Τουρισμός

«Ψήφισαν» ελληνικά νησιά οι Κύπριοι, παρά την ακρίβεια

Ακρίβεια στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών καταγράφεται σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, ενώ κάποια άλλα έχουν διατηρήσει τις τιμές τους στα περσινά επίπεδα

Αμείωτο και αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των Κυπρίων για τα ελληνικά νησιά και το φετινό καλοκαίρι. Ωστόσο η μεγάλη ταξιδιωτική κίνηση φαίνεται πως ανέβασε τις τιμές σε συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η κυριότερη χώρα από την οποία επέστρεψαν οι κάτοικοι της Κύπρου τον Ιούλιο ήταν η Ελλάδα με ποσοστό 38,8% και 71.445 αφίξεις. Όπως αναφέρεται, με ποσοστό 71,1%, ο σκοπός του ταξιδιού ήταν κυρίως οι διακοπές.

Διαχρονικά η Ελλάδα και ειδικά τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι αποτελούν την πρώτη επιλογή των Κυπρίων για ταξίδι στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα, όσοι επιλέξουν κάποια από αυτά, να χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι τιμές καταγράφονται αυξημένες κατά 20% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, ώστε ορισμένοι προορισμοί, όπως οι Κυκλάδες και η Χαλκιδική, να είναι απλησίαστοι για πολλούς παραθεριστές, ακόμη και για κατοίκους της Ελλάδας.

Αδικαιολόγητη η ακρίβεια

Όπως αναφέρει στη «Σ» ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΚΑ), Τσεμπερλίδης Νικόλαος, οι αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα υπεραγορών, ξενοδοχεία και ακτοπλοϊκά εισιτήρια και κατ’ επέκτασιν του κόστους διακοπών δεν είναι δικαιολογημένες. «Επειδή η ακρίβεια καλύπτει όλη την επικράτεια, επειδή έχουν μετατρέψει σε προπαγάνδα ότι η ακρίβεια είναι ένα φυσικό φαινόμενο, άρα δεν αντιμετωπίζεται, βρήκαν ευκαιρία οι επιχειρηματίες να κερδοσκοπήσουν. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στην εθνική οικονομία και στη βαριά βιομηχανία που είναι ο τουρισμός».

Όπως εξηγεί, οι αυξήσεις σε προϊόντα κυμαίνονται στο 20%, ενώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια οι τιμές ανά διανυκτέρευση έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Μάλιστα ο κ. Τσεμπερλίδης προβλέπει «πόλεμο» μεταξύ ξενοδοχείων και καταλυμάτων που είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα airbnb, από τον Σεπτέμβριο, όταν θα είναι λιγότερη η πληρότητα στα καταλύματα. «Επειδή πέφτει η τιμή στις διανυκτερεύσεις γιατί η ζήτηση δεν μπορεί να καλύψει τέτοιες αυξημένες τιμές, θα δούμε το επόμενο διάστημα έναν πόλεμο μεταξύ ξενοδοχείων, επίσημων δωματίων και των airbnb. Θα δείτε τη μάχη να εξελίσσεται σε όλη τη χώρα. Δηλαδή θα υπάρξουν προσπάθειες να περιοριστεί το airbnb γιατί χαλάει την πιάτσα, θίγοντας κάποια ισχυρά συμφέροντα των ξενοδόχων».

«Θα το πληρώσουν οι ακτοπλοϊκές»

Ερωτηθείς για το πού κυμαίνεται η αύξηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, απαντά ότι σε συγκεκριμένους προορισμούς ξεπερνά το 20%, ανάλογα με το νησί και την περιοχή. Για παράδειγμα «τα εισιτήρια μιας τετραμελούς οικογένειας για να ταξιδέψει μαζί με το αυτοκίνητό της από τον Πειραιά προς τις Κυκλάδες ανέρχονται στα 600 - 700 ευρώ μόνο για να πάει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτό που κάνουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και οι νησιώτες θα το πληρώσουν το επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσεμπερλίδη, «το κυρίαρχο πρόβλημα ξεκινά από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η δικαιολογία ότι αυξήθηκαν τα καύσιμα είναι ένα μεγάλο παραμύθι, διότι η αύξηση του ευρώ έναντι του δολαρίου υπερκαλύπτει την αύξηση του πετρελαίου, ενώ και οι δύο εταιρείες διυλιστηρίων στην Ελλάδα καταγράφουν υπερκέρδη. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν νησιά που έχουν χαμηλό ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα. Αυτή η διαφορά έχει ξεχαστεί. Πρόκειται για ένα σύνθετο παιχνίδι, το οποίο, πέρα από τη διατροφή, επεκτείνεται και στη διαμονή. Έχουν αυξηθεί τα πάντα, από τη διατροφή, τη διαμονή, μέχρι και τη μετάβαση στα νησιά».

Απλησίαστα νησιά

Προσφορά και ζήτηση πάνε μαζί, όμως η ακρίβεια οδήγησε αρκετούς να μειώσουν τις ημέρες των διακοπών τους ή να διανυκτερεύσουν πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους, για να αποφύγουν τα έξοδα διαμονής και μεταφοράς. Σύμφωνα με τον κ. Τσεμπερλίδη, τα νησιά είναι απλησίαστα για τους Έλληνες. «Κυρίως στα νησιά πάνε αυτοί που έχουν ιδιοκτησίες εκεί και έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος διαμονής τους και έχουν το μεγάλο κόστος μόνο των εισιτηρίων. Οι υπόλοιποι θα πάνε για μερικές μέρες σε κάποιο νησί που θέλουν και θα φύγουν γρήγορα, γιατί δεν αντέχουν την παραμονή εκεί οικονομικά λόγω ακρίβειας».

Όπως επισημαίνει, οι αυξήσεις των τιμών αποτελούν ένα «σύνθετο παιχνίδι, στο οποίο πρέπει να αντιδράσει ο καταναλωτής». «Οι ξένοι επειδή έχουν διαφορετικά εισοδήματα, έχουν διαφορετική εικόνα απ’ ό,τι εμείς. Όταν το μέσο εισόδημα, ιδιαίτερα των νέων, δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ, σκέφτονται τα έξοδα διαμονής. Όταν ένας ξένος από Αυστρία ή Γερμανία έχει διπλάσιο μέσο μισθό από τον Έλληνα, αντιμετωπίζει διαφορετικά την ακρίβεια στη χώρα», συμπληρώνει.

Δεν αυξήθηκαν σε όλα τα νησιά

Από την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης, μιλώντας στη «Σ», αναφέρει ότι φέτος τα ταξίδια είναι αυξημένα προς τα ελληνικά νησιά σε σχέση με πέρυσι και είναι πολύ περισσότεροι οι Κύπριοι ταξιδιώτες που επέλεξαν να κάνουν τις διακοπές τους σ’ αυτά. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, «δεν αυξήθηκαν σε όλα τα νησιά οι τιμές, καθώς οι πελάτες μας δεν κάνουν παράπονα για αυξήσεις τιμών σε νησιά ή προορισμούς όπως είναι η Πρέβεζα, η Λευκάδα, η Ρόδος και η Κρήτη».

Το «κίνημα της πετσέτας» και ο παραλογισμός της αισχροκέρδειας

Στην Κύπρο δεν σημειώνονται παραβιάσεις με τα κρεβατάκια και γι’ αυτό δεν υπάρχει «κίνημα της πετσέτας»

Φέτος το καλοκαίρι έκανε την εμφάνισή του το «κίνημα της πετσέτας» ή αλλιώς της «ελεύθερης παραλίας για όλους». Πρόκειται για ένα νέο κίνημα, το οποίο ζητά τα αυτονόητα. Δηλαδή να υπάρχει ελεύθερος χώρος στις δημόσιες παραλίες για να μπορεί ο κάθε πολίτης να κάνει το μπάνιο του στη θάλασσα δωρεάν, στρώνοντας τη δική του πετσέτα στο σημείο που επιθυμεί, χωρίς να εμποδίζεται από τις ξαπλώστρες των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες υπερκαλύπτουν τις παραλίες και φθάνουν μέχρι κάτω, εκεί όπου σκάει το κύμα.

Αναφορικά με το «κίνημα της πετσέτας», το οποίο πήρε μεγαλύτερη έκταση στα νησιά, ο κ. Τσερλεπίδης είπε ότι κάποιοι εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκουν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν, όμως αν θέλει ο κόσμος κάτι μπορεί να το καταφέρει. «Το κίνημα αυτό έδειξε κάτι. Ότι αν θέλουμε, ξαφνικά μόλις κινητοποιήθηκε ο κόσμος είδαμε ότι έχουμε παρανομίες, οι οποίες όμως συνεχίστηκαν όταν έφυγαν οι ελεγκτές από τις παραλίες». Ωστόσο, όπως είπε, το κίνημα είναι ένα θνησιγενές μοντέλο με πρόσκαιρο αποτέλεσμα, το οποίο δεν έχει συνέχεια. Συνεπώς, καταλήγει, ο καταναλωτής μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που επικρατεί σε όλη την επικράτεια σε συνεργασία με την πολιτεία. Παρόλα αυτά, «οι επιχειρηματίες της αρπαχτής δεν είναι οι νησιώτες πολλές φορές, είναι κυρίως αυτοί που έρχονται από αλλού. Και λένε ότι, αν του χρόνου δεν μας βγει, το κλείνουμε και πάμε κάπου αλλού».

Πλαφόν ελάχιστης κατανάλωσης

Σύμφωνα με τον κ. Τσεμπερλίδη, ένα σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται σε αρκετά ελληνικά νησιά, και γενικότερα σε τουριστικές περιοχές, είναι το πλαφόν ελάχιστης κατανάλωσης. «Κάτι που δεν υπήρχε τα περασμένα χρόνια, γι’ αυτό και δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες ή τουλάχιστον δεν υπήρχε στην έκταση που έχει δημιουργηθεί φέτος. Φέτος η έκταση της κερδοσκοπίας ήταν έντονη γι’ αυτό και ο κόσμος αντέδρασε. Το πλαφόν ελάχιστης κατανάλωσης έχει σχεδόν επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Σου λένε αν θέλεις να καθίσεις στις ξαπλώστρες στις δύο πρώτες σειρές πρέπει να καταναλώσεις προϊόντα μέχρι 50 ευρώ. Οι επόμενες δύο σειρές 30 ευρώ και οι τελευταίες 20 ευρώ. Ενώ παλιά δίναμε 20 ευρώ για καφέδες, νερό και σάντουιτς, τώρα ζητάνε άλλα 30 ευρώ είτε παίρνοντας προϊόντα είτε πληρώνοντας τη διαφορά της τιμής».

Όπως διευκρινίζει, «νομοθετικά το πλαφόν έχει κατοχυρωθεί. Δεν είναι παράνομο. Παράνομο όμως είναι ότι βάζουν τις ξαπλώστρες μέχρι εκεί που σκάει το κύμα, ενώ πρέπει να έχουν μιαν απόσταση τουλάχιστον μέχρι πέντε μέτρα, να έχουν ενδιάμεσα κενό και το πλαφόν δεν μπορεί να μεταβάλλεται από το αν η ξαπλώστρα είναι μπροστά ή πίσω. Το πλαφόν αναφέρεται σε τιμοκαταλόγους και είναι ενιαίο. Δεν μπορεί να είναι κλιμακωτό. Αυτές οι παρανομίες έχουν γίνει σε νησιά όπως η Νάξος, η Πάρος, η Μύκονος και στη Χαλκιδική. Αυτήν τη στιγμή αν πάει κανείς στο Ποσείδι Χαλκιδικής οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες φθάνουν εκεί που σκάει το κύμα. Αν πάει κάποιος να καθίσει μπροστά με ένα καθισματάκι και την πετσέτα του, του λένε φύγε από δω, είναι ιδιωτικός χώρος. Λένε και ψέματα. Χρησιμοποιούν και μπράβους. Εκφοβίζουν και κόσμο. Αυτά θα κάνουν μεγάλη ζημιά και δείχνουν μια ανεπάρκεια των μηχανισμών ελέγχου».

«Έφοδος» στις παραλίες της Τήνου

Όπως φαίνεται οι έλεγχοι εντατικοποιούνται το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικά, συνολικά 3.000 τ.μ. αιγιαλού και παραλιών «απελευθερώνονται» στην Τήνο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, από τις εφόδους των αρμοδίων Αρχών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις παραλίες της Τήνου διαπιστώθηκε παράνομη κατάληψη 3.000 τ.μ. αιγιαλού και παραλίας από τουριστικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, ενώ ένας επιχειρηματίας οδηγήθηκε στο αυτόφωρο για μη συμμόρφωση σε προηγούμενη παράβαση που εξακολουθεί να υφίσταται.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση του Υπουργείου σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε πέντε επιχειρήσεις στις δημοφιλείς παραλίες Αγίου Φωκά, Αγίας Κυριακής και Λαούτη της Τήνου, στις οποίες διαπιστώθηκε παράνομη και πέραν των συμβάσεων κατάληψη 3.000 τ.μ. παραλίας και αιγιαλού από επιπλέον ομπρέλες, ξαπλώστρες, καθώς και από ειδικές ξύλινες κατασκευές. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην παραλία Αγίας Κυριακής ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία απομάκρυνσης των παράνομων κατασκευών και αντικειμένων από την παραλία και τον αιγιαλό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε παράβαση.

Δεν υπάρχει στην Κύπρο

Όσον αφορά το τι συμβαίνει στην Κύπρο σχετικά με τα καρεκλάκια και τις ομπρέλες, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο κίνημα της πετσέτας στη χώρα. Όπως αναφέρει στη «Σ» ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέτου, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην Κύπρο, επειδή ακριβώς δεν σημειώνονται παραβιάσεις με τα κρεβατάκια. Σύμφωνα με τη νομοθεσία στην Κύπρο οι δύο ξαπλώστρες με την ομπρέλα τους θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τις άλλες ξαπλώστρες, ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος στην παραλία και να μην είναι υπερκαλυμμένος από εξοπλισμό τουριστικών επιχειρήσεων.

Ταξίδια στο εξωτερικό η κυρίαρχη τάση διακοπών

Καταναλώνουν λιγότερα για να μπορούν να ταξιδέψουν σε μακρινούς προορισμούς

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του τουρισμού διεθνώς, τα ταξίδια έχουν ανέβει στην προτίμηση του μέσου καταναλωτή. Αυτό που παρατηρείται είναι πως οι περισσότεροι ταξιδιώτες προτιμούν να καταναλώνουν λιγότερα και να πραγματοποιούν διακοπές σε χώρες του εξωτερικού, παρά να επιλέγουν κοντινούς σε αυτούς προορισμούς για διακοπές αυξημένου κόστους.

Είναι ενδεικτικό από τα σχετικά στοιχεία εθνικών και ευρωπαϊκών αρμόδιων υπηρεσιών που δείχνουν πως, βάσει των κρατήσεων, η επιθυμία για ταξίδια στο εξωτερικό έχει αυξηθεί φέτος, σε σύγκριση με πέρυσι.