Κόμματα

Τρικλοποδιές και ναρκοπέδια στον ΔΗΣΥ

Οι συναντήσεις Αβέρωφ, η επιστροφή Αναστασιάδη και οι νάρκες που καλείται να αποφύγει η Αννίτα

Άνω-κάτω είναι ο ΔΗΣΥ με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, για όσα έγιναν φανερά αλλά και παρασκηνιακά.

Ποιος ο ρόλος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη αλλά και πού αποσκοπούν οι συναντήσεις Αβέρωφ με πολιτικούς αρχηγούς και πρέσβεις; Υπό ποία ιδιότητα έγιναν και γιατί χωρίς να ενημερώσει την Πρόεδρο του κόμματός του;

Στον αντίποδα η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, καλείται να περάσει το ναρκοπέδιο στο οποίο βρίσκεται με κινήσεις ακριβείας, ώστε να μην πυροδοτήσει τη νάρκη που θα τινάξει τον ΔΗΣΥ στον αέρα.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά κι όσο δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις από τους άμεσα εμπλεκομένους, ο μίτος της Αριάδνης θα οδηγεί σε σκοτεινές πτυχές στον λαβύρινθο της πολιτικής.

Πώς προέκυψαν οι επαφές Αβέρωφ και γιατί;

Γιατί δεν ενημέρωσε την Πρόεδρο του κόμματος; Μήπως με την ενέργεια αυτή χάνει την αξιοπιστία του το κόμμα; Μήπως αμφισβητεί/ καταργεί την Πρόεδρο;

Πηγές επιβεβαιώνουν στη «Σημερινή» πως η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε άγνοια για τις δράσεις του τέως Προέδρου του κόμματος, χαρακτηρίζοντάς τις μάλιστα ανεπίτρεπτες.

Σ’ επικοινωνία μας με τον κύριο Αβέρωφ Νεοφύτου, μας ανέφερε, από τη Γενεύη όπου βρίσκεται, «ουδέν σχόλιον» επί του θέματος.

Μήπως ετοιμάζει το επόμενό του βήμα στην πολιτική σκηνή της χώρας; Ή μήπως δεν είναι τόσο απλή η απάντηση;

Δεν αμφισβητεί κανείς πως η Αννίτα Δημητρίου είναι η θεσμική Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και βρέθηκε στο τιμόνι του με την ψήφο του Συναγερμικού κόσμου, με την εντολή για ενότητα στο κόμμα.

Από την άλλη, ο παλαίμαχος της πολιτικής ζωής και τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνει παρών στην πολιτική ζωή της χώρας δίδοντας «συμβουλές» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στην Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Το χρονικό

Λίγες ημέρες πριν, ο Αβέρωφ Νεοφύτου άρχισε σειρά επαφών με πρέσβεις και πολιτικούς αρχηγούς, με επίκεντρο το Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται πως το κόμμα την ίδια ημέρα έστειλε ένα ηχηρό «όχι» στο κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για συμπολίτευση, παραμένοντας έτσι στην αντιπολίτευση, παρά τις έμμεσες προτροπές Αναστασιάδη μέσα από πρόσφατη συνέντευξή του.

Κι επανερχόμαστε στη γεμάτη, όπως θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε, ατζέντα του τέως Προέδρου του ΔΗΣΥ και τις διαδοχικές συναντήσεις του με πρέσβεις κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και πολιτικούς αρχηγούς.

Φαίνεται πως στις επιστολές που απηύθυνε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στους συνομιλητές του θεωρεί καθήκον του, ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό και της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να συζητήσει την κατάσταση αλλά και να καταθέσει προτάσεις για το εθνικό θέμα σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρέσβεις Κίνας και Ελλάδας ήταν από τις πρώτες επαφές του κ. Αβέρωφ.

Απόψεις για το εθνικό μας θέμα όμως αντάλλαξε και με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται ο Ύπατος Αρμοστής του Η.Β. στην Κύπρο και οι πολιτικοί αρχηγοί ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, εν ολίγοις αντιπολίτευση και συγκυβέρνηση.

Προκαλεί εντύπωση πάντως το καθεστώς κάτω από το οποίο ο κύριος Νεοφύτου άρχισε μια εκστρατεία ενημέρωσης πρέσβεων και πολιτικών αρχηγών για το εθνικό ζήτημα της χώρας. Με ποια ιδιότητα; Και από ποιον έχει λάβει εξουσιοδότηση;

Μήπως θεωρεί πως με τον τρόπο αυτό βοηθά την Αννίτα, όπως θέλει να κάνει και ο κ. Αναστασιάδης με τις συστάσεις του για «αναγέννηση» και «επανασυγκόλληση των μερών του ΔΗΣΥ»;

Η επιστροφή Αναστασιάδη

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάνει “come back” στην πολιτική ζωή της χώρας και επισημαίνει πως στηρίζει την Πρόεδρο του κόμματός του και μάλιστα απόλυτα, παρά τις ερμηνείες των οποίων έτυχαν τα όσα λέχθηκαν στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 3 Σεπτεμβρίου.

Διασαφηνίζει, μάλιστα, μέσα από γραπτή δήλωσή του, πως δεν παρότρυνε τον ΔΗΣΥ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και τονίζει ότι απαντούσε στην ερώτηση «ποια δημόσια συμβουλή θα έδινε στους Νίκο Χριστοδουλίδη και Αννίτα Δημητρίου».

Η απάντηση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ

Η ηγεσία του ΔΗΣΥ απάντησε στις συμβουλές Αναστασιάδη διευκρινίζοντας πως έχει το δικό της πλάνο για την επόμενη μέρα στο κόμμα, με το οποίο προχωρεί προς υλοποίηση των στόχων της.

«Εμείς, ως ηγεσία, σας διαβεβαιώ ότι ξέρουμε πολύ καλά πώς θα προχωρήσουμε. Βεβαίως, όσοι θέλουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης τους κόμματος, εδώ είμαστε, να συζητήσουμε ό,τι πρέπει να γίνει». Ήταν η απάντηση της Αννίτας Δημητρίου στη συνέντευξη Αναστασιάδη. Και είναι σημαντικό να προσέξει κανείς τις λέξεις που χρησιμοποίησε η κ. Δημητρίου, «εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση τους κόμματος» και όχι «αναγέννηση» και «επανασυγκόλληση των μερών του ΔΗΣΥ», όπως ανέφερε ο τέως ΠτΔ.

Ανέφερε, μάλιστα, πως έχουν δρομολογηθεί ήδη συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κοινοποίησε ανακοίνωση, με την οποία εμμέσως πλην σαφώς δίδει απαντήσεις και ο νοών νοείτω:

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός απαντά και πάλι θετικά στις ιστορικές του ευθύνες. Οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά για το σπάσιμο του υφιστάμενου αδιεξόδου στο Κυπριακό και την επανέναρξη μιας ουσιαστικής διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο ΔΗΣΥ στηρίζει κάθε προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ευθύνη για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, τόσο στη Διεθνή Κοινότητα όσο και εντός Κύπρου, για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, δεν αφορά μονάχα την Κυβέρνηση, αφορά όλους μας.

»Είναι για τον λόγο αυτό, που έχουμε εξαγγείλει και υλοποιούμε μια διαρκή, παγκύπρια εκστρατεία, πολιτικής διαβούλευσης και ανταλλαγής απόψεων, ενημέρωσης και προβληματισμού, για το χθες, το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας.

»Με όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και ευρύτερα την κοινωνία των πολιτών, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που συμμερίζονται το δικό μας όραμα για επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

»Ο Δημοκρατικός Συναγερμός απαντά και πάλι θετικά στις ιστορικές του ευθύνες».