Αναλύσεις

Στη Νέα Υόρκη με Κυπριακό και Οικονομία στις αποσκευές

Σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων θα πραγματοιήσει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ, με επίκεντρο το Κυπριακό αλλά και ζητήματα της Oικονομίας και της Ενέργειας

Με κύριο στόχο να χαρτογραφήσει τις διαθέσεις του διεθνούς παράγοντα και εργαστεί για τη δημιουργία συνθηκών επανεκκίνησης των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού, μετέβη από χθες στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τις εργασίες της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνοδεία του Υπ. Εξωτερικών, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, της Διευθύντριας του Διπλωματικού του Γραφείου και άλλων αξιωματούχων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων με ομολόγους του ξένων κρατών, καθώς και κορυφαίους αξιωματούχους διεθνών οργανισμών. Παράλληλα με τις εργασίες και τις επαφές που αφορούν το Κυπριακό, κρίσιμες συναντήσεις θα γίνουν και για θέματα που αφορούν την οικονομία και τα ενεργειακά. Γι’ αυτό εξάλλου ο Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις μεταξύ άλλων και με εκπροσώπους ενεργειακών και επενδυτικών οργανισμών.

Κυπριακό - συναντήσεις με Γκουτέρες, Μισέλ και φον ντερ Λάιεν

Για το Κυπριακό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η συνάντηση του ΠτΔ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου. Στην εν λόγω συνάντηση αναμένεται, μεταξύ άλλων, όπως ξεκαθαρίσει (κάπως) το τοπίο σχετικά με το αίτημα του κ. Χριστοδουλίδη για διορισμό ειδικού απεσταλμένου, ο οποίος θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Σημαντικές κρίνονται και οι συναντήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, στον απόηχο μάλιστα της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία. Στις συναντήσεις αυτές η Λευκωσία επιδιώκει όπως καθοριστεί το επόμενο βήμα αναφορικά με την περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού.

Με το βλέμμα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Το ενδιαφέρον της Λευκωσίας στρέφεται και στη συνάντηση που θα έχουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αν και δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές για το περιεχόμενο της συζήτησης που θα έχουν οι δύο ηγέτες και ειδικότερα αν στην ατζέντα τους είναι και το Κυπριακό, η Λευκωσία έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί στενά την εν λόγω συνάντηση, αφού η οποιαδήποτε εξέλιξη στις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Εξάλλου, την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τατάρ… γιοκ

Αν και αρκετός λόγος έγινε το προηγούμενο διάστημα για ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση του ΠτΔ με τον κ. Γκουτέρες και τον Ερσίν Τατάρ, μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το παρόν ρεπορτάζ δεν υπήρχε καμία ενημέρωση, ούτε ένδειξη πως θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση αυτή. Εξάλλου, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ τόνισε πως δεν πρόκειται να συμμετέχει σε συναντήσεις που θα έχουν ως αντικείμενο συζήτησης τη βάση λύσης της ΔΔΟ, όπως αυτή έχει καθοριστεί από σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες

Παράλληλα με τις συναντήσεις που θα έχουν στο επίκεντρό τους το Κυπριακό, ο ΠτΔ θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές με οικονομικούς και ενεργειακούς παράγοντες. Τόνισε εξάλλου την Παρασκευή σε δηλώσεις του πως δεν αποκλείεται, ενόσω βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, να γίνουν και εξαγγελίες που αφορούν την Οικονομία της Κύπρου.

Ενδεικτικά, στο πρόγραμμα του Προέδρου μερικές από τις συναντήσεις οικονομικού ενδιαφέροντος είναι αυτές με τον Πρόεδρο της εταιρείας Chevron International κ. Clay Neff και με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του AJC (Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής) κ. Ted Deutch, που θα πραγματοποιηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Πρόεδρος θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με αντιπροσωπία της εταιρείας Εrnst and Young, αργότερα την ίδια μέρα θα δεχθεί αντιπροσωπία της εταιρείας CVC Capital, ενώ θα έχει, επίσης, συνάντηση με αντιπροσωπία της εταιρείας EXXON.

Γεμάτο πρόγραμμα

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προσφωνήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, στις 4:30 μ.μ., ώρα Κύπρου.

Παράλληλα, πέρα από τις συναντήσεις και τις εργασίες που προαναφέρονται, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη από τις 16 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου θα έχει «γεμάτο πρόγραμμα».

Στις 18 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Αειφόρου Ανάπτυξης, την οποία θα προλογίσουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της 78ης Γενικής Συνέλευσης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο ΓΓ των ΗΕ προς τιμή των επικεφαλής των αντιπροσωπιών των κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση και ακολούθως θα παραστεί στην έναρξη της Γενικής Συζήτησης της Ολομέλειας της 78ης Γενικής Συνέλευσης, την οποία θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του, κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, θα παραστούν στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του προς τιμήν των συμμετεχόντων ηγετών στη Γενική Συνέλευση.

Στις 20 του μηνός ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο, στην Αρχιεπισκοπή.

Το μεσημέρι της 22ας Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Τέλος, στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Queens College, όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή προς τιμή του, ενώ στη συνέχεια θα παραστεί και θα μιλήσει στο Εθνικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.