Πολιτισμός

ART AERI: Χέρμπερτ Χούβερ

Ο Χέρμπερτ Χούβερ γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1874 και πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 1964. Ήταν ο 31ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (1929-1933). Γεννήθηκε στο Ουέστ Μπραντς της Αϊόβα από γονείς Κουακέρους. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Φοξ. Εργάστηκε ως μηχανικός ορυχείων το 1897. Το 1928, στις αμερικάνικες εκλογές, ο Χούβερ κατέβηκε με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όπου και κέρδισε τον αντίπαλό του Αλ Σμιθ με ποσοστό 58,2%, αλλά ανέλαβε τα πολιτικά του καθήκοντα το 1929. Ωστόσο, το 1929, υπό την προεδρία του, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929. Αυτή η περίοδος έφερε στις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη οικονομική πτώση της ιστορίας τους ώς το 1939, υπό την προεδρία του Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Ο Χέρμπερτ Χούβερ απεβίωσε το 1964 στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 90 ετών.

Ο Χούβερ, με σπουδές μηχανικού, πίστευε βαθιά στο Κίνημα της Αποδοτικότητας, το οποίο θεωρούσε ότι η κυβέρνηση και η οικονομία ήταν γεμάτες με αναποτελεσματικότητα και σπατάλη και μπορούσαν να βελτιωθούν από ειδικούς που μπορούσαν να αναγνωρίσουν και να λύσουν τα προβλήματα αυτά. Επίσης πίστευε στη σημασία του εθελοντισμού και στον ρόλο των ατόμων στην αμερικάνικη κοινωνία και οικονομία. Ο Χούβερ, που είχε κάνει μια μικρή περιουσία στην εξόρυξη, ήταν ο πρώτος από τους δύο Προέδρους που διένειμαν το μισθό τους (ο επόμενος ήταν ο Κένεντυ - δώρισε όλους τους μισθούς του σε φιλανθρωπίες). Όταν επήλθε το Κραχ της Γουόλ Στριτ το 1929, λιγότερο από οχτώ μήνες από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, ο Χούβερ προσπάθησε να καταπολεμήσει την επερχόμενη Μεγάλη Ύφεση με εθελοντές, δημόσια έργα όπως το Φράγμα Χούβερ, δασμούς όπως ο Δασμός Σμουτ-Χόλεϊ, αύξηση του φόρου στο ανώτερο κλιμάκιο από το 25% στο 63% και αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν παρήγαγαν οικονομική ανάκαμψη κατά τη θητεία του, αλλά λειτούργησαν ως το υπόβαθρο για διάφορες πολιτικές που ορίστηκαν στο Νιου Ντηλ του Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που γεννήθηκε δυτικά του ποταμού Μισισιπή και παραμένει ο μόνος Πρόεδρος από την Αϊόβα. Ο πατέρας του, Τζέσι Χούβερ, ήταν σιδεράς και ιδιοκτήτης επιχείρησης αγροτικών μηχανημάτων, ο οποίος ήταν γερμανικής καταγωγής. Η μητέρα του Χούβερ, Χούλντα Ράνταλ, ήταν αγγλικής και ιρλανδικής καταγωγής. Και οι δυο ήταν Κουάκερ.

Ο πατέρας του πέθανε το 1880 και η μητέρα του το 1884, αφήνοντας τον Χούβερ ορφανό στην ηλικία των εννέα ετών. Μετά από μια σύντομη παραμονή σε μιαν από τις γιαγιάδες του στο Κίγκσλεϊ της Αϊόβα ο Χούβερ έζησε τους επόμενους 18 μήνες με τον θείο του Άλεν Χούβερ στο Γουέστ Μπραντς. Τον Νοέμβριο του 1885 πήγε στο Νιούμπεργκ του Όρεγκον για να ζήσει με τον θείο του Τζον Μίντχορν, έναν γιατρό του μετώπου και επιχειρηματία. Για δυόμισι χρόνια ο Χούβερ σπούδασε στην Ακαδημία Φρεντς Πασίφικ και μετά εργάστηκε ως βοηθός στο μεσιτικό γραφείο του θείου του, την Επιχείρηση Γη Όρεγκον, στο Σάλεμ του Όρεγκον. Παρότι δεν πήγε γυμνάσιο, ο νεαρός Χούβερ παρακολούθησε νυχτερινό σχολείο και έμαθε λογιστική, δακτυλογραφία και μαθηματικά.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία