Πολιτισμός

ART AERI: Τζέραλντ Φορντ

Ο Τζέραλντ Ράντολφ Φορντ τζούνιορ γεννήθηκε ως Λέσλι Λιντς Κινγκ τζούνιορ, στην Ομάχα της Νεμπράσκα στις 14 Ιουλίου 1913 και πέθανε στο Ρίβερσαϊντ στις 26 Δεκεμβρίου 2006. Ήταν Αμερικανός πολιτικός που υπηρέτησε ως ο 38ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (1974-1977) και ως 40ός Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (1973-1974). Ήταν ο μοναδικός Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, που ανέλαβε στα αξιώματα, χωρίς να εκλεγεί από το εκλεκτορικό κολέγιο.

Μεγάλωσε στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (1935) και Νομική στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ (1941). Στα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και γενικότερα με τον αθλητισμό. Το 1946, ο Τζέραλντ Φορντ εντάχθηκε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Από το 1965 έως το 1973 διετέλεσε Ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ως Ηγέτης της Μειοψηφίας). Ο ίδιος, όταν ανέλαβε Πρόεδρος ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο Φορντ, μετατράπηκε σε υποστηρικτή της ατζέντας του, και προωθούσε τα νομοσχέδιά του.

Ύστερα από την παραίτηση του τότε Αντιπροέδρου του Νίξον, Σπύρο Άγκνιου, στις 10 Οκτωβρίου 1973, η θέση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ έμεινε κενή. Έτσι, ο Νίξον κατέληξε στο να επιλέξει Αντιπρόεδρο τον Τζέραλντ Φορντ. Η Γερουσία των ΗΠΑ επικύρωσε τη θέση του στις 27 Νοεμβρίου και η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 6 Δεκεμβρίου του 1973 την επιβεβαίωσε, έτσι ο Τζέραλντ Φορντ ορκίστηκε την ίδια μέρα, ως ο 40ός Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λόγω της εμπλοκής του στο Σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ, ο Ρίτσαρντ Νίξον αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ την 9η Αυγούστου 1974. Αυτόματα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Τζέραλντ Φορντ ανέλαβε 38ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και ορκίστηκε την ίδια μέρα. Ήταν ο μοναδικός Πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν εξελέγη από τον λαό και το εκλεκτορικό κολέγιο. Παρέμεινε στο αξίωμα, έως τη λήξη της θητείας του Νίξον, δηλαδή έως τις 20 Ιανουαρίου 1977.

Είναι ο μοναδικός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που υπηρέτησε σε αυτήν τη θέση χωρίς να έχει εκλεγεί απευθείας είτε στη θέση του Προέδρου είτε του Αντιπροέδρου, αλλά κατά τις διατάξεις της 25ης τροποποίησης του Αμερικανικού Συντάγματος περί αναπλήρωσης του Προέδρου και του Αντιπροέδρου. Τον Δεκέμβριο του 1973 εξελέγη κατόπιν προτάσεως του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον από το Κογκρέσο στο αξίωμα του Αντιπροέδρου, το οποίο είχε μείνει κενό λόγω της παραίτησης του ελληνικής καταγωγής Αντιπροέδρου Σπίρο Άγκνιου υπό το βάρος κατηγοριών για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 1974 ορκίστηκε Πρόεδρος μετά την παραίτηση του Νίξον κάτω από το βάρος του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ. Ήταν Πρόεδρος από τις 9 Αυγούστου 1974 έως τις 20 Ιανουαρίου 1977. Η θητεία του χαρακτηρίστηκε, όπως και του διαδόχου του Τζίμυ Κάρτερ, από την προσπάθεια προσέγγισης Ανατολής-Δύσης. Ηττήθηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1976 από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος, Κάρτερ.

Ο Φορντ παντρεύτηκε στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν, το 1948, την Μπέτι Μπλούμερ, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Απεβίωσε στο Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνια, στις 26 Δεκεμβρίου 2006, σε ηλικία 93 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία