Παιδεία

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το σχολείο στον Κορμακίτη

Στο περίμενε οι Μαρωνίτες - Με καθυστέρηση θα ηχήσει το πρώτο κουδούνι, καθώς εκκρεμεί η άδεια των κατοχικών «αρχών»

Ξανανοίγει τις πύλες του μετά από 25 χρόνια το Δημοτικό Σχολείο στον Κορμακίτη, με την κοινότητα των Μαρωνιτών στην Κύπρο να ζει ιστορικές στιγμές.

Τον περασμένο Ιούλιο το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση για επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου. Η κοινότητα των Μαρωνιτών αντίκρισε με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση την απόφαση, αφού, μετά από 25 χρόνια που το σχολείο ήταν κλειστό, θα επαναλειτουργήσει, κάνοντας ένα μεγάλο όνειρο των Μαρωνιτών πραγματικότητα.

Η χαρά αυτή τελικά μετριάστηκε, όμως, καθώς τo σχολείο στον Κορμακίτη ακόμη δεν επαναλειτούργησε, με τους αρμοδίους να αναμένουν τις άδειες από τις κατοχικές «αρχές», οι οποίες, όπως φαίνεται, κωλυσιεργούν.

Με δύο μαθητές Νηπιαγωγείο και Δημοτικό στον Κορμακίτη

Με έναν μαθητή στο Δημοτικό και έναν στο Νηπιαγωγείο θα επαναλειτουργήσει το σχολείο στον Κορμακίτη.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας των Μαρωνιτών, Βαλεντίνος Κουμέττου, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα δοθούν οι απαραίτητες άδειες και θα επαναλειτουργήσει το σχολείο.

Αναφερόμενος στους διορισμούς, είπε ότι επιλέγηκαν δύο δασκάλες, μια για το δημοτικό και ακόμη μια για το νηπιαγωγείο, καθώς μέχρι στιγμής οι εγγραφές αφορούν έναν μαθητή στο δημοτικό και έναν στο νηπιαγωγείο. «Ελπίζουμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί όταν και εφόσον λειτουργήσει το σχολείο. Προς το παρόν τα ονόματα των δασκάλων και τα βιογραφικά τους έχουν σταλεί στις «τουρκοκυπριακές αρχές» και περιμένουμε την έγκρισή τους για να μπορέσει να δοθεί το πράσινο φως. Εμείς ως Σχολική Εφορεία είμαστε έτοιμοι να εξοπλίσουμε το σχολείο και να το ετοιμάσουμε για να επαναλειτουργήσει, έστω και με αυτούς τους μικρούς αριθμούς. Μόνο αν λειτουργήσει θα αυξηθεί ο αριθμός», είπε.

ΜΑΘΗΤΕΣ.jpg

Επεσήμανε ότι το σχολείο χρειάζεται εξοπλισμό και κάποιες μικροδιορθώσεις για την ασφάλεια των μαθητών. «Για παράδειγμα, πρέπει να υψωθούν τα κάγκελα στο άνω διάζωμα, να φτιαχτεί η αυλή γιατί δεν είναι σε καλή κατάσταση και να γίνουν και κάποιες μικροδιορθώσεις που εντόπισε η Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας. Το Υπουργείο είναι έτοιμο να μας βοηθήσει για να επιδιορθώσουμε ό,τι χρειαστεί».

Εξήγησε ότι το κτήριο είναι πολύ μεγάλο, αλλά μπορεί να περιοριστεί για να ξεκινήσει να λειτουργεί άμεσα, αφού και ο αριθμός των μαθητών είναι μικρός. Επιπλέον διευκρίνισε ότι, εκτός από τις δύο προσλήψεις των δασκάλων, η Σχολική Εφορεία όταν με το καλό επαναλειτουργήσει το σχολείο θα προσλάβει επίσης μια γραμματέα, έναν βοηθό για τους δασκάλους, συντηρητή και μια καθαρίστρια.

Ερωτηθείς πόσον καιρό χρειάζονται οι κατοχικές «αρχές» για να δώσουν την άδεια, είπε ότι από την εμπειρία που έχουν από τα σχολεία στο Ριζοκάρπασο θέλουν 20 ημέρες. «Θα πρέπει σε περίπου δέκα ημέρες να δοθεί η έγκριση από τις κατοχικές ‘αρχές’».

Όπως ανέφερε, οι δύο μαθητές μέχρι να λειτουργήσει το σχολείο στον Κορμακίτη θα φοιτούν στον Άγιο Μάρωνα στην Ανθούπολη, ούτως ώστε να μη χάσουν τα μαθήματά τους.

Συμπλήρωσε ότι περίπου 10 παιδιά νηπιακής και δημοτικής ηλικίας πηγαινοέρχονται στις ελεύθερες περιοχές για σκοπούς εκπαίδευσης, ενώ υπάρχουν και άλλοι που πηγαινοέρχονται για το Γυμνάσιο και το Πανεπιστήμιο.

Την ίδια ώρα εγείρονται και εύλογα ερωτήματα για τους διορισμούς. «Η νομοθεσία θα προνοούσε οι εκπαιδευτικοί που θα διοριστούν να είναι Μαρωνίτες, όμως υπήρξε κενό σε αυτήν με αποτέλεσμα, για έναν ανεξήγητο λόγο, οι δύο δασκάλες να κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή της Καρπασίας», ανέφερε ο κ. Κουμέττου.

«Στο μέλλον θα προσπαθήσουμε να γίνει τροποποίηση γι’ αυτήν την άδικη για τους Μαρωνίτες νομοθεσία, διότι είχαμε 5-6 αιτήσεις από Μαρωνίτες. Αυτό το κενό στη νομοθεσία πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο, για να είναι ευκολότερα τα πράγματα και να είναι και πιο εύκολη η προσαρμογή. Εννοείται όμως ότι θα αγκαλιάσουμε τους δασκάλους που επιλέγηκαν, ακολουθούμε κατά γράμμα τις εντολές του Υπουργείου Παιδείας», είπε ο κ. Κουμέττου.

Υπογράμμισε ότι από το 1995, που έκλεισε το σχολείο, φέτος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναλειτουργήσει. «Μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες την πρώτη χρονιά, όμως κάθε φορά θα βελτιώνεται η κατάσταση, είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε.

Κλείνοντας ευχαρίστησε την επικεφαλής των Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Άννα Αριστοτέλους, για την προθυμία της στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και ιδίως για την επαναλειτουργία των σχολείων τόσο στον Κορμακίτη όσο και στο Ριζοκάρπασο, χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετική με τον τρόπο που λειτουργεί.

«Η επιλογή των εκπαιδευτικών έγινε σύμφωνα με τη νομοθεσία»

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Αντωνίου, ανέφερε ότι η επιλογή των εκπαιδευτικών έγινε σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, τα ονόματα των δύο εκπαιδευτικών στάλθηκαν στην Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων. «Δυστυχώς, η απόφαση για τη λειτουργία του σχολείου λήφθηκε πολύ αργά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιουλίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για επαναλειτουργία του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Κορμακίτη.

Επιπλέον ανέφερε ότι και για τα σχολεία στο Ριζοκάρπασο αναμένουν ακόμη εγκρίσεις από τις κατοχικές «αρχές» για εκπαιδευτικούς.

Ελλείψεις και στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου

Με ελλείψεις προσωπικού ξεκίνησαν τα σχολεία του Ριζοκαρπάσου. Σχεδόν κάθε χρόνο Γυμνάσιο, Λύκειο και Νηπιαγωγείο αρχίζουν τη νέα σχολική χρονιά με ουσιαστικά προβλήματα. Φέτος, το κυριότερο ζήτημα που καλούνται να επιλύσουν είναι η υποστελέχωση των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των εγκλωβισμένων συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, η οποία συνήλθε την περασμένη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι έχει στελεχωθεί το Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου και ότι υπάρχει ανάγκη για δύο νηπιαγωγούς. Από την άλλη ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι αναμένεται έγκριση για 7 καθηγητές ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία στο Ριζοκάρπασο λειτούργησαν μέχρι το 1974, οπότε διεκόπη η λειτουργία τους λόγω της τουρκικής κατοχής. Μετά την τουρκική εισβολή το Δημοτικό Σχολείο επαναλειτούργησε (στο κτήριο του Αρρεναγωγείου) τον Σεπτέμβριο του 1975. Το 1977 το σχολείο είχε 5 δασκάλους και 200 μαθητές, ενώ τον Νοέμβριο του 1978 είχε 3 δασκάλους και 164 μαθητές. Το 2010 είχε μόνο 19 μαθητές. Στις 11 Απριλίου 2005 έγινε κατορθωτή και η λειτουργία του Νηπιαγωγείου Ριζοκαρπάσου.

Το Γυμνάσιο επαναλειτούργησε το 2004 μετά από πολλές πιέσεις εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με 16 μαθητές (στο κτήριο του Παρθεναγωγείου Ριζοκαρπάσου). Το αρχικό κτήριο του Γυμνασίου το χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι για δικό τους εκπαιδευτήριο. Σήμερα ο χώρος του παλιού Αρρεναγωγείου Ριζοκαρπάσου φιλοξενεί το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Ριζοκαρπάσου.