Ελλάδα

Βούλιαξε η Ελλάδα

Βιβλική καταστροφή σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα - Η κακοκαιρία Daniel, που σφυροκοπούσε ανελέητα την περιοχή για τρεις συνεχόμενες ημέρες, επέφερε ανυπολόγιστες ζημιές σε περιουσίες, ενώ στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον έντεκα ανθρώπων

Εικόνες βιβλικής καταστροφής παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα. Η κακοκαιρία Daniel, που σφυροκοπούσε ανελέητα την περιοχή για τρεις συνεχόμενες ημέρες, επέφερε ανυπολόγιστες ζημιές σε περιουσίες, ενώ στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον έντεκα ανθρώπων.

11 νεκροί, 6 αγνοούμενοι

και χιλιάδες απεγκλωβισμοί

Στους 11 ανέβηκαν οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel, καθώς χθες βρέθηκε σορός ηλικιωμένης γυναίκας στη Μαραθέα Καρδίτσας. Η σορός της άτυχης γυναίκας ανασύρθηκε από σπίτι της περιοχής, όπου επιχείρησαν πυροσβέστες. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, 8 Σεπτεμβρίου, είχαν εντοπιστεί άλλοι τρεις νεκροί, ως συνέπεια της κακοκαιρίας Daniel. Δύο άνθρωποι στον Παλαμά Καρδίτσας και μια γυναίκα στην παραλία Θεοτόκου, κοντά στην περιοχή Λυρή, στο νότιο Πήλιο.

Υπάρχουν πάρα πολλοί αγνοούμενοι, λένε κάτοικοι των περιοχών, ενώ άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για νεκρούς σε πλημμυρισμένα σπίτια και σε δρόμους που μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Προς επίρρωση των εκτιμήσεων ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι υψηλότερος λειτουργεί και η εικόνα που αντικρίζουν τα σωστικά συνεργεία στον Παλαμά Καρδίτσας, που μπόρεσαν να μπουν την Παρασκευή στις περιοχές οι οποίες κυριολεκτικά βυθίστηκαν στο νερό.

Οι προσπάθειες όλων των διασωστικών ομάδων συνεχίστηκαν και χθες με αμείωτη ένταση. Στο χωριό Γιαννούλη, στη Λάρισα, οι διασώστες κατέβαλλαν συνεχείς προσπάθειες να απεγκλωβίσουν κόσμο από ταράτσες και υψηλά σημεία, ενώ η στάθμη του Πηνειού ολοένα και ανεβαίνει. Χθες το πρωί έγιναν άλλοι επτά απεγκλωβισμοί πολιτών, οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν σε ασφαλές μέρος, έχοντας παραμείνει για πολλές μέρες χωρίς νερό, ρεύμα και φαγητό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται σε δύο μέτωπα, ενώ μεγάλες είναι οι δυσκολίες με τον Πηνειό στη Λάρισα. Στο Γιαννούλη, το βράδυ της Παρασκευής η στάθμη του νερού κυμάνθηκε στα 2,5 - 3 μέτρα, ενώ το πρωί του Σαββάτου ήταν πάνω από 2 μέτρα, μισό μέτρο πάνω από τα αυτοκίνητα. Στα 9,6 μέτρα έπεσε η στάθμη του Πηνειού χθες το πρωί. Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει να υπάρξει νέα υπερχείλιση, λόγω ορμητικού κύματος.

Από την αρχή της κακοκαιρίας έχουν γίνει περισσότερες από 2.850 διασώσεις πολιτών και η Πυροσβεστική έχει δεχτεί πάνω από 7.800 κλήσεις για συμβάντα.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, επίσημα καταγεγραμμένα υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στα χωριά γύρω από την Καρδίτσα, από τον Παλαμά και προς τα Τρίκαλα. «Δεν είναι αγνοούμενοι, είναι εγκλωβισμένοι», ξεκαθάρισε. Αναφορικά με τους αγνοουμένους και τους εγκλωβισμένους, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε πως, «επίσημα καταγεγραμμένα υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στα χωριά γύρω από την Καρδίτσα, από τον Παλαμά και προς τα Τρίκαλα. Δεν είναι αγνοούμενοι είναι εγκλωβισμένοι, η επίσημη καταγραφή για αγνοούμενους είναι 6. Θα μπούμε σε όλα σπίτια και θα ανοίξουμε όλες τις πόρτες, είτε έχουν αναζητηθεί είτε όχι, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

«Στο κέντρο της Λάρισας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ωστόσο περιμετρικά τα νερά έχουν φτάσει τα 2-2,5 μέτρα. Ο Πηνειός βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. Οι παρεκκλίσεις είναι στις στροφές του ποταμού και εκεί περιμέναμε το πρόβλημα, παρακολουθούμε και τη ροή στην κοίτη του ποταμού και η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς, είναι τεράστιο το πεδίο επιχειρήσεων», κατέληξε.

Τρομάζει η επόμενη μέρα

Με το μυαλό όλων να είναι ακόμη στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και μεταφοράς ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους των πλημμυρισμένων περιοχών, με την αγωνία για τους αγνοουμένους και το τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τις λάσπες να κορυφώνεται, έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται η «βαριά» λίστα της επόμενης μέρας.

Πόλεις και χωριά χωρίς ηλεκτρικό και νερό, κατεστραμμένοι δρόμοι, πεσμένες γέφυρες, ζημιές σε όλες τις δημόσιες υποδομές, γκρεμισμένα σπίτια, πλημμυρισμένα χωράφια και άστεγοι φιλοξενούμενοι πρόχειρα σε σχολεία και γήπεδα συνθέτουν την εικόνα στο πεδίο.

Προφανώς σε αυτό το σκηνικό η φράση «αποζημίωση των πληγέντων» είναι το ελάχιστο. Η ζωή σε αρκετές περιοχές θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή και αυτό δεν θα είναι εύκολο. Πέρα από τον πόνο για τα θύματα της θεομηνίας, οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν καταστροφές στην παραγωγή, απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, «στείρα» χωράφια, ακόμη και κινδύνους ασθενειών.

SOS για μολυσμένο νερό

Καμπανάκι για τις ασθένειες που ενδέχεται να προκληθούν από τις πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές εκπέμπουν ειδικοί. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha Ελλάδος, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανάργυρος Μαριόλης, υπενθύμισε στους κατοίκους των περιοχών που «χτύπησε» η κακοκαιρία να πίνουν εμφιαλωμένο νερό.

«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του», τόνισε ο κ. Μαριόλης, για να προσθέσει τα εξής: «Το νερό είναι μολυσμένο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις εγκύους. Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση, που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό».

«Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών, παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες φυσικά», συμπλήρωσε.

Κύμα αλληλεγγύης

Ένα κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας έχει «ξεσπάσει» στην Αττική, καθώς ο ένας δήμος μετά τον άλλο ανακοινώνει συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών και ειδών πρώτης ανάγκης και ήδη σε όσες περιοχές έχει ξεκινήσει η δράση, οι πολίτες σπεύδουν μαζικά για να προσφέρει ο καθένας ό,τι μπορεί.

Οι δημοτικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας και η έκκληση που γίνεται, είναι για εμφιαλωμένα νερά, τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως γάλατα, κονσέρβες, όσπρια, δημητριακά κ.ά., παιδικές και βρεφικές τροφές, τροφές για ζώα, κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακους, είδη υγιεινής, power bank, φακούς, ενώ κάποιοι δήμοι έχουν κάνει έκκληση για καθαρά ρούχα σε άριστη κατάσταση για ενήλικες και παιδιά, μπότες, παλτό, κασκόλ, γάντια, αλλά και για ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί).