Κυπριακό

Ο Ερντογάν εξευτέλισε ΟΗΕ και Χριστοδουλίδη: Αξίωσε από το βήμα των Ην. Εθνών στην παρουσία του ΠτΔ αναγνώριση των κατεχομένων (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενώ αναμένεται η αυριανή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογαν, ο τελευταίος, μιλώντας από του βήματος του ΟΗΕ, δεν άφησε δείγμα αισιοδιοξίας ως προς την αλλαγή της πολιτικής της χώρας του στο Κυπριακό αφού στην ουσία ζήτησε την ανανώριση του ψευδοκράτους.

Ενώ αναμένεται η αυριανή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογαν, ο τελευταίος, μιλώντας από του βήματος του ΟΗΕ, δεν άφησε δείγμα αισιοδιοξίας ως προς την αλλαγή της πολιτικής της χώρας του στο Κυπριακό αφού στην ουσία ζήτησε την ανανώριση του ψευδοκράτους. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, παρέμεινε στην αίθουσα και δεν αποχώρησε κατά την διάρκεια της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος πρόσβαλε και τον ΟΗΕ και την Κύπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο. Και άλλοι Πρόεδροι δεν αποχώρησαν. Κάποτε όμως η ιστορία αυτή θα πρέπει να τελειώσει για λόγους αρχής.Η αποχώρηση από την αίθουσα είναι διπλωματική πρακτική όταν θέλει ένας αξιωματούχος να διαμαρτυρηθεί επειδή ο κύριος ομιλητής τον προσβάλλει. Τόσο τον ίδιο όσο και το θεσμό ή την Αρχή που εκπροσωπεί.

Από το βήμα της 78ης Γενικής Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μίλησε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αρχικά ανέφερε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα στην Πύλα αποτελούν εκδήλωση αυτής της κενής θεσμικής δομής του ΣΑ του ΟΗΕ που δεν εμπνέει δικαιοσύνη και εμπιστοσύνη».

«Η μετατροπή της ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή, όπου επικρατεί η ειρήνη, η ευημερία και η σταθερότητα είναι δυνατή μόνο με το σεβασμό των δικαιωμάτων και του δικαίου όλων των μερών», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι, «δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός αλλά και δεν επιτρέπουμε ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας. Διανύουμε την 60ή επέτειο από την ανάδειξη του Κυπριακού ζητήματος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλε πάντοτε ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος».

«Είναι γεγονός ότι όλοι αποδέχονται ότι η λύση αυτή δεν μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί στη βάση του μοντέλου της ομοσπονδίας.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «ΤΔΒΚ» και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή.

«Αναμένουμε από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί να τηρεί σχολαστικά την αμεροληψία που είναι υποχρεωμένη να επιδεικνύει. Δεν θέλουμε αυτή η απαξιωμένη δύναμη να χάσει περαιτέρω την αξιοπιστία της στην Κύπρο. Περιμένουμε από την ΕΕ να εκπληρώσει γρήγορα τις υποχρεώσεις της απέναντι στη χώρα μας, η αμφίσημη στάση απέναντι στην Τουρκία πρέπει να λάβει τέλος», είπε.