Διεθνή

«Υψηλός Συναγερμός» - Η Ταϊβάν εντόπισε 103 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη γύρω από το νησί

Η Ταϊβάν κάλεσε την Κίνα τη Δευτέρα να σταματήσει τις «καταστροφικές μονομερείς ενέργειές της» αφού περισσότερα από 100 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και εννέα πλοία του πολεμικού ναυτικού εντοπίστηκαν σε περιοχές γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί.

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι δική του επικράτεια που θα καταληφθεί μια μέρα, με τη βία αν χρειαστεί, και έχει εντείνει τη διπλωματική και στρατιωτική πίεση στην Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν περιέγραψε τον αριθμό των πολεμικών αεροσκαφών που εντοπίστηκαν μέσα σε 24 ώρες ως «πρόσφατο ρεκόρ», ενώ το Πεκίνο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κανένα επίσημο σχόλιο για τις κινήσεις αυτές.

«Από το πρωί της 17ης έως τις 18 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε εντοπίσει συνολικά 103 κινεζικά αεροσκάφη που αποτελεί πρόσφατο ρεκόρ και έθεσε σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλεια στα στενά της Ταϊβάν και στην περιοχή», ανέφερε σε δήλωση το Υπουργείο.

«Η συνεχιζόμενη στρατιωτική παρενόχληση του Πεκίνου μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε απότομη κλιμάκωση της έντασης και να επιδεινώσει την περιφερειακή ασφάλεια», ανέφερε το Υπουργείο, καθώς κάλεσε την Κίνα «να σταματήσει αμέσως τέτοιες καταστροφικές μονομερείς ενέργειες».

Από τον συνολικό αριθμό των πολεμικών αεροσκαφών που εντοπίστηκαν, τα 40 διέσχισαν τη λεγόμενη διάμεση γραμμή του στενού της Ταϊβάν που χωρίζει το νησί από την Κίνα και εισήλθαν στη νοτιοδυτική και νοτιοανατολική ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας (ADIZ), ανέφερε η δήλωση.

"Υψηλός συναγερμός"

Την περασμένη εβδομάδα, η Ταϊπέι ανέφερε επίσης αυξημένο αριθμό εισβολών από κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία.

Η άνοδος σημειώθηκε καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του ήταν σε «υψηλό συναγερμό» αφού δύο πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά διέσχισαν τα στενά της Ταϊβάν.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι 68 κινεζικά αεροσκάφη και 10 πλοία του πολεμικού ναυτικού εντοπίστηκαν γύρω από το νησί από το πρωί της Τετάρτης έως το πρωί της Πέμπτης.

Μερικά από αυτά τα αεροπλάνα και τα πολεμικά πλοία κατευθύνονταν σε μια απροσδιόριστη περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού για να «διεξάγουν κοινή θαλάσσια και αεροπορική εκπαίδευση» με το κινεζικό αεροπλανοφόρο Shandong, δήλωσε το υπουργείο.

Το Shandong, ένα από τα δύο επιχειρησιακά αεροπλανοφόρα του κινεζικού στόλου, εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα περίπου 110 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ταϊβάν με κατεύθυνση προς τον Δυτικό Ειρηνικό, δήλωσαν οι αρχές της Ταϊπέι.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας είπε επίσης την περασμένη εβδομάδα το ναυτικό της εντόπισε έξι πλοία - συμπεριλαμβανομένων φρεγατών, αντιτορπιλικών, ενός πλοίου γρήγορης υποστήριξης μάχης και του Shandong - που έπλεαν μέσα σε ύδατα περίπου 650 χιλιόμετρα νότια του νησιού Μιγιακοτζίμα, ανατολικά της Ταϊβάν.

Επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφη και ελικόπτερα είχαν εντοπιστεί να απογειώνονται και να προσγειώνονται από το Shandong, αν και η Κίνα δεν έχει σχολιάσει επίσημα καμία άσκηση που διεξάγεται στον Δυτικό Ειρηνικό.

"Η ίδια Κίνα"

Οι αναλυτές είπαν ότι η Κίνα θα μπορούσε κάνει επίδειξη δυνάμεων για να αντιμετωπίσει την επιρροή των ΗΠΑ στην Ασία-Ειρηνικό, καθώς ηγείται πολλαπλών στρατιωτικών ασκήσεων με συμμάχους σε όλη την περιοχή.

«Πολιτικά, η Κίνα στοχεύει να αντιμετωπίσει τον στρατιωτικό περιορισμό των δημοκρατικών συμμάχων υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σου Τζου-γιουν, αναλυτής στο Ινστιτούτο Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ταϊβάν.

Μετά την επίσκεψη του περασμένου Αυγούστου στην Ταϊπέι της Νάνσι Πελόζι, τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Κίνα διοργάνωσε τις μεγαλύτερες πολεμικές επιχειρήσεις της έως τώρα γύρω από την Ταϊβάν.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το Πεκίνο διεξήγαγε μια τριήμερη στρατιωτική άσκηση "Joint Sword" για να προσομοιώσει την περικύκλωση του νησιού, αφού η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-Ουέν, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι, στην Καλιφόρνια.

Ενώ το Πεκίνο δεν έχει ακόμη εκδώσει δηλώσεις για τις τελευταίες εξορμήσεις του, η κρατική εφημερίδα της Κίνας Global Times δημοσίευσε ένα σχόλιο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

«Η ηπειρωτική χώρα και η Ταϊβάν ανήκουν στην ίδια Κίνα και η Ταϊβάν είναι ένα ιερό και αναπαλλοτρίωτο μέρος της Κίνας», ανέφερε η ανάρτηση, επαναλαμβάνοντας τη μακροχρόνια πολιτική του Πεκίνου.

«Οι σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες μάχης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είναι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», πρόσθεσε η ανάρτηση, αναφερόμενη στον κινεζικό στρατό.