Το Brexit και πάλι

Σ’ ένα χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει πάλι γενικές εκλογές και όλα τα προβλήματα παρουσιάζονται τώρα ενώπιον των εκλεκτόρων σ’ αυτήν τη χώρα.

Οι Συντηρητικοί είναι στην εξουσία τα τελευταία 14 χρόνια και ο Keir Starmer, ο αρχηγός των Εργατικών, ελπίζει να κερδίσει το κόμμα του τις εκλογές και να αντικαταστήσει τους Τόρυς στην εξουσία.

Ο Starmer ήταν εναντίον του Brexit το 2016 και μάλιστα ζήτησε ανεπιτυχώς ένα δεύτερο δημοψήφισμα το 2019 (βλ. Ian Bremmer, “Why a Labour victory in the U.K. could reset Brexit”, TIME, July 24 2023, σελ. 15). Από την άλλη μεριά, εάν κερδίσουν τις εκλογές εκείνοι που ήσαν εναντίον του Brexit, υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψει το Η.Β. στην ΕΕ; Ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν θα γίνει αυτό.

Το Η.Β. έχει ώς τώρα υποφέρει αρκετά και στην οικονομία και στην ανάπτυξή του μετά την έξοδο από την ΕΕ. Ενώ δεν είναι ρεαλιστικό να ζητηθεί η επανένταξή του στην ΕΕ, εντούτοις είναι φυσικό και λογικό να γίνουν προσπάθειες για βελτίωση των όρων συνεργασίας με την ΕΕ.

Εάν πάρει την εξουσία το Εργατικό κόμμα, σίγουρα θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις του Η.Β. με την ΕΕ σε όλους τους τομείς. Θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τους κανονισμούς της ΕΕ και όχι να τους ανταγωνίζεται. Ίσως δε μια νέα Εργατική κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία για την ασφάλεια που θα καλύπτει την άμυνα, την ενέργεια και νέες τεχνολογίες.

Φαίνεται ότι η ΕΕ τώρα είναι διατεθειμένη να δώσει σε μια νέα βρετανική κυβέρνηση καλύτερους όρους. Άλλωστε το παράδειγμα της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ στο τέλος δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικό, ώστε να ενθαρρύνει άλλα Κράτη-Μέλη να κάνουν το ίδιο.

Αναμένεται, λοιπόν, βελτίωση των σχέσεων της ΕΕ με το Η.Β. σε περίπτωση νέας βρετανικής κυβέρνησης τον επόμενο χρόνο.