιστήκαμε τον εαυτό μας και το φύλο μας.

Tangram_making.JPG

- Τι θα περιλαμβάνουν τα εργαστήρια;

Θα έχουμε τα εξής εργαστήρια:

  • Διαδραστικό Εργαστήρι-Σεμινάριο δημιουργικής γραφής και performing arts (παραστατικών τεχνών) | για ενήλικες

Δευτέρα, 31 Ιουλίου - Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2023, μεταξύ 18.00-21.00

Το εργαστήρι συνδυάζει αφηγηματικές και θεατρικές τεχνικές, παιγνίδι ρόλων και ασκήσεις σωματικού θεάτρου και κίνησης. Kαλλιεργεί την ενσυναίσθηση και λειτουργεί σαν κάθαρση στα συσσωρευμένα συναισθήματα που δημιουργούν οι πατριαρχικές αντιλήψεις.

Το εργαστήρι απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε γυναίκες, είναι η σύνταξη και σύνθεση μέσα από τις τεχνικές της δημιουργικής γραφής, μιας ιστορίας η οποία βασίζεται σε αληθινά βιώματα, που αφορούν δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν λόγω του φύλου τους. Στη συνέχεια, όταν οι ιστορίες γραφτούν μέσα από θεατρικές τεχνικές, τεχνικές εσωτερικού μονολόγου, αφήγησης και role playing, η κάθε γυναίκα μπορεί να αφηγηθεί με μοναδικό και παραστατικό τρόπο την ιστορία της. Μέσα από το εργαστήρι οι συμμετέχοντες θα βρουν το δικό τους ηχόχρωμα και στυλ.

  • Tangram and Haiku | για ενήλικες & παιδιά

18.00-19.00 Πέμπτη, 3 Αυγούστου για παιδιά

19.00-21.00 Πέμπτη, 3 Αυγούστου για ενήλικες

Το εργαστήρι συνδυάζει Haiku ποιηματάκια, Tangramart και μαθηματικά. Kαλλιεργεί την ενσυναίσθηση και την καλαισθησία και λειτουργεί σαν δημιουργική έκφραση των καταπιεσμένων συναισθημάτων που δημιουργούν τα πατριαρχικά στερεότυπα.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες. Είναι η καλλιτεχνική δημιουργία με τα γεωμετρικά σχήματα Tangram και η δημιουργία μικρών ποιημάτων Haiku εμπνευσμένων από τη γυναικεία υπόσταση.

Έτσι μπορούν να σταλούν όμορφα μηνύματα μέσα από μια ευχάριστη καλλιτεχνική και δημιουργική εμπειρία με τα Tangram, αυτό το αρχαίο και μοναδικό κινέζικο puzzle, που αποτελείται από επτά γεωμετρικά κομμάτια: Ένα τετράγωνο, ένα παραλληλόγραμμο και πέντε τρίγωνα (δύο μεγάλα, δύο μικρά και ένα μεσαίου μεγέθους).

Η σχέση μεταξύ των σχημάτων είναι τέτοια, ώστε, ακολουθώντας κάποιους κανόνες, επιτρέπει να ταιριάζουν ακριβώς και να δημιουργούν διάφορα σχήματα. Με τα Tangram δημιουργούμε πολύ όμορφα καλλιτεχνήματα σε ποικιλόμορφους και πολυάριθμους συνδυασμούς. Ακολούθως συνδυάζονται με μικρά ποιηματάκια και μετατρέπονται σε visual haikus που αφήνουν πολλαπλά μηνύματα.

«Σπάζουμε στερεότυπα, αλλάζουμε το αφήγημα», 4 Αυγούστου 2023

Video Podcast https://+.youtube.com/@lwppodcast9846

To video Podcast στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δράση όσον αφορά το θέμα ανακύκλωση πατριαρχικών στερεοτύπων και εσωτερικευμένου μισογυνισμού, που βάζει τις γυναίκες σε συνεχή ανταγωνισμό...

Η Νικολέττα και η Μαρία Χριστοφόρου συζητούν στο, «Κουβέντα με τη Νικολέττα», τη θέση της γυναίκας σήμερα, και τα στερεότυπα. Επίσης ακούμε την γνώμη ανθρώπων από τον χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

- Πώς η δράση έγινε πραγματικότητα;

Η δράση είναι δική μου πρωτοβουλία ως εικαστικού και ακαδημαϊκού, και συνιδρύτριας των Rebirth United Artists μαζί με την ηθοποιό-καθηγήτρια, Νικολέττα Χριστοφόρου και τον ηθοποιό-καθηγητή, Αντρέι Κρουπά. H ομάδα μας ευαισθητοποιείται σε θέματα που πραγματεύονται τα ίσα δικαιώματα αντρών και γυναικών. Η στήριξη του Εθνικού Οργανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας μάς έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε τις συγκεκριμένες δράσεις, που συνδυάζουν δημιουργική γραφή, παραστατικές, εικαστικές τέχνες και διαχείριση συναισθημάτων και έτσι να βάλουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι στα δρώμενα του τόπου μας.

Χορηγός: Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

Επικοινωνία: christoforoumaria@yahoo.com. Απαραίτητη προκράτηση θέσεων. Τηλ. Επικοινωνίας: 99-358663. The Little Worry People, Art & Drama Studio, Ορφέως 2, 2413 Έγκωμη - Μακεδονίτισσα, Λευκωσία.