Πόσο ανησυχεί η Κύπρος από την έξαρση του Covid-19;
Μπορεί ο κορωνοϊός να μοιάζει με μακρινή πραγματικότητα, όμως η νέα προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την αύξηση των κρουσμάτων, χτυπά εκ νέου το καμπανάκι και στη χώρα μας

Η Κύπρος όπως και ολόκληρος ο πλανήτης έχουν μπει εδώ και καιρό σε μία κανονικότητα, προσπαθώντας ν’ αφήσουν πίσω τα κατάλοιπα του κορωνοϊού. Μπορεί σε μεγάλο βαθμό η καθημερινότητα να έχει επιστρέψει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα, όμως οι μνήμες είναι νωπές.
Όχι μόνο από τα προβλήματα που επιφέρει η λοίμωξη αυτή καθαυτή σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, των νοσηλειών αλλά και των θανάτων, αλλά και για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιούργησαν μέτρα πρόληψης και περιορισμοί. Όπως έχει προαναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν, ο «σκληρός δείκτης» δεν αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον ρυθμό μεταδοτικότητας, αλλά τον αντίστοιχο των νοσηλειών.
Η Κύπρος, μετά την κατάργηση της συντριπτικής πλειοψηφίας μέτρων και περιορισμών, πέρασε στην επόμενη ημέρα. Η απόφαση, μάλιστα, για μη αναγκαστική παραμονή σε καραντίνα ή αυτοπεριορισμό ακόμη και για επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και η ανακοίνωση κρουσμάτων και νοσηλειών σε εβδομαδιαία βάση -η οποία μετέπειτα απαλείφθηκε εντελώς- ήταν βήματα προς την ίδια κατεύθυνση. Να τοποθετήσουν δηλαδή την πανδημία στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όπως και έγινε. Αν εξαιρέσουμε τα παραδείγματα τηλεργασίας ή τη μη παρουσία κοινού στα ενδότερα νοσηλευτηρίων (όπως γεννήσεις ή Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στέγες ηλικιωμένων), ο κόσμος επέστρεψε στη ρουτίνα του, τα μαγαζιά γεμίζουν με κόσμο, η πολυκοσμία ξαναγίνεται δεύτερη φύση. Μπορείς ακόμη και να φταρνιστείς ή να βήξεις, δημοσίως, χωρίς να… προκαλέσεις το κοινό αίσθημα.
Προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όμως, δεν φαίνεται να έχει ξεχάσει τον Covid-19. Όπως γνωστοποιήθηκε λοιπόν στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, ο ΠΟΥ παρατηρεί «ανησυχητικές τάσεις» αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και κάνει έκκληση να ενταθούν οι εμβολιασμοί και να παρακολουθείται η εξέλιξη του ιού. Μολονότι τα δεδομένα για τη λοίμωξη είναι περιορισμένα, επειδή πολλές χώρες σταμάτησαν να τα γνωστοποιούν, «παρατηρούμε πάντα ανησυχητικές τάσεις όσον αφορά την Covid-19 όσο πλησιάζει η χειμερινή περίοδος στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Οι θάνατοι αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη και οι νοσηλείες αυξάνονται σε πολλές περιοχές», πρόσθεσε. Ο Τέντρος σημείωσε όμως ότι μόνο 43 χώρες, από τις 194 που είναι μέλη του ΠΟΥ, ανέφεραν θανάτους και μόνο 20 έδωσαν στοιχεία στον Οργανισμό για τις νοσηλείες.
Πώς επηρεάζεται η Κύπρος
Πώς όμως αυτές οι αναφορές αφορούν την Κύπρο και πόσο θα πρέπει να μας ανησυχούν; Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Πέτρος Καραγιάννης, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης -όπως μετονομάστηκε πρόσφατα- επιβεβαίωσε την αυξητική τάση στον αριθμό των λοιμώξεων και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, δύο είναι οι υπομεταλλάξεις που κυριαρχούν στο υγειονομικό στερέωμα. Πρόκειται για την Eris, αλλά και την Pirola. Και οι δύο είναι υπομεταλλάξεις της «Όμικρον», με την πρώτη να γίνεται κυρίαρχος πολύ γρήγορα σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ βρίσκεται πλέον σε πάνω από 60 χώρες. Η πτώση της ανοσίας λόγω παρόδου του χρόνου (εξαιτίας της πτώσης των επιπέδων αντισωμάτων) οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους (ανοσογήρανση). Στον αντίποδα η Pirola (που πήρε το όνομά της από τα γράμματα Πι και Ρο που ακολουθούν το Όμικρον), ανιχνεύθηκε και στο γειτονικό Ισραήλ και σύμφωνα με τον Δρα Πέτρο Καραγιάννη εμφανίζει 30 διαφορετικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα (δηλαδή αυτήν που αναγνωρίζεται από τα αντισώματα), με τον ΠΟΥ να ανησυχεί κατά πόσον αντιμετωπίζεται με τα εμβόλια αλλά και τη φυσική νόσηση. Παρά ταύτα ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας ανέφερε, μιλώντας στη «Σ», ότι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της Moderna, το επικαιροποιημένο εμβόλιο φέρεται να καλύπτει τόσο την Eris όσο και την Pirola.
Πάνω από 1000… «φανερά» κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα
Η κάθοδος του χειμώνα θεωρείται καταλυτική για να έχουμε μια πιο αποκρυσταλλωμένη επιδημιολογική εικόνα. Αυτό, γιατί πολύς κόσμος μαζεύεται σε κλειστούς χώρους χωρίς καλό εξαερισμό, διευκολύνοντας τη μεταδοτικότητα. Στην πρόσφατη σύσκεψη με την Υπουργό Υγείας γνωστοποιήθηκε πως την εβδομάδα που μας πέρασε καταγράφηκαν πέραν των 1000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο, με τον Πέτρο Καραγιάννη να υπογραμμίζει πως αρκετοί είναι την ίδια ώρα οι πολίτες που είτε βρίσκονται θετικοί σε γρήγορο τεστ στο σπίτι και δεν δηλώνονται αλλά και όσοι δεν κάνουν καν δειγματοληψία. Η συνάρτηση όμως των νοσηλειών με τα κρούσματα δεν εμπνέει οποιαδήποτε ανησυχία στο παρόν στάδιο.
Δεν ανησυχεί η Υπουργός, παίρνουν μπρος τα εμβολιαστικά κέντρα
Κάτι που επιβεβαιώθηκε και διά στόματος της Υπουργού Υγείας, κυρίας Πόπης Κανάρη. Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας αυτήν την περίοδο, παρατηρείται η ίδια εικόνα σε σχέση με την επιδημιολογική δραστηριότητα της νόσου Covid-19 στην Ευρώπη. Υπάρχει μια μικρή αύξηση, σημείωσε, η οποία, ωστόσο, δεν μας ανησυχεί, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτήρια.
«Σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις συστάσεις του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και είμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση κατά την οποία μεταβληθεί η επιδημιολογική εικόνα ή δημοσιευτούν περαιτέρω συστάσεις από διεθνείς οργανισμούς», κατέληξε η Υπουργός. Σε ό,τι αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, η Δρ Κανάρη τόνισε πως τα εμβόλια έχουν ήδη παραγγελθεί, ενώ το πρόγραμμα ξεκινά τον Οκτώβριο. Στα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν καθοριστεί, εξήγησε, θα γίνονται εμβολιασμοί τόσο για τη νόσο Covid όσο και για τη γρίπη. Σημείωσε, επίσης, ότι το εμβόλιο της γρίπης θα παραμείνει στη διάθεση των προσωπικών ιατρών.