Αναλύσεις

Αναζητούνται ευθύνες για το χάος στη Λεμεσό

Χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για να ξεφύγει η κατάσταση και, από πορεία διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό, η όλη εκδήλωση να μετατραπεί σε πόλεμο κατά πάντων

Σκηνές απόλυτου χάους εκδηλώθηκαν χθες το βράδυ στη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια της πρώτης από μία σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό, που διοργανώθηκαν με αφορμή τα γεγονότα της Χλώρακας. Λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη της πορείας, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς και σε λειτουργούς των ΜΜΕ, βανδάλισαν καταστήματα, έβαλαν φωτιές και έκαψαν οχήματα, ενώ λεηλατούσαν ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους.

Από τα δεδομένα που προκύπτουν, φαίνεται ότι το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας απέτυχε παταγωδώς, αφού, σε μόλις τέσσερα λεπτά και σε απόσταση περίπου μόλις διακοσίων μέτρων από την έναρξη της πορείας, ο παραλιακός μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη.

Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις και τις πληροφορίες που γνώριζαν άπαντες για πιθανά επεισόδια και αντίποινα, τα μέτρα των Αρχών δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τους κουκουλοφόρους να επικρατήσουν και να παραδώσουν την πόλη της Λεμεσού στο απόλυτο χάος.

Συλλήψεις, τραυματίες και ζημιές

Η Αστυνομία συνέλαβε δεκατρία άτομα για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ, ενώ πέντε πρόσωπα τραυματίστηκαν ελαφρά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, ένας εκ των συλληφθέντων είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, ο οποίος κατηγορείται ότι παρακινούσε σε βία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και κατάδικος που συνεχίζει να εκτίει την ποινή του, με το καθεστώς της ηλεκτρονικής παρακολούθησης, γεγονός που γεννά τεράστια ερωτήματα για το πώς δεν πήραν χαμπάρι στις Κεντρικές Φυλακές την απουσία του από το σπίτι του, όπου θα έπρεπε να βρίσκεται περιορισμένος, βάσει των κανονισμών.

Από τα επεισόδια έχουν προκληθεί ζημιές σε καταστήματα αλλοδαπών στην περιοχή της Επίχωσης και βορειότερα, προς το κέντρο της πόλης.

Συμμετέχοντες στην πορεία για το μεταναστευτικό φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών, των χειρισμών της Κυβέρνησης αλλά και των δημοσιογράφων.

Δημοσιογραφικά συνεργεία δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους και αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή, ενώ ρίχθηκαν βόμβες μολότοφ, δακρυγόνα και κροτίδες.

Η κατάσταση παρέμεινε έκρυθμη μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς οι συμμετέχοντες στα επεισόδια συνέχιζαν να διακινούνται σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Λεμεσού.

Η Αστυνομία, προκειμένου να τους διαλύσει, προέβη σε ρίψεις νερού με τη χρήση του αντιοχλαγωγικού οχήματος Αίαντας.

Τι άφησαν πίσω τους τα επεισόδια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία:

- Πυρκαγιά σε όχημα στην οδό Σπύρου Αραούζου (χώρος στάθμευσης). Εκτεταμένες ζημιές στο όχημα.

- Ζημιές από πυρκαγιά σε υαλοπίνακες εισόδου και στο εσωτερικό 2 καταστημάτων στη διασταύρωση Ανεξαρτησίας και Σπύρου Αραούζου.

- Πυρκαγιά σε ηλεκτρικό πάνελ φώτων τροχαίας στην οδό Αγ. Ζώνης με Θεσσαλονίκης.

- Πλαστικός κάλαθος 1100 λίτρων, ο οποίος βρισκόταν έξω από το κατάστημα ειδών ένδυσης στην οδό Ανεξαρτησίας, πυρπολήθηκε. Από την πυρκαγιά ζημιές και στη βιτρίνα του καταστήματος.

Έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό

Μετά τα έκτροπα της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συγκάλεσε το πρωί έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό, με αντικείμενο τα «απαράδεκτα και καταδικαστέα» που έγιναν χθες το βράδυ στη Λεμεσό, με σκοπό να αναζητηθούν ευθύνες και να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης.

Μιλώντας κατά την έναρξη της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα έντονος λέγοντας ότι αισθάνεται ντροπή για τα επεισόδια, ενώ υπέδειξε ότι ντροπή θα πρέπει να νιώθουν και όσοι ήταν υπεύθυνοι. Πρόσθεσε ότι «δεν είναι το μεταναστευτικό το πρόβλημα και ξέρουμε πολύ καλά ποιοι εμπλέκονται σε αυτά τα πράγματα». Επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους τουρίστες που έρχονται σε αυτήν τη χώρα». Σημείωσε περαιτέρω ότι ελπίζει να ακούσει απαντήσεις από τους παρευρισκομένους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και όσοι είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη στη Λεμεσό εκ μέρους της Αστυνομίας, δηλαδή ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού. Επίσης, στη σύσκεψη έλαβαν μέρος η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδου Προκοπίου και ο Αρχηγός Αστυνομίας αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο, χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Ωστόσο, ούτε από πλευράς Κυβέρνησης έγινε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με αποφάσεις που λήφθηκαν και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, εν μέσω της έκρυθμης κατάστασης και του φόβου νέων επεισοδίων.

Σημειώνεται πως απόψε το βράδυ είναι προγραμματισμένη και δεύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λεμεσό, αυτήν τη φορά όμως υπέρ των μεταναστών, ενώ την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2023, στις 7:30 το βράδυ, διοργανώνεται νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, με το σύνθημα «Απελάσεις Τώρα!».

Ζητούν απόδοση ευθυνών τα κόμματα

Τις εικόνες ντροπής, που παρατηρήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη Λεμεσό, μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό καταδικάζουν τα πολιτικά κόμματα, τα οποία ζητούν απόδοση ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν.

Η Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, σε ανάρτησή της στο Twitter, καταλογίζει σοβαρότατες ευθύνες, σε εκείνους που έπρεπε να επιβάλουν τάξη, κατά την διάρκεια των επεισοδίων.

«Τα θλιβερά επεισόδια στη Λεμεσό συνιστούν παταγώδη αποτυχία της νομιμότητας έναντι της παρανομίας. Η επικίνδυνη και άναρχη κατάσταση που επέβαλαν ορισμένες δεκάδες χούλιγκανς και η αδυναμία επιβολής της τάξης προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και εγείρει μεγάλες ευθύνες. Σοβαρότατες ευθύνες έχουν επίσης όλοι όσοι με δημόσιες δηλώσεις και πράξεις τους υποθάλπτουν και εκτρέφουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την χρήση βίας έναντι αθώων πολιτών και την καταστροφή περιουσιών. Δεν θα επιτρέψουμε να παραδώσουμε τη χώρα μας στο χάος», έγραψε στο Twitter η κα. Δημητρίου.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως «τα νέα βίαια επεισόδια στη Λεμεσό και οι εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν, εκθέτουν γι' άλλη μια φορά την Κύπρο και αναδεικνύουν την αδυναμία των αρχών του κράτους να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους. Δεν αρκεί να λέμε ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτο, η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να το διαφυλάξει. Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται σε ακραία φασιστικά στοιχεία και ομάδες κουκουλοφόρων, να τρομοκρατούν μια ολόκληρη πόλη, να επιτίθενται σε δημοσιογράφους και να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ σημειώνεται πως «υπάρχουν ευθύνες και θα πρέπει να αναζητηθούν και να αναληφθούν σε όλα τα επίπεδα. Σοβαρότατες ευθύνες έχουν επίσης όλοι όσοι με δημόσιες δηλώσεις και πράξεις τους εκτρέφουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τη χρήση βίας έναντι αθώων πολιτών και την καταστροφή περιουσιών. Οι ακραίες αυτές συμπεριφορές δεν προέκυψαν τυχαία αλλά δυστυχώς υποθάλπονται και καλλιεργούνται εδώ και καιρό και βρίσκουν πολιτική έκφραση ακόμη και εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων».

«Καταδικάζουμε μετά βδελυγμίας τα όσα αποτρόπαια συμβαίνουν», υπογραμμίζεται. «Οι υποκινητές και οι υπαίτιοι των επεισοδίων θα πρέπει άμεσα να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, προτού θρηνήσουμε θύματα. Δεν θα επιτρέψουμε να παραδοθεί η χώρα μας στο χάος: ουδείς μπορεί να λαμβάνει τον νόμο στα χέρια του. Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν νέα επεισόδια και να θρηνήσουμε ακόμα και ζωές απευθύνουμε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για αυτοσυγκράτηση, σύνεση και νηφαλιότητα. Επιπρόσθετα καλούμε τις αρμόδιες αρχές του κράτους να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για αναστολή οποιονδήποτε άλλων εκδηλώσεων σε αυτό το τεταμένο κλίμα».

Από πλευράς του, σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, αναφέρει πως «το ρατσιστικό πογκρόμ που διαπράχθηκε ψες στη Λεμεσό συνιστά ντροπή για τη χώρα και το κράτος, και θα γραφτεί στις μαύρες σελίδες του τόπου μας. Οι επιθέσεις σε ανυπεράσπιστους ξένους εργαζόμενους και στα υποστατικά τους, οι επιθέσεις ενάντια σε ανυποψίαστους πολίτες είναι θρασυδειλία και απανθρωπιά. Εξίσου καταδικαστέες είναι οι επιθέσεις σε εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης που βρίσκονταν στον χώρο».

Ο κ. Στεφάνου τονίζει πως «η κυβέρνηση και η αστυνομία έχουν ασήκωτες ευθύνες και οφείλουν να λογοδοτήσουν. Γιατί άφησαν ανενόχλητες αυτές τις ομάδες κουκουλοφόρων να επιτίθενται σε Κύπριους και ξένους, να καταστρέφουν και να λεηλατούν στο κέντρο της Λεμεσού. Γιατί αρνούνται να εφαρμόσουν τους νόμους για την οργανωμένη ρητορική μίσους και υποκίνηση βίας που εδώ και μέρες δηλητηριάζει σε εκρηκτικά επίπεδα την κοινωνία. Ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση οφείλουν να απαντήσουν στους πολίτες: θα συνεχίσουν να ανέχονται την ακροδεξιά βία έστω και για μια μέρα ακόμα; Κύριε Πρόεδρε είναι ευθύνη δική σας και της κυβέρνησής σας να προστατεύσετε τη ζωή και την περιουσία όλων των πολιτών».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει πως είναι ασήκωτες οι ευθύνες «εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που για χρόνια τώρα, αλλά ακόμα περισσότερο τις τελευταίες μέρες επιδίδονται είτε σε ξενοφοβική ρητορική είτε σε μισόλογα. Δίνοντας άλλοθι, ενθαρρύνοντας και κανονικοποιώντας την ακροδεξιά. Ο τόπος βρίσκεται σε οριακό σημείο και όλοι πρέπει να συναισθανθούν τι πραγματικά έχουμε ενώπιόν μας. Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί των πογκρόμ δεν εκφράζουν «θέσεις» ή «ανησυχίες» για το μεταναστευτικό, αλλά εκμεταλλεύονται και παραπληροφορούν χυδαία για το μεταναστευτικό, όπως κάνουν και θα κάνουν με κάθε άλλο ζήτημα. Δεν θέλουν ασφάλεια, αλλά απειλούν την ασφάλεια της χώρας και των κατοίκων της. Δεν πρόκειται απλώς για χουλιγκανισμό, αλλά για φασισμό που απειλεί τη δημοκρατία και τον κυπριακό λαό στο σύνολό του».

Ο κ. Στεφάνου σημειώνει πως «η Κύπρος καταστράφηκε στο παρελθόν από μια φασιστική, φανατική μειοψηφία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί το ίδιο. Όλες και όλοι που απαιτούμε μηδενική ανοχή στην ακροδεξιά βία έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αρχές, τις πραγματικές αξίες του λαού μας: την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, μα και όσα ενώνουν τους εργαζόμενους αυτού του τόπου ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία και γλώσσα. Για όλα αυτά το ΑΚΕΛ καλεί σε μαζική κινητοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7:00 το βράδυ στην Πλατεία Διοικητηρίου στη Λεμεσό».

Στη δική του ανακοίνωση, το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει πως καταδικάζει μετά βδελυγμίας τις χθεσινοβραδινές φασιστικές, τρομοκρατικές και ντροπιαστικές για την κυπριακή κοινωνία βίαιες επιθέσεις ανεγκέφαλων στη Λεμεσό.

«Ταυτόχρονα εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους τραυματίες αλλά και τους συνανθρώπους μας που είδαν τις επιχειρήσεις και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Στέλνουμε επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους θρασύδειλους κουκουλοφόρους και εκείνους που οργανωμένα συντηρούν απαράδεκτα φαινόμενα φασισμού, σοβινισμού και μισαλλοδοξίας ότι η εγκληματική τους συμπεριφορά στρέφεται εναντίον του τόπου μας και ουδεμία ανοχή μπορεί να υπάρξει εκ μέρους της πολιτείας. Οι υπαίτιοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν».

Από πλευράς της η ΕΔΕΚ, σε δική της ανακοίνωση, αναφέρει πως μετά τα χθεσινά, καταδικαστέα, ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα γεγονότα στη Λεμεσό, η πολιτεία (όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα και ανεξάρτητοι θεσμοί) οφείλει να λάβει αποφασιστικά μέτρα, με άμεση ισχύ, για να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα, που εκθέτουν την πατρίδα μας και απειλούν την κοινωνική συνοχή.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «ανάμεσα στα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν πρέπει να είναι:

-Διάλυση των λεσχών των οργανωμένων οπαδών, που έχουν καταστεί άντρο έκνομων δραστηριοτήτων, οι οποίες καλλιεργούν ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις, προάγουν την εμπορία και χρήση ναρκωτικών και έχουν την άσκηση βίας ως κύριο τρόπο δράσης τους.

-Πρόληψη και καταστολή τέτοιων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, προτού θρηνήσουμε θύματα.

-Επιβολή αποτρεπτικών ποινών για τέτοιου είδους έκνομων δραστηριοτήτων».

Η ΕΔΕΚ, προστίθεται στην ανακοίνωση «από την πρώτη στιγμή, εδώ και χρόνια, όταν το μεταναστευτικό μετατράπηκε από την παροχή προστασίας σε συνανθρώπους μας που πραγματικά έχουν ανάγκη, σε υβριδικό πόλεμο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσπαθεί, με εποικοδομητικές και κυρίως ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ προτάσεις, να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση τονίζεται πως «δυστυχώς όμως, από τη μια, η επίδειξη ανοχής που θέλει την Κύπρο ξέφραγο αμπέλι και από την άλλη η έξαρση ρατσιστικών συμπεριφορών, όχι μόνο δεν επιλύουν το πρόβλημα, αλλά το μεγιστοποιούν. Εμείς, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και να στηρίζουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες στο πλαίσιο της νομιμότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Εξάλλου, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζει «τις απρόκλητες, άνανδρες ψεσινές επιθέσεις των κουκουλοφόρων, γνωστών-αγνώστων ενάντια σε κόσμο που το μόνο του «έγκλημα» ήταν το διαφορετικό του χρώματος και της καταγωγής του».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου, οι Οικολόγοι αναφέρουν πως «η σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κρίνεται ως ανεπαρκής ως προς το περιεχόμενό της. Η δε σημερινή εξαγγελθείσα εκ των υστέρων σύσκεψη δεν αναιρεί τις ψεσινές εικόνες. Η Αστυνομία φέρει βαρύτατες ευθύνες καθώς άφησε τα γεγονότα να εξελιχθούν και άργησε να επέμβει. Ήταν γνωστό, μετά τα γεγονότα στη Χλώρακα, ποιος ήταν ο σκοπός της ψεσινής εκδήλωσης. Όταν βλέπεις κουκουλοφόρους, οπλισμένους με ρόπαλα να πορεύονται ως Κου Κλουξ Κλαν, δεν περιμένεις να κτυπήσουν για να επέμβεις. Προστατεύεις και τον κόσμο και τα καταστήματά τους».

Το Κίνημα Οικολόγων κάλεσε τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας «στη σημερινή σύσκεψη να δώσει σαφείς οδηγίες για τη μηδενική ανοχή που η Πολιτεία και τα συνταγμένα όργανα της, οφείλουν να επιδεικνύουν απέναντι σε τέτοιες οργανωμένες εγκληματικές πράξεις και παράλληλα να δώσει εντολή για το ξήλωμα και την παραδειγματική τιμωρία τόσο των συμμετεχόντων στις ψεσινές επιθέσεις όσο και των καθοδηγητών τους».