Τράπεζες

Τι θα εισηγηθεί η κυβέρνηση για τις εκποιήσεις – Στο τραπέζι επαναπροκήρυξη του ΕΣΤΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σήμερα θα ανακοινώσει σειρά προτάσεων για το θέμα των εκποιήσεων


Η πίεση των κομμάτων προς την κυβέρνηση προκειμένου να φέρει προτάσεις για το θέμα των εκποιήσεων, φαίνεται πως αποδίδει.

Απόδειξη αυτού είναι το πακέτο μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Η επιλογή του να ανακοινωθούν σήμερα οι προτάσεις της Κυβένησης σχετίζεται μεταξύ άλλων με το γεγονός ότι στο προεδρικό θέλουν να προλάβουν την ολομέλεια της Πέμπτη και να πειστούν τα κόμματα της συμπολίτευσης να κάνουν πίσω προκειμένου το ζήτημα των εκποιήσεων να πάρει αναβολή.

Προτάσεις που είναι στο τραπέζι

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ανακοινώσει τη σύσταση μηχανισμού που θα υπάγεται στην κεντρική τράπεζα και μέσω του οποίου θα αναστέλλονται εκποιήσεις κατοικιών αξίας κάτω των 250 χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον, αναμένεται να ανακοινωθεί η δημιουργία του ειδικού δικαστηρίου για υποθέσεις που αφορούν εκποιήσεις κατοικιών αξίας μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ, όπως και η επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Εστία που αυτή τη φορά θα έχει υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.

Άλλες δύο προτάσεις που είναι πιθανό να ανακοινωθούν είναι και η αναστολή εκποιήσεων από τις εταιρίες διαχείρισης δανείων μέχρι τέλος του χρόνου, όπως και συγκεκριμένες αναφορές στο σχέδιο «ενοίκιο έναντι δόσης».

Οι κακοπληρωτές και ο απαιτούμενος χρόνος

Στόχος της κυβέρνησης όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο ΠτΔ είναι να μην ευνοηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Υπογραμμίζεται πως όλα αυτά τα μέτρα χρειάζονται χρόνο μέχρι να υλοποιηθούν όπως επίσης και «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί σε βάθος μερικών τουλάχιστον μηνών.

Πάντως το ενδιαφέρον της αποδοχής ή μη των προτάσεων που πρόκειται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εστιάζεται στα κόμματα της συμπολίτευσης που αυτά ουσιαστικά κρατούν τα κλειδιά για την εξέλιξη στο θέμα των εκποιήσεων.