Κερύνεια: Όχι ως όνειρο αλλά ως δικαίωμα
Η αποδοχή ή επιδίωξη ώστε το Κυπριακό να αποσυνδεθεί από τη διαδικασία του ΟΗΕ, με απώτερο σκοπό τη ρύθμισή του έξω από το διεθνές δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο και τη νομιμότητα (άρα μεταφερόμενο στον χώρο της βαρβαρότητας της υπεροχής του ισχυρού), προδικάζει την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και καταστροφικές συνέπειες.
Τούτο γιατί το Κράτος αποτελεί τον θεσμό συλλογικής ελευθερίας κάθε κοινωνίας και, για να είναι συλλογικά ελεύθερη μια κοινωνία, θα πρέπει να διαθέτει ενιαία και αδιαίρετη εσωτερική και εξωτερική πολιτική κυριαρχία, ως δικαίωμα ανεξαρτησίας. Ειδικότερα η διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, που τελεί υπό μερική τουρκική στρατιωτική κατοχή, διαίρεση και εποικισμό, απαιτεί ενότητα και διεκδίκηση. Η με οποιονδήποτε τρόπο θεσπισμένη διά συμφωνιών εξωτερική παρέμβαση ως μέρος της λύσης, καθιστά το Κράτος υποτελές, εάν όχι υπόδουλο.
Ας το προβάλουμε αποφασιστικά προς κάθε κατεύθυνση, πως η μόνη βιώσιμη διέξοδος είναι η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομιμότητας σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς η λύση δεν θα πρέπει να υπάρξει παρά μόνο εάν όλοι οι Κύπριοι επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες, απαλλαγμένοι από κάθε εξωτερική παρέμβαση, ώστε να λειτουργήσουν δημοκρατικά.
Μια λύση μη δικαία, μια λύση που δεν θα δικαιώνει την Κερύνεια, δεν θα είναι ούτε βιώσιμη, ούτε λειτουργική.
Το Κυπριακό ήταν και παραμένει θέμα εισβολής και κατοχής και δεν πρέπει η δική μας πλευρά να αποσιωπά τούτο ή να το παραμερίζει στην αναζήτηση λύσης. Μέχρι να υπάρξει δυνατότητα βιώσιμης διεξόδου αμυνόμαστε, κινούμαστε ανένδοτα πάνω σε αρχές δικαίου, με ασπίδα τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα, διευκρινίζοντας πως δεν βιαζόμαστε για τον κρατικό μας θάνατο, δηλαδή την αναγνώριση των παράνομων τετελεσμένων, τη διχοτόμηση και την ευόδωση των σκοπών της Άγκυρας για επικυριαρχία ολόκληρης της Κύπρου. Στόχος που μπορεί να επιτευχθεί εάν ο κυρίαρχος λαός απαιτήσει κοινή στρατηγική και κατά των επιδιώξεων της Τουρκίας, αντί του διχασμού απόψεων, λόγων και επιδιώξεων που υπάρχει. Την ελπίδα για δικαίωση δεν μπορεί να διαγράψει η υπεροχή του αδικοπραγούντος ισχυρού.