Περιβάλλον

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2023 - Απόψε η σπάνια μπλε υπερπανσέληνος

Η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος του 2023 θα ανατείλει στον ουρανό την Τετάρτη 30 Αυγούστου. Αν και ονομάζεται «μπλε υπερπανσέληνος», το φεγγάρι δεν θα είναι μπλε αλλά πορτοκαλί.

Η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος του 2023 θα ανατείλει στον ουρανό την Τετάρτη 30 Αυγούστου. Αν και ονομάζεται «μπλε υπερπανσέληνος», το φεγγάρι δεν θα είναι μπλε αλλά πορτοκαλί.

Μιλώντας στο SigmaLive ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός ανέφερε ότι το φαινόμενο θα ξεκινήσει από απόψε και θα κορυφωθεί αύριο το βράδυ.

Όπως εξήγησε ο όρος «υπερπανσέληνος» συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο).

Σημείωσε ότι υπάρχουν δύο τύποι μπλε φεγγαριού. Η μπλε υπερπανσέληνος του Αυγούστου ανήκει στην πρώτη κατηγορία («ημερολογιακό μπλε φεγγάρι»), όπου έχουμε δύο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα.

«Υπερπανσέληνο έχουμε δύο με τρεις φορές τον χρόνο, μπλε φεγγάρι έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια ενώ ο συνδυασμός και των δύο μπορεί να πάρει από 10 με 20 χρόνια» είπε.

Η περασμένη φορά που είχαμε μπλε φεγγάρι ήταν τον Αύγουστο του 2021 ενώ η επόμενη φορά που θα έχουμε θα είναι το 2026.

Επισήμανε ότι το φαινόμενο θα είναι ορατό από όλη την Κύπρο άρα δεν χρειάζεται όσοι επιθυμούν να το δουν να μεταβούν σε κάποιο ψηλό σημείο. Επίσης ανέφερε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού και ο Δήμος Λευκωσίας θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση ενόψει της δεύτερης αυγουστιάτικης πανσελήνου στο κέντρο της παλιάς πόλης, όπου το κοινό θα μπορεί να απολαύσει το Κλιμάκιο Χάλκινων Πνευστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου κάτω από το σεληνόφως. Παράλληλα θα προβάλλεται παρατήρηση της υπέρλαμπρης Σελήνης με τηλεσκόπιο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Δημαρχείου Λευκωσίας.

Στον Πρωταρά επίσης θα πραγματοποιηθεί το Moonwalk 2023. Στο φετινό ραντεβού θα συμμετέχουν περισσότεροι από 132 μουσικοί σε 30 μουσικές σκηνές κάτω από την τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού, με δωρεάν είσοδο, κατά μήκος του ομορφότερου παραλιακού πεζόδρομου της Κύπρου. Το φετινό ραντεβού του MoonWalk 2023, έχει ανανεωθεί για την Πέμπτη 31 Αυγούστου, από τις 20:00 μέχρι τις 23:00.

ΠΗΓΗ Sigmalive