Εργασία

«Καυτή» η ατζέντα στα εργασιακά

Ανοικτά παραμένουν πολλά εργασιακά ζητήματα, με τον Υπουργό Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους να πρέπει να βρουν λύσεις στα μεγάλα θέματα

Τον επόμενο μήνα πρωταγωνιστικό ρόλο στα εργασιακά ζητήματα, με αφορμή και τη συζήτηση για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, θα έχει το 12% πέναλτι στις πρόωρες συντάξεις. Το πρώτο βήμα για το πέναλτι 12% έγινε στη συνεδρία του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (28/7/2023), με αντικείμενο συζήτησης την αναλογιστική προσαρμογή που εφαρμόζεται για την πρόωρη συνταξιοδότηση.


Εξελίξεις με το 12%

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρουσίασαν τη διαχρονική εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου για το όριο συνταξιοδότησης και τις εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις, ενώ μέσω των αναλογιστικών υπηρεσιών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, που υποστηρίζουν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έγινε τεχνική ανάλυση της αναλογιστικής προσαρμογής με την παρουσίαση στοιχείων και δεδομένων. Ακολούθως, διεξήχθη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές για τα επόμενα βήματα, όπου ακούστηκαν οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων και ο Υπουργός παρέθεσε τη θέση της Κυβέρνησης για στοχευμένη ανακουφιστική παρέμβαση, η οποία να διορθώνει ορισμένες υφιστάμενες στρεβλώσεις, σύμφωνα με τις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στη συνάντηση δόθηκαν στους κοινωνικούς εταίρους κάποια στοιχεία, τα οποία χρήζουν ανάλυσης, για να τα περιεργαστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα μπει ο διάλογος σε πιο ουσιαστικό στάδιο όσον αφορά το 12%.

Εξαιρέσεις

Η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση -ενδεχομένως και κατάργηση- του πέναλτι του 12% στοχευμένα για τους εργαζομένους που συμπλήρωσαν πέραν των 40 ετών εργοδότησης και κατέβαλλαν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το Υπουργείο θεωρεί ότι, με την αλλαγή αυτή, αίρεται η αδικία και την ίδια ώρα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Ταμείου χωρίς να απαιτείται η αύξηση των συνεισφορών των εργοδοτών και των μισθωτών. Σύμφωνα με τη μελέτη, τυχόν οριζόντια κατάργηση του πέναλτι θα οδηγήσει σε μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων, κάτι που αδιαμφισβήτητα θα προκαλέσει πολλαπλές προκλήσεις για το Ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το όριο συνταξιοδότησης είναι το 65ο έτος, όμως εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 33 χρόνια εργασίας και συνεχών εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μπορούν να συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος, αλλά με την αναλογιστική μείωση του 12%, το γνωστό πέναλτι. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης αποσκοπεί στην κατάργηση του πέναλτι για όσους εργάστηκαν πολλά χρόνια και εισέφεραν αναλόγως στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στόχος του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η ολοκλήρωση του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους το συντομότερο δυνατό, προκειμένου το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο το συντομότερο και να κατατεθεί στη Βουλή, με ζητούμενο το μεγάλο αυτό κεφάλαιο να κλείσει μέχρι το τέλος του 2023.

«Όχι» σε πλήρη κατάργηση

Οι εργοδοτικές οργανώσεις τάσσονται εναντίον της κατάργησης του πέναλτι, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υπέρ, κυρίως για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η Κυβέρνηση δεν συζητά πλήρη και οριζόντια κατάργηση του πέναλτι, καθώς ο στόχος της είναι η διόρθωση στρεβλώσεων που παρουσιάζει το υφιστάμενο σύστημα. Ο Υπουργός Εργασίας μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση δεν υιοθετεί την πρόταση για αναδρομική επιστροφή χρημάτων σε εργαζομένους που επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Σημειώνεται ότι, το πέναλτι του 12% εισήχθη μετά από υπόδειξη της Τρόικας και σκοπό είχε να καταστήσει την πρόωρη αφυπηρέτηση οικονομικά ουδέτερη για το ΤΚΑ.

Αναπροσαρμογή κατώτατου μισθού

Το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό είναι σε ισχύ από την αρχή του χρόνου. Οι συντεχνίες όμως υποστηρίζουν πως χρήζει βελτίωσης, καθώς απουσιάζει ο καθορισμός ωριαίας απόδοσης και ο μηχανισμός αναπροσαρμογής του. Ο Υπουργός Εργασίας έχει ήδη αποστείλει επιστολές προς τους κοινωνικούς εταίρους για να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στη διαδικασία για την επαναξιολόγηση του κατώτατου μισθού και αυτός ο διάλογος θα ξεκινήσει άμεσα. Θα προχωρήσει, όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Σ» τον Ιούνιο, σε συγκρότηση επιτροπής για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, η οποία, αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, θα προβεί σε εισηγήσεις για την έκδοση του νέου διατάγματος που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2024. Όπως είχε δηλώσει, «αντιλαμβάνομαι ότι το ύψος και ο τρόπος υπολογισμού θα απασχολήσουν την επιτροπή και, αφού ακούσουμε τις απόψεις που θα διαμορφωθούν, θα καταλήξουμε σε τελικές αποφάσεις». Εκ των πραγμάτων ο κατώτατος μισθός, παρά το ότι αποσκοπεί στην προστασία των χαμηλόμισθων εργαζομένων, δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκετός ως ένας μόνιμος μισθός για την επαγγελματική πορεία ενός εργαζομένου. «Αναγνωρίζουμε ότι η θεσμοθέτησή του από την προηγούμενη Κυβέρνηση είναι ένα καλό πρώτο βήμα, από το οποίο επωφελήθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι και είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τους εργαζομένους», πρόσθεσε. Ερωτηθείς για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, ανέφερε πως δεν ήθελε να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναξιολόγησης του κατώτατου μισθού, ωστόσο τόνισε ότι η καλύτερη ρύθμιση σε σχέση με τον κατώτατο μισθό είναι πολύ σημαντική για την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Αρχίζει ο διάλογος για ΑΤΑ

Το θέμα της ΑΤΑ μπορεί να έκλεισε, ωστόσο το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος με στόχο την επίτευξη μιας μόνιμης συμφωνίας μετά το 2025. Το μέλλον της ΑΤΑ και η σύναψη μόνιμης συμφωνίας, ο Υπουργός Εργασίας πιστεύει ότι θα επιτευχθεί. Μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, παρά τις διαφορετικές αφετηρίες και τις αποκλίνουσες απόψεις, ο Υπουργός εκτιμά ότι με την συναίνεση, τη συνεργασία και τη συλλογικότητα μπορεί να χτιστεί η ενότητα που χρειάζεται η χώρα μας και να ανταποκριθούν όλοι στις ανάγκες των καιρών.