Παιδεία

Αρχίζουν τη Δευτέρα τα ολοήμερα σχολεία

Αυξήθηκαν οι φετινές εγγραφές των παιδιών από 8.237 σε 8.970, σε σύγκριση με πέρυσι

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας των Προαιρετικών Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων (ΠΟΣ), από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό, προσθέτοντας ότι όλα τα εμπλεκόμενα σχολεία έχουν ήδη ενημερωθεί.

Με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου, κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, θα λειτουργήσουν ως ΠΟΣ 142 Δημοτικά Σχολεία, 78 Δημόσια Νηπιαγωγεία και 8 Ειδικά Σχολεία, σε πενθήμερη βάση, μέχρι και την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, από τις 13:05 μέχρι τις 15:05 ή τις 16:00.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται περαιτέρω ότι οι εγγραφές των παιδιών στα ΠΟΣ, για τη σχολική χρονιά 2023-2024, ανέρχονται στις 8.970, σε σύγκριση με 8.237 παιδιά που φοίτησαν την περσινή σχολική χρονιά. Ο θεσμός φέτος επεκτείνεται σε οκτώ νέα σχολεία και διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα των ΠΟΣ προσφέρεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά και πως οι γονείς/κηδεμόνες συνεισφέρουν οικονομικά μόνο για την κάλυψη του κόστους της σίτισης των παιδιών.

Το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι η έγκαιρη λειτουργία των ΠΟΣ επιτυγχάνεται, παρά τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν λόγω της αλλαγής του καθεστώτος εργοδότησης εκπαιδευτικών, της κατάργησης της αγοράς υπηρεσιών και της προσφοράς συμβάσεων σε έκτακτους εκπαιδευτικούς, μέσω των καταλόγων της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), καθώς και της νέας τους δομής, που θα συμβάλει σταδιακά στην παιδαγωγική τους αναβάθμιση.

Το ΥΠΑΝ, συμπληρώνει πως τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα συνεχίσει τη διαβούλευση τόσο με την ΠΟΕΔ και τους οργανωμένους γονείς όσο και με την ΕΕΥ, ώστε να ρυθμιστούν όλα τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των ΠΟΣ, περιλαμβανομένου και αυτού της ημερολογιακής επέκτασης της λειτουργίας τους από την παρούσα σχολική χρονιά, με σκοπό την περαιτέρω αναδόμηση, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του θεσμού.

ΚΥΠΕ