Τουρισμός

Καταγράφουν ψηφιακά την ιστορία του κυπριακού τουρισμού

Γίνεται έρευνα σε αρχειακό υλικό των πρώτων κυπριακών εφημερίδων και διαφημίσεων σε περιοδικά

Μια ουσιαστική καταγραφή της ιστορίας του κυπριακού τουρισμού επιχειρούν να υλοποιήσουν το Υφυπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του επιστημονικού κέντρου «Ηράκλειτος» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Κατόπιν συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υφυπουργείο Τουρισμού μεταξύ του Υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή και του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτη Ζαφείρη, αποφασίστηκε όπως τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναλάβει η μοναδική δημόσια Σχολή Τουρισμού και Φιλοξενίας στην Κύπρο. Η καταγραφή της ιστορίας θα αποτελεί παράλληλα αναγνώριση στους πρωτεργάτες του κυπριακού τουρισμού, οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου και συνέβαλαν τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.

Η «Σ» επικοινώνησε με την ομάδα του ερευνητικού κέντρου, η οποία μας ενημέρωσε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Υφυπουργού Τουρισμού, η οποία υλοποιείται με ιδίους οικονομικούς πόρους του Υφυπουργείου, υπό την επίβλεψη της Ανώτερης Λειτουργού του Υφυπουργείου Μαρίας Σολωμού. Ο κ. Κουμής αναγνώρισε το κενό και ανέδειξε την ανάγκη για καταγραφή της ιστορίας του τουρισμού θέτοντάς την ως προτεραιότητα, ώστε αυτή να καταγραφεί με έναν τρόπο που θα συνδυάζει και την τεχνολογία αλλά και την παραδοσιακή καταγραφή και απόδοση του υλικού. Η καταγραφή θα γίνει μέσα από τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού από τις πρώτες εφημερίδες της Κύπρου, τις διαφημίσεις σε περιοδικά, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και την πλούσια Βιβλιοθήκη του Υφυπουργείου.

2.7 Διαφήμιση2.jpg

Τράπεζα δεδομένων

Ουσιαστικά συζητείται η δημιουργία μας τράπεζας δεδομένων σε ψηφιακή μορφή. Το ταξίδι ξεκινάει και τα ίδια τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται θα δείχνουν την πορεία αυτής της ιστορικής πορείας του κυπριακού τουρισμού. Ήδη τα πρώτα στοιχεία για τον κυπριακό τουρισμό άρχισαν να καταγράφονται από πέρυσι τέτοια εποχή και για την ομάδα του Ηράκλειτου η συγκίνηση ήταν μεγάλη, βλέποντας, μέσα τα ευρήματα, να ξετυλίγεται η ιστορία του τουρισμού αλλά και του ίδιου του τόπου. Για παράδειγμα εντοπίστηκαν οι πρώτες διαφημίσεις από τις Πλάτρες, την Κερύνεια, την Αμμόχωστο. Πού επέλεγαν να πάνε για διακοπές οι ευκατάστατοι πολίτες, πώς πήγαιναν (με αυτοκίνητα ή γαϊδούρια), πώς δημιουργήθηκαν τα διάφορα είδη τουρισμού, πότε μπήκε τρεχάμενο νερό και ραδιόφωνο στα δωμάτια των ξενοδοχείων, ενώ ένα σημαντικό στοιχείο του τρόπου προώθησης (marketing) ήταν και το ποιος ήταν ο διευθυντής του ξενοδοχείου. Πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με διαφημίσεις από τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο, με το πρώτο σκεπτικό των ερευνητών να είναι «ας δούμε τι γίνεται».

Μέχρι στιγμής η όλη προσπάθεια γίνεται από μια μικρή ομάδα ατόμων με κίνητρο το μεράκι τους για τον κυπριακό πολιτισμό και την αγάπη τους για την πατρίδα μας. Η τελική μορφή της έρευνας δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, αλλά προτείνεται να είναι γραπτή η ιστορία του τουρισμού σε μορφή εντύπου, ψηφιακού βιβλίου και βάσης δεδομένων. Ο όγκος της πληροφόρησης είναι τεράστιος και γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται σκέψη η αναζήτηση να γίνεται με τη χρήση λέξεων - κλειδιών, τόσο στα έντυπα μέσα του τόπου, όσο και στα ηλεκτρονικά.

Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να καλύψει το τεράστιο κενό που υπάρχει στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού, ενός τομέα που αποτελεί τον κύριο πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Επίσης, θα αναδείξει την ιστορική σημασία του τουρισμού και θα αποτελέσει πηγή πληροφόρησης για τους ερευνητές, αλλά και για τον πολίτη που επιθυμεί να γνωρίσει την ιστορία.

Καταγραφή της ιστορίας

Όπως σημειώνεται από τους ερευνητές του συγκεκριμένου έργου της καταγραφής της ιστορίας, από τις πρώτες αναφορές για την Κύπρο μέσα από τις περιγραφές των περιηγητών του 17ου αιώνα μέχρι τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα ο κυπριακός τουρισμός διήλθε από πάρα πολλές ιστορικές αλλά και αναπτυξιακές περιόδους. «Όποια και αν ήταν όμως τα επιμέρους χαρακτηριστικά των περιόδων αυτών ο κυπριακός τουρισμός σημείωνε πάντοτε διαρκή ανάπτυξη, φτάνοντας στο σημείο να αποτελεί σήμερα τον σημαντικότερο παράγοντα για το συνολικό ΑΕΠ της χώρας. Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Κύπρο ακολουθούσε όλες τις ταραγμένες ιστορικές περιόδους του νησιού (Αγγλοκρατία - αντιαποικιακός αγώνας - ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας - δικοινοτικές ταραχές - τουρκική εισβολή 1974), αποτελώντας τη βασική σταθερά για την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κατά συνέπειαν την επιστροφή στην κανονικότητα, όσες φορές αυτό απαιτείτο». Ως εκ τούτου η καταγραφή της ιστορίας του κυπριακού τουρισμού αποτελεί αφενός ένα έργο αναγκαίο για την αποτύπωση του παρελθόντος και τη χάραξη του μέλλοντος του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου και αφετέρου ένα πολύπλευρα σημαντικό έργο, το οποίο δεν εξαντλείται μόνο στην καταγραφή των κατά περιόδους τουριστικών δραστηριοτήτων στο νησί, αλλά θα παρέχει σημαντικό πλούτο ιστορικών δεδομένων, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν για επιστημονικές έρευνες πολλαπλών πεδίων, προστίθεται.

Αναφέρεται ότι το ερευνητικό κέντρο «Ηράκλειτος» στη Σχολή Διοίκησης Τουρισμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διαθέτοντας εξειδίκευση, τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία στα θέματα μελέτης και έρευνας του τουρισμού είναι σε θέση, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς από άλλα συναφή Τμήματα του Πανεπιστημίου, να αναλάβει πλήρως το συγκεκριμένο έργο, παρέχοντας στο κοινό μια πολύτιμη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βάση δεδομένων στο διαδίκτυο, ελεύθερα προσβάσιμη στον καθένα. «Ήδη, το ερευνητικό κέντρο «Ηράκλειτος» έχει συγκεντρώσει μέσω ιδίων πόρων έναν μεγάλο αριθμό δεδομένων από επιστημονική μελέτη αρχείων (πάνω από 20.000 καταγραφές) σχετικά με την ιστορία του τουρισμού στην Κύπρο ως αυτή εμφανίζεται στον Τύπο από το 1878. Αυτονόητο είναι, ότι το πλήθος των δεδομένων αυτών μπορούν να αποτελέσουν μια επαρκή αρχική βάση για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αρχείου της ιστορίας του τουρισμού στο νησί».