Τουρισμός

Στο ζενίθ τους τα ξενοδοχεία για τον Δεκαπενταύγουστο

Στο 90% η πληρότητα των καταλυμάτων το τριήμερο, θετικά τα νέα για τον τουρισμό

Διανύουμε το τριήμερο του Δεκαπενταυγούστου και οι Κύπριοι έχουν φροντίσει να κλείσουν τη διαμονή τους τόσο στα παράλια του νησιού όσο και στα ορεινά μας θέρετρα.

Οι ξενοδόχοι δεν μπορούν παρά να είναι ευχαριστημένοι με τις κρατήσεις, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει πληρότητα της τάξεως του 90%, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ.

Την τιμητική τους φυσικά έχουν τα παράλια του νησιού, των οποίων όμως οι τιμές είναι λίγο πιο πάνω από αυτές στα ορεινά. Κι αν αναρωτιέστε πόσο θα μπορούσε να κοστίσει το τριήμερο, όσοι φρόντισαν να κάνουν τις κρατήσεις τους οι τιμές για τα παράλια άρχιζαν από 40-50 ευρώ το βράδυ συμπεριλαμβανομένου του προγεύματος για τα ορεινά, και από 60-70 ευρώ το βράδυ, με πρόγευμα, για τα παράλια. Διευκρινίζεται πως οι τιμές αυτές αφορούν το τριήμερο του Δεκαπενταυγούστου.

Οι κρατήσεις φέτος που αφορούν στο τριήμερο, σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, είναι περίπου 5-10% πιο πάνω από πέρυσι και περίπου 5-10% πιο κάτω από το 2019.

Πράγμα που δείχνει πως είμαστε ακριβώς στη μέση, σε μια μεταβατική περίοδο, όπου σιγά-σιγά ο τουρισμός αρχίζει να ανθίζει ξανά.

Η χρονιά υπολογίζεται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πως θα κλείσει πάνω από το 2022, όσον αφορά τα έσοδα από τον κυπριακό τουρισμό, ωστόσο η κερδοφορία θα είναι λίγο πιο κάτω από αυτήν που καταγράφηκε το 2019.

Κι αυτό εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των πρώτων υλών, εν ολίγοις των λειτουργικών εξόδων που έχουν επωμιστεί οι ξενοδοχειακές μονάδες. Με αποτέλεσμα, παρόλο που υπάρχουν έσοδα, οι δαπάνες να είναι περισσότερες.

Τα δύο επόμενα χρόνια, πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Ρουσουνίδης, αναμένεται να ξεπεράσουμε σε έσοδα από τον τουρισμό το 2019.

Οι Ρώσοι έφυγαν, οι Σκανδιναβοί ήρθαν

Πάρα την απώλεια της ρωσικής αγοράς, το τουριστικό μας προϊόν βρίσκει ανταπόκριση στις νέες αγορές που προσεγγίσαμε, κυρίως από την Κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο τουρισμός είναι πλέον ποιοτικότερος και φυσικά ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα ξόδευαν οι Ρώσοι, ανέφερε ο Γ. Δ/ντης του ΠΑΣΥΞΕ.

Ο τουρισμός βέβαια εξαρτάται και από τη συνδεσιμότητα της Κύπρου με τις αγορές, από την ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος, το οποίο έχει αναβαθμιστεί αρκετά, καθώς οι Μαρίνες και τα Καζίνα αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Δεν έλειψαν ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ξενοδόχοι με κυριότερο τη διαθεσιμότητα σε εργατικό δυναμικό, ώστε να παρέχονται τουριστικές υπηρεσίες.

Φθηνότερη η Κύπρος φέτος

Παρά τα παράπονα των Κύπριων πολιτών για τιμές που καίνε το πορτοφόλι τους - και δη την ώρα που η οικονομία στην Κύπρο έχει γονατίσει πολλά νοικοκυριά - ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε πως φέτος οι διακοπές στην Κύπρο είναι πολύ πιο φθηνές απ’ ό,τι στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί οικονομικό προορισμό ακόμη και για τους ξένους.

Κερδίζει στις προτιμήσεις

Πάφος και ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου φαίνεται πως έχουν κερδίσει, φέτος τουλάχιστον, τις προτιμήσεις των Κύπριων αλλά και των ξένων τουριστών.

Ακολουθεί η Λεμεσός και η Λάρνακα, με τη Λευκωσία να μοιάζει με πόλη φάντασμα τον Αύγουστο, αφού οι Σκανδιναβοί, οι Γερμανοί, οι Ελβετοί και τουρίστες από την Κεντρική Ευρώπη επιζητούν τις μαγευτικές παραλίες του νησιού.