Η διαδοχή του Ερντογάν

Ο κ. Ερντογάν προεδρεύει της τύχης της Τουρκίας από το 2002. Είναι στην εξουσία για 21 χρόνια. Μπήκε σαν νεαρός φιλόδοξος πολιτικός και σήμερα είναι ένας ασθενικός γηραιός άντρας. Η Τουρκία κάτω από την εξουσία του έχει αλλάξει πολύ. Μια χώρα γεμάτη φιλοδοξίες, μ’ έναν στρατό που επιχειρεί σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ η οικονομία της έχει φθάσει στο ναδίρ και η χώρα πολλές φορές βρίσκεται στο σημείο της πτώχευσης.

Οι φιλοδοξίες του κ. Ερντογάν δεν έχουν όρια. Θέλει να πιστεύει ότι η χώρα του είναι μεγάλη δύναμη και παρασύρει εκόντες-άκοντες τους συμπατριώτες του σε μια φρενήρη κούρσα, που κάποτε φθάνει στα όρια της καταστροφής. Έχει αρκετούς εχθρούς στη χώρα του ο κ. Ερντογάν και από τις χαμηλές τάξεις της κοινωνίας, αλλά και από την ελίτ της ακαδημίας και του πλούτου. Αντιμετώπισε επιτυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται, πραξικοπήματα, η υγεία του όμως είναι σε κακή κατάσταση και φαίνεται ότι και ο ίδιος κατάλαβε πως είναι καιρός ν’ αρχίσει να μεριμνά για τη διαδοχή του. Πολιτικοί αναλυτές συζητούν το θέμα της διαδοχής του κ. Ερντογάν, όπως ο κ. Bozkurt σε άρθρο του (βλ. Abdullah Bozkurt, “Turkish President Erdogan Is Grooming His Youngest Son Bilal to Succeed Him”, Nordic Monitor, July 31, 2023).

Φαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν από καιρό προετοιμάζει τον νεότερο γιο του, Necmettin Bilal, να τον διαδεχθεί. Ο κ. Ερντογάν για να κρατηθεί στην εξουσία έχει εισχωρήσει σ’ όλους τους κύκλους της τουρκικής κοινωνίας. Ο Ισλαμισμός και γενικά η θρησκεία και ο μηχανισμός της χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τη διατήρηση στην εξουσία του Τούρκου Προέδρου.

Ο γιος Bilal είναι μέσα σ’ αυτά τα κυκλώματα. Ο πατέρας του πιστεύει σε μια μακροχρόνια ηγεμονία της οικογένειάς του επί της Τουρκίας. Ο Bilal σπούδασε πρώτα σ’ ένα θρησκευτικό σχολείο, το Kartal imam Hatip School στη Κωνσταντινούπολη, και μετά συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μόρφωσή του επίσης είναι η κατάλληλη για να ηγηθεί στο κράτος που έχει «φορμάρει» ο πατέρας του και ο ίδιος είναι ακόλουθος της ιδεολογίας του πολιτικού Ισλάμ. Είναι επίσης γνώστης των οικονομικών παραγόντων στη χώρα και επίσης εργάζεται με πολλά ιδρύματα που είναι κάτω από την ηγεμονία της οικογένειας Ερντογάν. Πέρα από την επιρροή του Bilal σ’ όλους αυτούς τους φορείς της εξουσίας, ο πατέρας του φρόντισε ώστε να έχει επιρροή και στον κυριότερο φορέα της εξουσίας, δηλαδή το κόμμα AKP και στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ενθ.).

Ο κ. Ερντογάν, λοιπόν, παράλληλα με τη δική του εξουσία προετοιμάζει και τη διαδοχή του. Ίδωμεν!