Πολιτισμός

Η επίσημη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «εκΠΟΙΗΣΗ» του αθλητικογράφου Ανδρέα Λαζανίτη

Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Πολιτισμού

Την ερχόμενη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Γερίου, η επίσημη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του αθλητικογράφου και συγγραφέα Ανδρέα Λαζανίτη με τον χαρακτηριστικό τίτλο «εκΠΟΙΗΣΗ». Η όλη εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 7.00 μ.μ., ακριβώς, τελεί υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Πολιτισμού Δρος Βασιλικής Κασσιανίδου, ενώ την επιμέλεια της εκδήλωσης και την παρουσίαση του βιβλίου θα έχει ο ηθοποιός Χάρης Κκολός. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης, ο Δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου Ηρόδοτος Μιλτιάδου. Στην τελετή έχουν προσκληθεί και θα παρευρεθούν, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι πρόεδροι της ΚΟΕ, της ΕΣΚ και της ΕΑΚ, η Γενική Διευθύντρια και αξιωματούχοι του ΚΟΑ, εκπρόσωποι του αθλητισμού, του πολιτισμού και του πνεύματος, καθώς και γνωστοί και φίλοι του συγγραφέα από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το βιβλίο θα προλογίσουν ο δικηγόρος και λογοτέχνης Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και η φιλόλογος Μαρία Αντωνίου Χριστούδια, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν και ηχογραφημένες εκφωνήσεις ποιημάτων από τον αείμνηστο παραγωγό και παρουσιαστή Άκη Μελετίου. Η «εκΠΟΙΗΣΗ» που είναι το τέταρτο συγγραφικό έργο του Ανδρέα Λαζανίτη, αποτελείται από 10 επί μέρους κεφάλαια, ανάλογα με το περιεχόμενο των ποιημάτων. Αυτά είναι τα εξής:

- «ραδιοΠΟΙΗΣΗ», Έμμετρες σάτιρες που γράφτηκαν για εκπομπές του ραδιοφώνου του ΡΙΚ

- «μελοΠΟΙΗΣΗ», Στιχάκια με μέτρο και ομοιοκαταληξία που θα μπορούσαν να μελοποιηθούν

- «προσφυγοΠΟΙΗΣΗ», Έμμετρες σάτιρες που δημοσιεύτηκαν στην προσφυγική εφημερίδα «Αμμόχωστος»

- «γελοιοΠΟΙΗΣΗ», Έμμετρες σάτιρες που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Ο Κόπανος» και «Το Κυνήγι», ή που γράφτηκαν για τις ανάγκες κάποιων εκδηλώσεων

- «πολικοΠΟΙΗΣΗ», Έμμετρες σάτιρες πολιτικού περιεχομένου

- «ποδοσφαιροΠΟΙΗΣΗ», Έμμετρες σάτιρες ποδοσφαιρικού περιεχομένου

- «ΘεοΠΟΙΗΣΗ», Ποιήματα και στίχοι θρησκευτικού περιεχομένου

- «συντεκνοΠΟΙΗΣΗ», Ποιήματα, στίχοι και μαντινάδες που γράφτηκαν για εκδηλώσεις στην Κρήτη και κυρίως στην πόλη και τον Νομό Χανίων

- «εθνικοΠΟΙΗΣΗ», Ποιήματα που αναφέρονται στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε αγώνες του έθνους

- «τζιυπριωτικοΠΟΙΗΣΗ», Ποιήματα και τσιαττιστά γραμμένα στην κυπριακή διάλεκτο

Στο βιβλίο περιέχονται πάνω από 500 ποιήματα, στιχάκια, τσιατιστά και μαντινάδες, ενώ την εικονογράφηση και το εξώφυλλο, επιμελήθηκε ο γνωστός σκιτσογράφος Αντώνης Κέλλας.

13.9 ΕΚΠΟΙΗΣΗ 2.jpg