Πολιτισμός

Παρουσία Κυπριακής αποστολής στο πρόγραμμα Focus danse

Στα πλαίσια της 20ης Biennale de la danse Lyon από τις 19/09 - 25/09/2023

Η παρουσία της Κυπριακής αποστολής στο πρόγραμμα Focus Danse της Biennale της Λυών 2023 αποτελεί μια σημαντική και ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που ενισχύει την παρουσία της Κυπριακής χορευτικής σκηνής στο διεθνές πεδίο. Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο που αφορά επαγγελματίες του χώρου, και στην διαρκεια του πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, παραστάσεις, συζητήσεις, ανοιχτές πρόβες και άλλες δραστηριότητες. 

Η συμμετοχή είναι αποτέλεσμα της πρόσκλησης που δόθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της εκδήλωσης, Tiago Guedes σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτου Κύπρου και την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών της Κύπρου.

Η αποστολή φέρνει μαζί τρεις εκπροσώπους του χορού: τη Νούτσα Πουλουζασβίλι, τον Ιωάννη Σταματάρη και τη Βίκυ Κάλλα, με στόχο να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου. Ο δημοκρατικός της χαρακτήρας, αντικατοπτρίζει την πολυμορφία της Κυπριακής χορευτικής σκηνής, καθώς περιλαμβάνει αντιπροσώπους και από το σύγχρονο και από τα hip-hop χορευτικά είδη.

Η πρωτοβουλία αυτή συνάδει παράλληλα με τον κύριο στόχο των εκπροσώπων: να προωθήσουν την δημιουργία ενός κοινού εδάφους για την τοπική χορευτική σκηνή, και να ενισχύσουν την απήχηση και συμμετοχή περισσότερου κοινού στα δρώμενα της τέχνης και του χορού.

Ταυτόχρονα, στα πλαίσια του προγράμματος, έγινε επικοινωνία με φορείς του πολιτισμού. Μέσω ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων για μελλοντικές συνεργασίες, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην διάδοση καλών πρακτικών στον τομέα, και στην προώθησή τους στην Κύπρο.