Σχεδόν… όλα έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά
Πρώτο κουδούνι με κατασκευαστικές εργασίες σε πάνω από 30 σχολεία - Το θέμα με τα κλιματιστικά και το πιλοτικό πρόγραμμα, «ανοιχτά παράθυρα το βράδυ»…

Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, έχει επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου ώστε να προλάβει να δει ΟΛΤΕΚ, ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ σε μια προσπάθεια η φετινή χρονιά ν’ αρχίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς προβλήματα.
Το γεγονός πως ο θεσμός των τετραμήνων έχει περάσει στην «ιστορία» δεν σημαίνει πως οι εκκρεμότητες έχουν εκλείψει. Αντιθέτως υπάρχουν και είναι αρκετές, πλην, όμως, όχι ικανές να αποτρέψουν την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς:
Στο παρά πέντε και πολλά σχολεία είναι ακόμη εργοτάξια, ενώ μείζον θέμα αποτελεί και η εγκατάσταση κλιματιστικών. Σε ό,τι αφορά τα κλιματιστικά δε, εντύπωση προκαλεί μία πρόταση που εφαρμόζεται πιλοτικά και για την οποία γίνεται αναφορά παρακάτω.
Επιπλέον ανοιχτά ζητήματα είναι η επάρκεια στελέχωσης και η παράδοση βιβλίων στις σχολικές μονάδες.
43 σχολεία-εργοτάξια
Οι εργασίες αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεων φαίνεται ότι έχουν καθυστερήσει, με αποτέλεσμα οι εργασίες να εκτελούνται με τους μαθητές παρόντες.
Ένα μήνα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και σε εξέλιξη βρίσκονται 43 μεγάλα έργα σε δημόσια σχολεία Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, με κόστος πέραν των 155 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα 13 από τα 43 έργα θα υλοποιηθούν εντός Αυγούστου, ενώ στα υπόλοιπα 30 οι εργασίες θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, Ντίνος Έλληνας, είχε αναφέρει πως υπάρχει μέριμνα ώστε οι εργολάβοι να λάβουν κάποια μέτρα για την ασφάλεια και υγεία στους χώρους όπου γίνονται τα έργα για την αποφυγή προβλημάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επισήμανε μάλιστα πως δεν θα υπάρχει οχλαγωγία, καθώς τα έργα θα αρχίζουν μετά τις 14:30.
Πιλοτικό πρόγραμμα «Ανοιχτά παράθυρα το βράδυ»…
Οι υψηλές θερμοκρασίες στις σχολικές αίθουσες τον Σεπτέμβριο οδήγησαν τους αρμοδίους σε συζητήσεις, με στόχο να βρουν την ιδανική λύση… Και, όπως φαίνεται, την βρήκαν. Αντί κλιματιστικών, ο κ. Έλληνας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι άρχισε πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία η δημιουργία υποδομής, η οποία θα φροντίζει ώστε οι αίθουσες διδασκαλίας να έχουν τον κατάλληλο εξαερισμό το βράδυ, με αποτέλεσμα να πέφτει η θερμοκρασία και να διατηρείται χαμηλά την επόμενη μέρα, μια πρόταση του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως ανέφερε.
Σε συνάντηση που είχε η Υπουργός Παιδεία με την ΟΕΛΜΕΚ και την ΠΟΕΔ την περασμένη Τετάρτη, η Υπουργός ανέφερε ότι, σχετικά με το χρόνιο πρόβλημα των κλιματιστικών στα σχολεία, το Υπουργείο έχει πρόθεση να προχωρήσει στην εγκατάσταση κλιματιστικών στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, που άπτονται θεμάτων ασφαλείας, καθώς πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια των παιδιών και με αυτό ως δεδομένο, αλλά και με συγκεκριμένο οδηγό, ο οποίος θα πάει στις σχολικές εφορείες, θα αρχίσει τους επόμενους μήνες η εγκατάσταση κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες.
Η κ. Μύρια Βασιλείου, πρόεδρος της ΠΟΕΔ, σημείωσε ότι είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί διαχρονικά την οργάνωση, το οποίο έθεσαν από την πρώτη κιόλας συνάντησή τους με την Υπουργό Παιδείας, τον Μάρτη του 2023. Σημαντικός παράγοντας, βέβαια, να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα που αφορούν στα κριτήρια βάσει των οποίων θα ξεκινήσει η εγκατάσταση κλιματιστικών, σύμφωνα με την κ. Βασιλείου.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι «κρατούμε το θετικό σημείο της συνάντησης που αφορά την καταγραφή του πλάνου και του χρονοδιαγράμματος εγκατάστασης κλιματιστικών».
Στελέχωση και διορισμοί στο προσκήνιο
Στις εκκρεμότητες και η στελέχωση σχολείων κυρίως στη Δημοτική Εκπαίδευση. Στη συνάντηση της Τετάρτης τέθηκε επί τάπητος το θέμα, με την κ. Βασιλείου να αναφέρει πως αναμένονται μεταθέσεις και διορισμοί. Υπάρχουν διαδικασίες που εκκρεμούν και σε επίπεδο εκπαιδευτικής υπηρεσίας και σε επίπεδο Υπουργείου, όπως ανέφερε.
Η ΠΟΕΔ μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διορισμοί θα προχωρήσουν εγκαίρως, πριν από την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Η Υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ευαρέσκειά της για τη συνάντηση, καθώς, όπως ανέφερε εμφατικά, προχωρούν πολύ καλά στα θέματα της στελέχωσης των σχολείων, τα θέματα βιβλίων, κτηρίων, και συγκεκριμένα βελτιώσεων και επεκτάσεων σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.
Κανένα πρόβλημα με τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της βίας και της νεανικής παραβατικότητας, καθώς και των νέων προγραμμάτων που εντάσσονται στη δημοτική εκπαίδευση, με στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και των μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Τα στοιχεία, άλλωστε, για την παραβατικότητα των μαθητών μαρτυρούν πως οι αλλαγές είναι επιτακτικές.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, με την Υπουργό να αναφέρει ότι η παραπληροφόρηση που γίνεται δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι δεν αλλάζει τίποτα στη Δημοτική Εκπαίδευση και ειδικά στην Προδημοτική και τη Δημοτική, ενώ διαβεβαίωσε ότι η διδασκαλία του μαθήματος θα συνεχιστεί κανονικά, καθώς αποτελεί ενότητα στο μάθημα αγωγής ζωής, η οποία διδάσκεται όπως ακριβώς διδασκόταν τα τελευταία 12 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα, με στόχο την αυτοπροστασία των παιδιών μας, όπως ανέφερε.
Έκτακτη συνάντηση Υπουργού με Επιτροπή Παιδείας
Λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας όρισε έκτακτη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας και με τις εκπαιδευτικές Οργανώσεις. Συγκεκριμένα, η συνάντηση θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου. Σκοπός της συνάντησης είναι όπως τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας λάβουν ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης σχετικά με τις εκκρεμότητες και τα ανοιχτά ζητήματα που σχετίζονται με τα σχολεία.
Σχολικά είδη για όλα τα πορτοφόλια...
Κοντά στα περσινά επίπεδα οι τιμές για τα βασικά και απαραίτητα σχολικά είδη
Η αγορά έχει ήδη γεμίσει με σχολικά είδη και τους γονείς να αναζητούν τις καλύτερες τιμές. Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών κατέγραψε και παρέθεσε τις προηγούμενες ημέρες κατάλογο τιμών, σε όλο το εύρος τους, οι οποίες κατά γενικήν ομολογίαν κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως η αγορά των σχολικών έρχεται την ώρα που οι αυξήσεις στα καύσιμα αλλά και οι υπέρογκοι λογαριασμοί στο ρεύμα έχουν «γονατίσει» οικονομικά τα νοικοκυριά.
Μικρή αύξηση καταγράφεται κυρίως στα είδη ρουχισμού.
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών διεξήγαγε έρευνες σε 54 σημεία παγκυπρίως για σχολικά είδη και, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε, οι τιμές για τα σχολικά είδη και σχολικά ρούχα κυμαίνονται:
- Σχολικές τσάντες από 5 ευρώ μέχρι 199,95 ευρώ
- Κασετίνες από 1,90 ευρώ μέχρι 44,95 ευρώ
- Μαρκαδόροι, μολύβια, στυλό από 0,10 ευρώ μέχρι 67 ευρώ (σ.σ.
ένα πακέτο με όλα τα απαραίτητα)
- Σχολικά τετράδια από 0,39 ευρώ μέχρι 12,63 ευρώ
- Ντοσιέ (φάκελοι αρχειοθέτησης) από 0,20 ευρώ μέχρι 4 ευρώ
- Σχολικές φανέλες από 6 ευρώ μέχρι 20 ευρώ
- Σχολικά παντελόνια από 10 ευρώ μέχρι 30 ευρώ
- Σχολικές φούστες από 13 ευρώ μέχρι 35 ευρώ
Όσοι λοιπόν από τους γονείς δεν έχουν κάνει ακόμα τις αγορές τους, καλό θα ήταν να προβούν σε μια έρευνα αγοράς, καθώς, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, ακόμη και οι διαδικτυακές προσφορές δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι ισχύουν και στο κατάστημα με φυσική παρουσία, καθώς δεν είναι λίγες οι καταγγελίες καταναλωτών που δέχονται καθημερινά.