Τουρισμός

Απογειώθηκε ο Αύγουστος

Από πλευράς επιβατικής κίνησης, είναι ο καλύτερος μήνας όλων των εποχών για τα κυπριακά αεροδρόμια. Μόνο τον συγκεκριμένο μήνα ταξίδεψαν συνολικά 1,5 εκατομμύριο επιβάτες

Μπορεί οι καλοκαιρινοί μήνες να έχουν παρέλθει, ωστόσο, όπως λένε και οι ξενοδόχοι, η καλοκαιρινή σεζόν ακόμα δεν έχει τελειώσει. Οι ελπίδες που υπάρχουν είναι να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο ή ακόμα και αρχές Νοεμβρίου, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον κλάδο αλλά και για την ευρύτερη οικονομία. Άλλωστε, για έναν κλάδο που αντιπροσωπεύει άμεσα και έμμεσα περίπου το 20% του ΑΕΠ, τα καλά νέα φέρνουν ικανοποίηση σε μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών.

Αριθμοί… από 2019

Πώς κινείται λοιπόν μέχρι τώρα ο τουριστικός κλάδος; Τα στοιχεία της Hermes για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, αλλά και για ολόκληρο το πρώτο οκτάμηνο, είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά. Ειδικότερα, το φετινό καλοκαίρι ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο. Ο Αύγουστος είναι, από πλευράς επιβατικής κίνησης, ο καλύτερος μήνας που είχαμε ποτέ στα κυπριακά αεροδρόμια, ενώ τόσο ο Ιούνιος όσο και ο Ιούλιος κατέγραψαν εξαιρετικές επιδόσεις.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ταξίδεψαν συνολικά 1,5 εκατομμύριο επιβάτες (260 χιλιάδες επιβάτες περισσότεροι από τον αντίστοιχο μήνα του 2022), αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 102% της επιβατικής κίνησης του Αυγούστου του 2019.

Τον Ιούλιο από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια ταξίδεψαν περισσότεροι από 1,4 εκατ. επιβάτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 103% της επιβατικής κίνησης του Ιουλίου του 2019.

Αντίστοιχα, τον Ιούνιο ταξίδεψαν προς την Κύπρο 1,2 εκατ. επιβάτες, που αντιστοιχεί στο 96% των επιβατών του 2019.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, ταξίδεψαν συνολικά 7,8 εκατομμύρια επιβάτες, περίπου 1,9 εκατ. επιβάτες περισσότεροι από το οκτάμηνο του 2022.

Σχολιάζοντας τα πιο πάνω στοιχεία η Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, ανέφερε στη «Σημερινή»: «Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουμε ως διαχειρίστρια εταιρεία των δύο αεροδρομίων της Κύπρου σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού αποφέρουν καρπούς. Ο Αύγουστος έκλεισε στους 1,5 εκατ. επιβάτες και είναι ο καλύτερος μήνας όλων των εποχών, ενώ γενικότερα παρατηρούμε μια σταθερή άνοδο της επιβατικής κίνησης, πέραν του 20% σε σχέση με πέρυσι, μια τάση που εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί έως το τέλος της χρονιάς χάρη και στην ενισχυμένη συνδεσιμότητα της χώρας ολόχρονα. Βάσει των δεδομένων που έχουμε ενώπιόν μας, το 2023 θα ολοκληρωθεί με αριθμούς επιβατικής κίνησης που θα ξεπερνούν τους αντίστοιχους του 2019, χρονιά κατά την οποία είχε καταγραφεί ρεκόρ επιβατικής κίνησης στην Κύπρο».

Επαφές με το βλέμμα στον χειμώνα

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο υφυπουργός Τουρισμού είχε προκαθορίσει ως στόχο για τη φετινή χρονιά την αύξηση των αφίξεων κατά 5-10% σε σχέση με πέρσι. Βλέποντας τα αποτελέσματα του Αυγούστου, καθίσταται προφανές ότι ο στόχος αυτός θα ξεπεραστεί. Και το πλέον σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά επιτυγχάνονται χωρίς τους Ρώσους τουρίστες, τους οποίους καταφέραμε να αναπληρώσουμε με αρκετή δουλειά, με τουρίστες κυρίως από χώρες της ΕΕ.

Μιλώντας για τη φετινή σεζόν, μετά τη σύσκεψη του ΠτΔ με τον ΠΑΣΥΞΕ, ο Κώστας Κουμής είπε πως οι αφίξεις τουριστών μέχρι και τον Ιούλιο παρουσιάζουν άνοδο 27%, ενώ τα έσοδα άνοδο 30%, με τη φετινή επίδοση να βρίσκεται μόλις 2% χαμηλότερα από την αντίστοιχη επίδοση του 2019, της χρονιάς ιστορικού ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό, την ώρα που από την εξίσωση απουσιάζει η ρωσική αγορά. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διανύουμε μια πολύ καλή τουριστική χρονιά και μάλιστα έχει διαφανεί και έχει λεχθεί από μέλος του ΠΑΣΥΞΕ ότι έχουμε καλύψει και το κενό της ρωσικής αγοράς», πρόσθεσε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Βέβαια, οι προσπάθειες δεν σταματούν εδώ. Όπως έχει προαναφερθεί, η τουριστική σεζόν συνεχίζεται, με στόχο να επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο ή και τον Νοέμβριο, αλλά συνάμα και για να ενισχυθεί η χειμερινή περίοδος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός αναχωρεί τη Δευτέρα για τις σκανδιναβικές χώρες, όπου και θα έχει επαφές σε Σουηδία και Φινλανδία με επίκεντρο κυρίως τη χειμερινή περίοδο.

Ο προβληματισμός των ξενοδόχων

Τι λένε τώρα οι κατ’ εξοχήν επαγγελματίες του κλάδου. Οι ξενοδόχοι. Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ανέφερε κατ’ αρχήν ότι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι αρκούντως ικανοποιητικά, αφού πλησιάζουν σε μεγάλο βαθμό εκείνα του 2019. Ιδιαίτερα τα έσοδα δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν εκείνα της χρονιάς ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούνιο 2023 ανήλθαν σε €361,5 εκ. σε σύγκριση με €292,7 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας αύξηση 23,5%. Για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2023 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €1.090,1 εκ. σε σύγκριση με €835,7 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 30,4%.

Ωστόσο, πέραν των πιο πάνω ενθαρρυντικών στοιχείων, ο κ. Ρουσουνίδης έδωσε μιαν άλλη διάσταση του ζητήματος. Όπως είπε, τα στοιχεία αυτά δεν θα πρέπει να μας παρασύρουν και να εξάγουμε λανθασμένα συμπεράσματα. Μπορεί τα έσοδα να κυμανθούν σε επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο οι οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών που διαχειρίζονται τα ξενοδοχεία είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με πέρσι, όπως είπε. Ερωτηθείς πώς προκύπτει αυτό, ο κ. Ρουσουνίδης αναφέρθηκε σε μια σειρά από παράγοντες. Κατ’ αρχήν, ανέφερε, τα τελευταία χρόνια δεν ήταν τα καλύτερα για τον τουρισμό. Μετά το 2019, που ήταν η χρονιά ρεκόρ, το 2020 έκλεισε με ζημιές, το 2021 ήταν μόλις μισή χρονιά, ενώ το 2022 υπήρχε μια ανάκαμψη, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι πλησιάσαμε στο 75-80% του 2019. Φέτος η χρονιά είναι μεν καλή αλλά καταγράφεται διπλασιασμός του κόστους των ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει σημαντική άνοδο, με τα ξενοδοχεία να είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρισμού στην αγορά. Τα επιτόκια και δη τα δανειστικά έχουν πάρει την ανηφόρα, με την ξενοδοχειακή βιομηχανία, εκτός του ότι είναι υπερδανεισμένη, να χρειάζεται ρευστό για να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις και σε αναβαθμίσεις, αλλά να δυσκολεύεται λόγω των υψηλών επιτοκίων. Πέραν αυτών υπάρχει αύξηση στις πρώτες ύλες, απόρροια και του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η έλλειψη σε εργατικό δυναμικό αναγκάζει τις ξενοδοχειακές μονάδες να πληρώσουν περισσότερα έναν εργαζόμενο είτε για να τον κρατήσουν είτε για να τον προσελκύσουν από άλλη δουλειά. Επομένως, συμπλήρωσε ο κ. Ρουσουνίδης, η κερδοφορία των ξενοδοχειακών μονάδων παρουσιάζεται μειωμένη και μένει να φανεί μέχρι το τέλος της σεζόν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Οι επόμενοι μήνες

Όσον αφορά την πορεία του τουρισμού μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι οι μέχρι σήμερα ενδείξεις λένε ότι τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και ο Οκτώβριος θα είναι αρκετά καλοί μήνες, ενώ μια φθίνουσα πορεία αναμένεται από τον Νοέμβριο και μετά. Ωστόσο γίνονται συζητήσεις για να δοθεί η απαραίτητη ευελιξία στις ξενοδοχειακές μονάδες να μπορέσουν να λειτουργήσουν και τους χειμερινούς μήνες. Να παραμείνουν δηλαδή κάποιες μονάδες ανοικτές για να φιλοξενήσουν χειμερινούς τουρίστες. Οι συζητήσεις, όπως είπε, γίνονται σε ανώτατο επίπεδο τόσο με τον Υπουργό Εργασίας όσο και με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος στην προ ημερών συνάντηση με τον ΠΑΣΥΞΕ έδειξε πρόθυμος να συμβάλει ώστε να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του τουρισμού, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία του κλάδου για την οικονομία.