Κόστος Ζωής

Έρχεται δύσκολο δίμηνο για την κατανάλωση ρεύματος

Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος χαρακτηρίζονται από υψηλές θερμοκρασίες και η κατανάλωση ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη. Σε συνδυασμό με τον τερματισμό της κρατικής επιδότησης οι λογαριασμοί αναμένεται να εκτοξευτούν, αν δεν γίνει προσεκτική κατανάλωση από τα νοικοκυριά

Ευχάριστη έκπληξη από τις λίγες, επιφύλασσε για αρκετούς καταναλωτές το άνοιγμα του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος για το προηγούμενο δίμηνο. Η επιδότηση της τιμής από το κράτος, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που κυμαίνονταν σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν χρειαζόταν η χρήση θέρμανσης ή κλιματιστικού έφεραν τους λογαριασμούς σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, η χαρά των καταναλωτών δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ. Το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η περίοδος κατά την οποία συνήθως καταγράφεται η υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος από όλη τη χρονιά. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει τερματιστεί η κρατική επιδότηση αναμένεται να εκτοξεύσουν τους λογαριασμούς στα ύψη. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο, όσο ποτέ, να γίνεται λελογισμένη κατανάλωση ενέργειας.

Αναλυτικότερα, αριθμός καταναλωτών μάς ανέφεραν ότι, για το προηγούμενο δίμηνο, ο λογαριασμός του ρεύματος ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, παρά τη χαρά τους ήταν σε αμηχανία μήπως προέκυψε κάποιο λάθος και θα κληθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα το επόμενο δίμηνο. Επικοινωνήσαμε με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία μας ανέφερε πως ήταν φυσιολογικό να παραλάβουν οι καταναλωτές χαμηλούς λογαριασμούς, καθώς η συγκεκριμένη περίοδος χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση εξαιτίας των θερμοκρασιών που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει κάποιος ούτε θέρμανση ούτε κλιματιστικό για να δροσιστεί. Αυτό, πρόσθεσε, σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση που ήταν σε ισχύ, οδήγησε στο να φτάσουν στους καταναλωτές χαμηλοί λογαριασμοί ρεύματος.

Προειδοποίηση

Ωστόσο, η κ. Παπαδοπούλου προειδοποίησε ότι το επόμενο δίμηνο τα δεδομένα θα είναι ακριβώς αντίθετα. Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος με τις υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν τους καταναλωτές σε εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών, με αποτέλεσμα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να καταγράφεται η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας της χρονιάς. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει τερματιστεί η κρατική επιδότηση, ενδεχομένως να εκτοξεύσει τους λογαριασμούς στα ύψη αν δεν γίνεται προσεκτική χρήση των οικιακών συσκευών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαδοπούλου, με τον τερματισμό της χορηγίας αναμένεται αύξηση κατά 28% της τιμής της ενέργειας. Δίνοντας ένα παράδειγμα, ανέφερε πως ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 800 kwh το δίμηνο, με την επιδότηση θα πλήρωνε 212 ευρώ, ενώ χωρίς την επιδότηση θα πληρώσει 271 ευρώ.

Η εκπρόσωπος της ΑΗΚ τόνισε τη σημασία της λελογισμένης χρήσης των οικιακών συσκευών, ώστε να μην καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρειαζόμαστε και έτσι να μας έρχεται ένας τεράστιος λογαριασμός ρεύματος. Πέραν των συμβουλών που μας δίνει στη συνέχεια, η κ. Παπαδοπούλου αναφέρει ότι οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να κάνουν αίτηση για να συμπεριληφθούν στο σχέδιο πληρωμής του λογαριασμού με μηνιαίες δόσεις, αντί κάθε δίμηνο, κάτι που θα καταστήσει πιο εύκολο τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού έκαστου νοικοκυριού. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, με την υποβολή της σχετικής αίτησης, η ΑΗΚ θα ελέγξει την κατανάλωση του νοικοκυριού κατά τον προηγούμενο χρόνο και θα συμφωνήσει με τον καταναλωτή μια σταθερή μηνιαία δόση για ολόκληρη τη χρονιά. Αυτή, όπως είπε, ενδεχομένως να χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί σε 4-5 μήνες, ώστε να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε έξτρα χρεώσεις ή να προκύψουν πιστώσεις.

Συμβουλές εξοικονόμησης

Πέραν αυτού, η κ. Παπαδοπούλου σημειώνει ότι η ΑΗΚ έχει ετοιμάσει σειρά συμβουλών προς τους καταναλωτές για να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας. Ορισμένες από αυτές τις συμβουλές ακολουθούν:

Επειδή το καλοκαίρι στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα θερμό, το κλιματιστικό σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί αναγκαιότητα. Κάνουμε συχνή συντήρηση για μείωση της κατανάλωσης μέχρι και 30% και το ρυθμίζουμε στους 26οC. Κάθε ένας βαθμός πιο κάτω, καταναλώνει 7% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για ψύξη/θέρμανση.

Φροντίζουμε έτσι ώστε σημεία του σπιτιού από τα οποία ενδεχομένως υπάρχει απώλεια ψύξης, όπως πόρτες, παράθυρα, τοίχοι και οροφή, να μονώνονται ικανοποιητικά. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε μέχρι και 40% ηλεκτρική ενέργεια.

Κάνοντας συχνή συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης, μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30% και κατ' επέκτασιν έχουμε μειωμένο λογαριασμό ρεύματος.

Διατηρούμε το ψυγείο μας μακριά από μέρη που τα βλέπει ο ήλιος ή συσκευές που παράγουν θερμότητα, αφού μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%. Ακόμα, φροντίζουμε να κάνουμε συχνά απόψυξη και να θυμόμαστε να κλείνουμε πάντα την πόρτα.

Αντικαθιστούμε τους συμβατούς λαμπτήρες με λάμπες LED, οι οποίες μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 70% και έχουν δεκαπλάσια διάρκεια ζωής.

Για το μαγείρεμα, χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε 30%-60% ενέργεια, αλλά και χρόνο.

Παράλληλα μειώνουμε όσο γίνεται τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών όπως είναι οι βραστήρες, τα στεγνωτήρια ρούχων και οι ηλεκτρικές σκούπες.

Η μέθοδος Αβραάμ

Στο σημείο αυτό θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε για μια ακόμη φορά τη μέθοδο Αβραάμ, την οποία ετοίμασε ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, Αβραάμ Γεωργίου, και η οποία δίνει εύκολες και πρακτικές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε σε τρία σημεία, τα οποία, όπως είπε, εάν υιοθετήσουν οι καταναλωτές, μπορούν να επιτύχουν εξοικονόμηση ρεύματος που φτάνει μέχρι και στο 50-55%. Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, δεν πρόκειται για οτιδήποτε δύσκολο, αλλά για απλές ενέργειες, τις οποίες όλοι μπορούν να κάνουν και θα έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε σε αυτά τα τρία σημεία. Πρώτο, το λεγόμενο περιττό φορτίο και αφορά όλες τις συσκευές, οι οποίες είναι σε αναμονή. Ένα μέσο νοικοκυριό έχει 24 τέτοιες συσκευές, είπε, οι οποίες μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 40-50 ευρώ τη διμηνία. Ο κ. Γεωργίου παρομοίασε αυτό το σημείο με ένα φάντασμα. Το δεύτερο σημείο, το οποίο παρομοίασε με το τσιμπούρι, είναι το λεγόμενο αχρείαστο φορτίο. Είναι, όπως είπε, όταν βαριέμαι να κλείσω το διακόπτη και να βγάλω την πρίζα. Αυτό στοιχίζει άλλα 20-30 ευρώ τον μήνα. Τέλος, αναφέρθηκε στον λεγόμενο δούρειο ίππο, που αφορά στις συσκευές οι οποίες χρειάζονται τακτική συντήρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλιματιστικό, το οποίο με τακτική και σχολαστική συντήρηση μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η απόδοσή του και συναφώς να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Από τα δύο πρώτα, δηλαδή το φάντασμα και το τσιμπούρι, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 25-35%, ενώ με την προσθήκη του δούρειου ίππου η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει το 50-55%, σημείωσε ο κ. Γεωργίου.