Επιχειρείν

Καθιστώντας την πιστοποίηση ISACA CISA ως προϋπόθεση

Καθιστώντας την πιστοποίηση ISACA CISA ως προϋπόθεση για τους ελεγκτές που υπογράφουν εκθέσεις ελέγχου πληροφορικής, οι οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία ελέγχου

Οι πιστοποιήσεις ACCA και ACA τυγχάνουν υψηλού σεβασμού και αναγνώρισης στον τομέα της λογιστικής και των οικονομικών, αφού μπορούν να προσθέσουν αξιοπιστία και αποδεικνύουν την επαγγελματική ικανότητα του υπογράφοντος ελεγκτή μιας έκθεσης ελέγχου. Η υπογραφή μιας έκθεσης ελέγχου απαιτεί συνδυασμό επαγγελματικών προσόντων, εμπειρίας και εμπειρογνωμοσύνης στον σχετικό τομέα.

Κατ’ επακολούθησιν, για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις ειδικές απαιτήσεις για την υπογραφή εκθέσεων ελέγχου πληροφορικής, είναι σημαντικό να υπογράφονται από Πιστοποιημένους Ελεγκτές Πληροφοριακών Συστημάτων (CISA). Η υποχρεωτική εμπλοκή πιστοποιημένων ελεγκτών πληροφοριακών συστημάτων θα ενισχύσει την ποιότητα και την αξιοπιστία της ελεγκτικής λειτουργίας, ενώ θα διασφαλίσει τη συμμόρφωση εντοπίζοντας κινδύνους, βελτιώνοντας τη λογοδοσία και λαμβάνοντας τεκμηριωμένες αποφάσεις με βάση αξιόπιστα ευρήματα ελέγχου και συστάσεων.

Σε μια εποχή αυξανόμενης εξάρτησης από την τεχνολογία και αυξανόμενων απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αδιαμφισβήτητα ο έλεγχος πληροφορικής διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των οικονομικών πληροφοριών εντός των Οντοτήτων Δημοσίου Συμφέροντος. Καθιστώντας την πιστοποίηση ISACA CISA ως προϋπόθεση για τους ελεγκτές που υπογράφουν εκθέσεις ελέγχου πληροφορικής, οι οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία ελέγχου, να ενισχύσουν τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις και να ενσταλάξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των χρηματοοικονομικών τους συστημάτων.

Η υιοθέτηση της πιστοποίησης CISA ως προϋπόθεσης αποτελεί ένα προορατικό βήμα προς τη διασφάλιση του μέλλοντος και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Διασφαλίζεται ότι οι ελεγκτές διαθέτουν την απαραίτητη τεχνική επάρκεια, τηρούν την επαγγελματική δεοντολογία και διαθέτουν πλήρη κατανόηση των ελέγχων πληροφορικής και των πλαισίων συμμόρφωσης. Αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη ποιότητα ελέγχου, αξιοπιστία και ικανότητα παροχής πολύτιμων πληροφοριών σχετικά με τη δομή διακυβέρνησης πληροφορικής του υπό έλεγχον οργανισμού.

Για να ρυθμιστεί και να θεσπιστεί η πιστοποίηση CISA ως προϋπόθεση για τον έλεγχο των Οντοτήτων Δημοσίου Συμφέροντος, προτείνονται τα εξής:

  • Αξιολόγηση της ανάγκης για ρύθμιση:

Το πρώτο βήμα για τις κυβερνητικές Αρχές είναι να αξιολογήσουν την ανάγκη ρύθμισης της πιστοποίησης CISA ως προϋπόθεσης για τον έλεγχο των Οντοτήτων Δημοσίου Συμφέροντος. Αυτή η αξιολόγηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τη σημασία του ελέγχου πληροφορικής στο ψηφιακό τοπίο, το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο και τα πιθανά οφέλη από την απαίτηση πιστοποίησης CISA. Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί η ευθυγράμμιση της πιστοποίησης CISA με τις ειδικές ανάγκες και απαιτήσεις του δημοσίου συμφέροντος.

  • Δημιουργία Νομικής Αρχής:

Μόλις εντοπιστεί η ανάγκη για ρύθμιση, οι κυβερνητικές Αρχές θα πρέπει να θεσπίσουν το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση χρήσης της πιστοποίησης CISA. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ή τη θέσπιση νέων κανονισμών που εξουσιοδοτούν την αρχή να ορίζει απαιτήσεις για τους ελεγκτές που διενεργούν ελέγχους σε Οντότητες Δημοσίου Συμφέροντος. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η νομική εντολή της Αρχής περιλαμβάνει τη ρύθμιση των αναγνωρισμένων επαγγελματικών πιστοποιήσεων όπως το CISA.

  • Καθορισμός προαπαιτούμενων:

Με βάση τη νομική Αρχή που θα συσταθεί, θα πρέπει να καθορίσουν τα προαπαιτούμενα για τον έλεγχο Οντοτήτων Δημοσίου Συμφέροντος, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην πιστοποίηση CISA. Αυτές οι απαιτήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση του προγράμματος πιστοποίησης CISA, το οποίο αποδεικνύει τις γνώσεις και την ικανότητα του ελεγκτή στον έλεγχο πληροφορικής. Η αρχή θα πρέπει να προσδιορίσει την ελάχιστη βαθμολογία επιτυχίας, την περίοδο ισχύος και τυχόν πρόσθετες απαιτήσεις για τη διατήρηση της πιστοποίησης .

  • Συνεργασία με τον ISACA:

Για να επισημοποιηθεί η πιστοποίηση CISA ως προϋπόθεση για τον έλεγχο των Οντοτήτων Δημοσίου Συμφέροντος, οι κυβερνητικές Αρχές θα πρέπει να καταρτήσουν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με τον ISACA, τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της πιστοποίησης CISA.

  • Καθορισμός μεταβατικής περιόδου:

Λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες ομάδες ελεγκτών και τα προσόντα τους, οι κυβερνητικές Αρχές θα πρέπει να θεσπίσουν μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία οι σημερινοί ελεγκτές μπορούν να αποκτήσουν την πιστοποίηση CISA. Αυτή η περίοδος επιτρέπει στους ελεγκτές να πληρούν τις νέες απαιτήσεις και να προσαρμοστούν στις κανονιστικές αλλαγές. Η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να είναι λογική, παρέχοντας στους ελεγκτές επαρκή χρόνο και πόρους για να αποκτήσουν την πιστοποίηση και να εξασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή των κανονιστικών απαιτήσεων.

  • Επιβολή συμμόρφωσης και παρακολούθηση της κατάστασης πιστοποίησης:

Μόλις η πιστοποίηση CISA καταστεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον έλεγχο των Οντοτήτων Δημοσίου Συμφέροντος, οι κυβερνητικές Αρχές θα πρέπει να επιβάλουν τη συμμόρφωση και να παρακολουθούν την κατάσταση πιστοποίησης των ελεγκτών. Αυτό περιλαμβάνει την επαλήθευση ότι οι ελεγκτές διαθέτουν έγκυρες και ενημερωμένες πιστοποιήσεις CISA, τη διενέργεια περιοδικών ελέγχων ή επισκοπήσεων και τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά των μη συμμορφούμενων ελεγκτών. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν μηχανισμοί παρακολούθησης για τη διασφάλιση της συνεχούς συμμόρφωσης με τις κανονιστικές απαιτήσεις.

H ρύθμιση και η επίσημη έγκριση της πιστοποίησης ISACA CISA ως προϋπόθεση για τον έλεγχο των Οντοτήτων Δημοσίου Συμφέροντος αναδεικνύεται ως σημαντικό βήμα για τις κυβερνητικές Αρχές προς τη βελτίωση της ποιότητας και της αξιοπιστίας του ελέγχου πληροφορικής. Με την αξιολόγηση της ανάγκης για ρύθμιση, τη θέσπιση νομικής Αρχής, τον καθορισμό προαπαιτούμενων, τη συνεργασία με τον ISACA, τη θέσπιση μεταβατικής περιόδου και την επιβολή συμμόρφωσης, οι Αρχές μπορούν να προωθήσουν τη χρήση της πιστοποίησης CISA και να ενισχύσουν το επάγγελμα του ελεγκτή. Μέσω αυτών των βημάτων, οι Αρχές μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι ελεγκτές διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες και γνώσεις για να ελέγχουν αποτελεσματικά Οντότητες Δημοσίου Συμφέροντος, διασφαλίζοντας τελικά τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων και διατηρώντας την ακεραιότητα της διαδικασίας ελέγχου.

*Senior Manager, IT Audit Services, KPMG Limited