Η πονηρή αλεπού, εξ Αργάκας ορμώμενη, ξανακτυπά

Πρόσφατα το νεοσυσταθέν πολιτικό γραφείο του άλλοτε ισχυρού άντρα του προσκηνίου και του παρασκηνίου, της κυπριακής πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, Αβέρωφ Νεοφύτου, μας ενημέρωνε για ένα φιλόδοξο πρόγραμμά του. Αναλαμβάνει, μας είπε, σειρά επαφών με αρχηγούς κομμάτων, Ελλαδίτες πολιτικούς και ξένους πρέσβεις στην Κύπρο, για να συζητήσουν το Κυπριακό, ενόψει εξελίξεων. Γνωστοποιούσε, μάλιστα, ότι είχε ήδη συναντηθεί με τον Πρέσβη της Κίνας.

Η απορία για τον μέσο πολίτη είναι με ποια ιδιότητα ο κ. Αβέρωφ αναλαμβάνει αυτές τις πρωτοβουλίες; Ποιες θέσεις και απόψεις εκθέτει και συζητά με τους συνομιλητές του; Ποιος του ανέθεσε αυτόν τον ρόλο αφού κανένα θεσμικό ρόλο δεν έχει; Μήπως αυτοδιορίστηκε συμπρόεδρος ή σκιώδης πρόεδρος του ΔΗΣΥ και δεν το ξέρουμε; Και τι λέει επ’ αυτού η πρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου; (Εδώ γεννιούνται διάφορα ερωτήματα που έχουν σχέση με το οικονομικό μέρος της δραστηριότητάς του. Πού βρίσκει τα χρήματα για όλην αυτήν την εκστρατεία, τις επαφές, τις συναντήσεις, τα ταξίδια, τη διατήρηση πολιτικού γραφείου και σειρά εργαζομένων, ο φτωχός Αβέρωφ; Αυτός που δήλωνε στο πόθεν έσχες του ψίχουλα;).

Όλοι γνωρίζουν, όμως, την πραγματικότητα. Η πονηρή αλεπού της Αργάκας, όπως ευφυώς έχει χαρακτηριστεί ο κ. Νεοφύτου, βυσσοδομεί και κάνει ό,τι μπορεί για να αποτύχει η νέα και νεαρή ηγεσία του ΔΗΣΥ, στις επικείμενες ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μια ενδεχόμενη αποτυχία του κόμματος θα στρώσει το χαλί στον κ. Αβέρωφ για να εμφανιστεί ως από μηχανής θεός και να αυτοπροβληθεί σαν ο εις και μόνος που μπορεί να αναστήσει την παράταξη. Να επιτύχει συνένωση και ομόνοια, να επαναπατρίσει ψηφοφόρους και να δυναμώσει το κόμμα.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν και παρακολουθούν έναν Αβέρωφ Νεοφύτου να προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις και ενέργειες, με προφανή στόχο την υπόσκαψη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και κυρίως της προέδρου του. Πιέζει την ηγεσία για να διατηρήσει τη θέση του στο Εθνικό Συμβούλιο παρακάμπτοντας άλλα μέλη της ηγεσίας, που μόλις πρόσφατα πήραν την εντολή από τη βάση του κόμματος. Θα υποκύψει και θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο η Αννίτα Δημητρίου; Θα δούμε. Εμείς δεν το πιστεύουμε. Βλέπουμε στο πρόσωπό της μια δυναμική γυναίκα, έτοιμη να εργαστεί και να αγωνιστεί αναδεικνύοντας και τις ηγετικές της ικανότητες, αλλά και επ’ ωφελεία της Κύπρου και του λαού της.

Όμως η υπόσκαψη συνεχίζεται και εκ των έσω. Ο κ. Αβέρωφ διατηρεί βραχίονες εντός του κόμματος και κοντά στην ηγεσία, που εργάζονται υπέρ του τέως προέδρου. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επί μακρόν. Η ηγεσία πρέπει να πάρει αμέσως μέτρα. Απευθυνόμενοι προς την πρόεδρο, την καλούμε να δράσει πάραυτα. Όπως την καλούμε να χαράξει τη δική της γραμμή, βασισμένη στα νέα δεδομένα και τη σύγχρονη εποχή. Είχαμε ακούσει την κ. Δημητρίου στις πρώτες και προγραμματικές δηλώσεις της να μιλά για παρακαταθήκες του Γλαύκου Κληρίδη. Μα, ποιες παρακαταθήκες, κ. Πρόεδρε; Την απάτη με τους Ες-300 που παραγγέλθηκαν με δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων, για ψηφοθηρικούς λόγους, όταν γνώριζε ότι δεν ήταν εφικτό να έρθουν στην Κύπρο; Ή μήπως τις ιδέες Γκάλι, που για μακρό διάστημα ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν θιασώτης τους και τις αποκήρυξε υποκύπτοντας στο ΔΗΚΟ για να εξασφαλίσει την προεδρία; Και πολλά άλλα που ο χώρος δεν μας επιτρέπει να παραθέσουμε.

Είναι καιρός, κ. Δημητρίου, να απογαλακτιστείτε από ξεπερασμένες νοοτροπίες και πολιτικές, να εγκαταλείψετε προσωπολατρίες και θέσφατα και να χαράξετε τη δική σας πολιτική στη βάση των νέων δεδομένων και της σύγχρονης εποχής. Άλλωστε δεν χρωστάτε τίποτε και σε κανέναν. Αυτόφωτη και αυτοδύναμη είστε. Ικανότητες και προσόντα διαθέτετε αρκετά για να έχετε και την ανάλογη αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρετε να επιτύχετε στο έργο σας. Έχοντας δίπλα σας τον αναπληρωτή πρόεδρο, Ευθύμιο Δίπλαρο, που επίσης χαρακτηρίζεται από ικανότητες και όρεξη για δουλειά, αγάπη και αφοσίωση προς την παράταξη, μπορείτε να φέρετε άριστα αποτελέσματα για το καλό όχι μόνο του ΔΗΣΥ, αλλά και της Κύπρου. Μην ξεχνάτε ότι και οι δυο έχετε εκλεγεί πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης και η βάση του κόμματος ανανέωσε την εμπιστοσύνη της προς το πρόσωπό σας μόλις πρόσφατα, αναδεικνύοντάς σας στα ύπατα αξιώματα του κόμματος. Είστε νέοι άνθρωποι με φρέσκα μυαλά και ιδέες. Ο κόσμος του ΔΗΣΥ περιμένει τομές και πολιτικές που θα ενώσουν την παράταξη, θα φέρουν ηρεμία στον χώρο και θα αναδείξουν το κόμμα και πάλι ηγέτιδα δύναμη της πολιτικής σκηνής του τόπου.

Υ.Γ. 1: Προς Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη: Πρόεδρε, επικροτώ την ενέργειά σας να αποκαθηλώσετε τη φωτογραφία του Μακαρίου από το προεδρικό μέγαρο. Όμως, σαν γνήσιος ευρωπαϊστής, γιατί δεν προχωράτε και στην απομάκρυνση του αγάλματος του Μακαρίου από τον περίβολο του προεδρικού και στη θέση του να στηθεί μνημείο για όσους αγωνίστηκαν και υπερασπίστηκαν την πατρίδα;

Υ.Γ. 2: Αλήθεια, πού χάθηκε από την πολιτική σκηνή και τη δημόσια ζωή του τόπου η κ. Καίτη Κληρίδου; Ακόμα περιμένουμε να μας πει πώς διατέθηκαν τα 300.000 δολάρια που πήρε ως πρόεδρος των φίλων των κυπριακών γαϊδάρων από τη Γιούνοπς προς όφελος των συμπαθών τετραπόδων.