Τουρισμός

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Η Κύπρος ως Τουριστικός Προορισμός

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού είναι η σωρεία δραστηριοτήτων που προσφέρει στους επισκέπτες της

Κάθε χρόνο, στις 27 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, μια ευκαιρία να αναδειχθεί η σημασία του τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία , να κάνουμε μια ανασκόπηση και αυτοκριτική καθώς και να εστιάσουμε στα οφέλη αλλά και στις επιπτώσεις του σε κάθε χώρα. Στη χώρα μας, αυτή η ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας. Ας εξετάσουμε τη σχέση της Κύπρου με τον παγκόσμιο τουρισμό και τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη και την κουλτούρα της χώρας.

Η Κύπρος, με υπέροχο φυσικό περιβάλλον, τον εκπληκτικό καιρό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, τον πλούτο της ιστορίας και του πολιτισμού της, αποτελεί έναν από τους πιο επιθυμητούς και ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Ο τουρισμός στην Κύπρο έχει αδιαμφισβήτητα σημαντική οικονομική συνεισφορά στο ΑΕΠ , παρέχοντας θέσεις εργασίας και ευκαιρίες ανάπτυξης σε πολλούς κλάδους του Τομέα της Φιλοξενίας όπως των Κέντρων Αναψυχής, τους τοπικούς παραγωγούς, τις τοπικές κοινωνίες καθώς και δεκάδες άλλων επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων που κινούνται γύρω από τον τομέα αυτό.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού είναι η σωρεία δραστηριοτήτων που προσφέρει στους επισκέπτες της. Οι παραλίες της Κύπρου είναι πραγματικά εντυπωσιακές, με κρυστάλλινα νερά και πιστοποιημένες οι πλείστες παραλίες με τη γαλάζια σημαία. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν αρχαιολογικούς χώρους, μεσαιωνικά κάστρα, μουσεία και παραδοσιακά χωριά, θρησκευτικούς χώρους και μνημεία και βέβαια να απολαύσουν την εξαιρετική κυπριακή κουζίνα και γενικά τη μοναδική κυπριακή γαστρονομία. Η νυχτερινή επίσης ζωή είναι μοναδική, με πολλά μπαρ, νυχτερινά κέντρα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ που προσφέρουν αξέχαστες και μοναδικές εμπειρίες στον επισκέπτη.

Ο τουρισμός δεν αποτελεί μόνο μια οικονομική δυναμική για την Κύπρο, αλλά ενισχύει την κουλτούρα και τη κοινωνία της χώρας. Η επαφή με τους επισκέπτες από διάφορα μέρη του κόσμου φέρνει στην επιφάνεια την πολυπολιτικοσμικότητα αλλά και αναδεικνύει την ευρέως διαδεδομένη κυπριακή φιλοξενία. Οι τοπικοί πολιτιστικοί εκπρόσωποι και επιχειρηματίες διδάσκονται από τις διαφορετικές προσεγγίσεις και προσδοκίες των επισκεπτών και επεκτείνονται με την επαφή τους σε διαφορετικές και άλλες πολιτισμικές εκφάνσεις.

Ωστόσο, παρά τα πολλά οφέλη του τουρισμού, πρέπει να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ της τουριστικής ανάπτυξης και της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Κύπρου. Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας του προορισμού και την προστασία των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ας αποτελεί μια ευκαιρία για τη χώρα μας πέραν από την ανάδειξη του ρόλου της ως μοναδικού τουριστικού προορισμού να μπορούμε να επισημάνουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε αυτόν τον τομέα αλλά και πιθανόν να αναθεωρήσουμε τους στόχους και τη στρατηγική μας. Με τη σωστή διαχείριση και την απόλυτή μας δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη, η Κύπρος μπορεί να διατηρήσει τη θέση της ως ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο και να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας. Είναι όμως διαφορετικά πράγματα η ανάπτυξη της οικονομίας και άλλο η μεγέθυνση της οικονομίας.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει πράγματι σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού και πίεση στους υδάτινους πόρους της λόγω του μαζικού τουρισμού, και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η αναθεώρηση της στρατηγικής τουρισμού προς όφελος της ποιότητας αντί της ποσότητας είναι αναγκαία.

  1. Έλλειψη Προσωπικού: Ο μαζικός τουρισμός απαιτεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον τομέα, και αυτό οδηγεί σε έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού και όχι μόνο. Η έλλειψη αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών που παρέχονται, καθώς και στην εμπειρία των επισκεπτών.
  2. Υδάτινοι Πόροι: Ο τουρισμός, ειδικά στις παραλιακές περιοχές, έχει μεγάλη απαίτηση για νερό, είτε για τη συντήρηση των ξενοδοχείων και των πισινών είτε για την κατανάλωση από τους επισκέπτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των υδάτινων πόρων, και μπορεί να απειλήσει τη βιωσιμότητα του τουρισμού αλλά και των μονίμων διαμενόντων στον μέσο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
  3. Ποιοτικός Τουρισμός: Η επικέντρωση σε έναν μικρότερο, αλλά ποιοτικότερο αριθμό επισκεπτών μπορεί να επιφέρει πολλά οφέλη. Οι περισσότεροι ποιοτικοί επισκέπτες είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα και να εκτιμήσουν περισσότερο τον πολιτισμό και το περιβάλλον του προορισμού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα έσοδα και να ελαχιστοποιήσει την πίεση στους πόρους.
  4. Βιωσιμότητα: Η υπερβολική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και οι υπερκαταναλωτικές πρακτικές μπορούν να οδηγήσουν σε περιβαλλοντικά προβλήματα και απώλεια της τοπικής ταυτότητας. Η επιλογή να στοχεύσουμε σε λιγότερους, αλλά πιο υπεύθυνους επισκέπτες μπορεί να συμβάλει στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
  5. Υπερκατανάλωση και αυξημένη ζήτηση αγαθών: Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών οδηγεί στην κατακόρυφη αυξηση στη ζήτηση αγαθών με αποτέλεσμα να σπρώχνεται ο πληθωρισμός προς τα πάνω ακόμα περισσότερο και να λειτουργεί αρνητικά προς τους κατοίκους της χώρας αφού υποχρεώνονται να πληρώνουν τα αγαθά σε κατά πολύ ψηλότερες τιμές.
  6. Κλιματική αλλαγή: Η τουριστική μας στρατηγική και πολιτική συμβάλλουν με τον ένα ήτον άλλο τρόπο στη κλιματική αλλαγή. Είμαστε όμως και σαν χώρα ένα από τα μελλοντικά αλλά και σημερινά θύματα της κλιματικής αλλαγής και οφείλουμε να λειτουργήσουμε με υπεύθυνο τρόπο ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις οι οποίες ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά τη χώρα. Αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε από μόνοι μας αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους.

  1. Θα πληγούν τα αεροδρόμια από μειωμένο αριθμό ταξιδιωτών; ΟΧΙ .Τα αεροδρόμια είναι σίγουρα εξαρτημένα από τον όγκο των αφίξεων και αναχωρήσεων για τα έσοδά τους. Αν οι ταξιδιώτες μειωθούν σημαντικά, αυτό θα μπορούσε να πει κάποιος ότι θα έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες για αυτούς. Δε θα μείνουν απραγείς αλλά θα βελτιώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες και υποδομές για καλύτερες εμπειρίες προσελκύοντας ταξιδιώτες ψηλότερου επιπέδου με αυξημένα ασφαλώς τέλη τα οποία θα ισορροπούν τις απωλειες. Μειωμένοι αριθμοί μεταφράζεται σε λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και άλλων πόρων.
  2. Μονόδρομος η μετάβαση σε ποιοτικότερο τουρισμό στη πράξη και όχι στα λόγια: Η μετάβαση προς έναν ποιοτικότερο τουρισμό θα απαιτήσει πρώτιστα πολιτική βούληση και πολιτικές αλλαγές, επενδύσεις στην υποδομή και στην εκπαίδευση. Αυτή η στρατηγική μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα οφέλη, συμβάλλοντας τόσο στην οικονομική ευημερία όσο και στη διατήρηση ισορροπίας και αρμονίας ανάμεσα στη φύση και την ευημερία της φύσης/πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Έχουμε να κάνουμε πολλά. Αν δεν κάνουμε όμως το πρώτο βήμα θα είναι αδύνατον να κάνουμε το δεύτερο. Οφείλουμε να δούμε τι πράττουν τα τελευταία χρόνια άλλοι συγγενικοί προς εμάς προορισμοί και να πάρουμε παραδείγματα. Χρειάζονται τολμηρά βήματα και αποφάσεις ξεφεύγοντας από τα όμορφα και τετριμμένα λόγια και δεν θα πρέπει να είναι τα πάντα και πάντα όλα για τα χρήματα!

*γ.γ. ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α.

Το άρθρο εκφράζει προσωπικές θέσεις του συγγραφέα και έχει συνταχθεί με τη συμβολή της τεχνητής νομημοσύνης.