Τράπεζες

Σταυρώνουν ξίφη Βουλή - τράπεζες

Πόλεμο προκαλούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Κόμματα στη Βουλή αναφέρονται σε φορολόγηση υπερκερδών, ο Κεραυνός στέλνει επιστολές και οι τράπεζες μιλούν για μέτρα ελάφρυνσης

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παγιδεύουν την κυπριακή οικονομία, της οποίας μειώνεται ο πληθωρισμός αλλά παραμένει το μέτρο του αυξημένου επιτοκίου, με αποτέλεσμα να γεννώνται προβλήματα στην ανάπτυξη και στην αποπληρωμή των δανείων, γεγονός που δημιουργεί μια “lost-lost situation” και για τους οφειλέτες και για τις τράπεζες. Φαίνεται ότι οι τράπεζες και μεγάλη μερίδα της Βουλής ακονίζουν τα ξίφη τους εφόσον γίνεται λόγος για νομοθεσία που θα φορολογεί τα υπερκέρδη. Ο δε Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα του θέματος και αναλαμβάνει με επιστολή του προς τις τράπεζες ρόλο γεφυροποιού, την ίδια στιγμή που ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει -επί του παρόντος- ρόλο θεατή.

Ο Υπουργός στην επιστολή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόκληση επιπτώσεων, όπως είναι η αύξηση του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών, η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων στα οικιστικά δάνεια, καθώς και οι ανάλογες πιέσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πέραν των συγκεκριμένων επιπτώσεων, σύμφωνα με τον Υπουργό, δημιουργούνται και σοβαρές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλούν τα ευρήματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης Νοικοκυριών της Στατιστικής Υπηρεσίας, που καταδεικνύουν ότι περίπου 17% του πληθυσμού της Κύπρου βιώνουν καθημερινά τη φτωχοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Κι αυτό, την ώρα που βρισκόμαστε σε μία περίοδο σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης. Αν οι συνθήκες ανατραπούν, τότε τα εν λόγω στατιστικά αναμένεται να χειροτερέψουν.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.