Αναλύσεις

Το «πιστόλι» του Μητσοτάκη…

Αρχίζει η σύνοδος της Γ. Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και την προσεχή Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί, στη Νέα Υόρκη, η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου. Το ερώτημα, όμως, έχει ως εξής: Πού στέκει το Κυπριακό; Εάν λάβει κάποιος υπόψη το νέο δόγμα των Αθηνών, ότι δηλαδή η λύση του Κυπριακού δεν είναι πρόκριμα για τη διευθέτηση των Ελλαδοτουρκικών, ευλόγως καταλήγει στο ακόλουθο συμπέρασμα: Το Κυπριακό έχει μπει στο κάτω ράφι. Γιατί; Για να μην ενοχλεί την Άγκυρα. Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το θεωρεί ως εμπόδιο στη λύση των προβλημάτων που εγείρει η Τουρκία στο Αιγαίο. Μας αντιλαμβάνεται ως μπελά. Και έχουν οι εν Αθήναις την άποψη ότι, αν αποσυνδέσουν το Κυπριακό από τα Ελλαδοτουρκικά, θα γλυτώσει το Αιγαίο και η Θράκη; Πρόκειται για ψευδαίσθηση. Ερώτημα νέο, συναφές με το προηγούμενο: Δηλαδή τα θέματα στο Αιγαίο και στη Θράκη δεν επιλύθηκαν λόγω του άλυτου Κυπριακού ή για τον ίδιο λόγο για τον οποίο δεν διευθετήθηκε ούτε το Κυπριακό; Και ο λόγος έχει ονοματεπώνυμο: Τουρκικός Νεο-Οθωμανισμός!

Η Άγκυρα θέλει το μισό Αιγαίο. Αξιώνει να φτάσει ώς τον 25ο Μεσημβρινό. Και τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και άλλοι εν Ελλάδι πολιτικοί πιστεύουν ότι αν πάνε στη Χάγη και πάρει ό,τι πάρει η Τουρκία μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, θα βρει η Αθήνα την ησυχία της; Το αντίθετο θα συμβεί. Θα ανοίξει την όρεξη του θηρίου. Κλασικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της ομοσπονδίας. Εφόσον η Άγκυρα την κατοχύρωσε στο Κραν Μοντανά μαζί με την πολιτική ισότητα, τώρα πατά πάνω τους και αξιώνει δύο κράτη με ισότιμη κυριαρχία. Άρα ο ισχυρισμός ότι τα Ελλαδοτουρκικά δεν επιλύονται λόγω του Κυπριακού συνιστά άλλοθι στην αποτυχία των Αθηνών να βάλουν φρένο στην τουρκική επεκτατικότητα. Δίνει άλλοθι στην ίδια την τουρκική επιθετικότητα.

Οι τύχες μας, κ. Μητσοτάκη, καθορίζονται από την τουρκική απειλή. Και είναι κοινές. Εάν πέσει το Αιγαίο, πέφτει και η Κύπρος. Και αν πέσει η Κύπρος, πέφτει το Αιγαίο. Εάν επιλύσετε, κ. Πρωθυπουργέ, τα ελλαδοτουρκικά προβλήματα με υποχωρήσεις και το Κυπριακό παραμείνει άλυτο, τι θα πράξετε στη συνέχεια; Θα μας αφήσετε στο έλεος των Τούρκων ή θα βγάλετε την Άγκυρα από τη δύσκολη θέση και θα μας βάλετε εσείς, αντί της Τουρκίας, το πιστόλι στον κρόταφο; Για να δεχθούμε τι; Τα δύο κράτη και να γλυτώσετε έτσι από τον «μπελά μας»;..