Ο κ. Trump και πάλι…

Ο κ. Trump έχασε τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη χώρα του, δεν λέγει όμως να εγκαταλείψει τα φώτα της δημοσιότητας. Βρίσκεται πάντα στο κέντρο της επικαιρότητας, μεταξύ άλλων, και για θέματα «σεξουαλικής παρενόχλησης» αλλά και για θέματα κρατικής ασφάλειας! Έχει δε ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Τελευταία ένας επίσης πρώην γνωστός πολιτικός, που απασχολούσε με την προσωπική του ζωή την κοινή γνώμη, μας εγκατέλειψε. Ο πληθωρικός Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Ιταλίας πέρασε στην αιωνιότητα, αφού είχε απασχολήσει τη χώρα του και την Ευρώπη με την τρικυμιώδη προσωπική του ζωή, από θέματα φόρου εισοδήματος μέχρι ζητήματα απτόμενα στο σεξ.

Για να επιστρέψουμε στον κ. Trump, στις 9 του περασμένου Μαΐου καταδικάσθηκε από ένα δικαστήριο του Μανχάταν να καταβάλει 5 εκατομμύρια δολάρια στη συγγραφέα E. Jean Carroll γιατί, κατά την απόφαση, ήταν ένοχος για σεξουαλική παρενόχληση και δυσφήμηση κατά της συγγραφέως. Το αδίκημα είχε λάβει χώραν σε ένα πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης πριν από 25 χρόνια. Ο κ. Trump δήλωσε ότι η απόφαση ήταν επαίσχυντη και ότι θα την εφεσίβαλλε. Εν τω μεταξύ, άλλες 20 τουλάχιστον γυναίκες κατηγόρησαν τον πρώην Πρόεδρο για σεξουαλικές παρατυπίες από το 1980, πράγμα το οποίον ο τελευταίος αρνείται (βλ. Anisha Kohli, “E. Jean Carroll..”, Time, May 22-28, 2023, σελ. 9).

To τελευταίο γεγονός, που είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας σχετικά με τον κ. Trump, είναι θέμα που άπτεται της κρατικής ασφάλειας.

Ο κ. Trump, αυτήν τη φορά, κατηγορείται ότι έθεσε την ασφάλειαν των ΗΠΑ σε κίνδυνο με το να κρατήσει, μετά που εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, εμπιστευτικά έγγραφα στην κατοχή του και όχι να τα επιστρέψει στα κρατικά αρχεία. Ο κ. Trump παρουσιάσθηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μαϊάμι, όπου του απαγγέλθηκαν 37 κατηγορίες σχετικά με αυτό το θέμα. Ο κ. Trump σε συνέντευξή του στο κανάλι Fox News επεξήγησε ότι τα κρατικά έγγραφα ήταν ανακατωμένα με προσωπικά του αντικείμενα και δεν ήθελε να δώσει τα προηγούμενα προτού βρει τον χρόνο να τα ξεχωρίσει από τα προσωπικά του αντικείμενα. Με οξύ τόνο τόνισε στον δημοσιογράφο του Fox News ότι είχε το δικαίωμα στα δικά του αντικείμενα (βλ. «Donald Trump était trop “occupé” pour trier des secrets d’Etat», Le Monde avec le AFP, 23 Ιουνίου 2023).

Αυτή είναι η κατάσταση προς το παρόν με τον κ. Trump, 77 χρονών, ο οποίος ετοιμάζεται για να κατέλθει, όπως ελέχθη πιο πάνω, στις προεδρικές εκλογές του 2024.