Με ελλείψεις στους σχολικούς συνοδούς το πρώτο κουδούνι
Γονείς ψάχνουν απεγνωσμένα συνοδούς για τα παιδιά τους, ωστόσο το εγχείρημα να βρεθούν ενδιαφερόμενοι είναι δύσκολο

Εντατικές είναι οι εργασίες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, με το Υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους φορείς να προετοιμάζονται για την επάνοδο στις αίθουσες διδασκαλίας. Οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης επιστρέφουν στις 7 Σεπτεμβρίου και οι μαθητές του Δημοτικού στις 11 του ίδιου μήνα.
Ο Σεπτέμβριος, ως ο κατ’ εξοχήν μήνας έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, φέρνει στο φως τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στις σχολικές αίθουσες.
Ένα από τα διαχρονικότερα προβλήματα που ταλανίζει τους αρμοδίους είναι το θέμα της Ειδικής Εκπαίδευσης και κυρίως το ζήτημα που προκύπτει με τους συνοδούς. Το φλέγον θέμα, που απασχόλησε ουκ ολίγες φορές την Επιτροπή Παιδείας, φαίνεται ότι θα συζητηθεί και τη φετινή χρονιά, ούτως ώστε κανένας μαθητής να μη μείνει εκτός σχολικής αίθουσας.
Δυστυχώς, γι’ ακόμη μια χρονιά φαίνεται ότι δεν δόθηκε η αρμόζουσα προσοχή και αυτό αναδεικνύεται μέσα από τις φετινές αναρτήσεις γονέων, οι οποίοι αναζητούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδούς για τα παιδιά τους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και ο Σύνδεσμος Σχολικών Συνοδών Κύπρου.
Να κατοχυρωθεί το επάγγελμα
Επιτακτική ανάγκη θεωρείται η κατοχύρωση του επαγγέλματος των συνοδών, καθώς θα δώσει τα απαραίτητα εφόδια για αξιοπρεπή εργασία.
Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σχολικών Συνοδών Κύπρου, Σάββας Γεωργίου, επισήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι συνοδοί.
«Τα χρόνια προβλήματα είναι ότι δεν υπάρχει μια σταθερότητα. Δυστυχώς όλο αυτό προκαλεί μιαν ανασφάλεια στους συνοδούς κατά πόσον θα έχουν ή όχι δουλειά, αφού τα συμβόλαια είναι χρονιαία».
Όπως επισήμανε, με τις νέες συμβάσεις, ένας συνοδός αν φύγει από μια σχολική μονάδα θα μπορεί να προσληφθεί σε μιαν άλλη, τονίζοντας πως αυτό είναι ένα θετικό βήμα συγκριτικά με όλα όσα είχαν τα προηγούμενα χρόνια.
«Σίγουρα επικρατεί το μεγάλο θέμα της μισθοδοσίας, καθώς ο καθαρός μισθός ενός συνοδού που έχει συμπληρώσει 24 μήνες συνολικής απασχόλησης είναι 710 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ο καθαρός μηνιαίος μισθός ενός συνοδού που δεν έχει συμπληρώσει 24 μήνες συνολικής απασχόλησης είναι 680 ευρώ», είπε ο κ. Γεωργίου.
Επίσης υπογράμμισε ότι το μείζον θέμα που συζητιέται στη Βουλή εδώ και τρία χρόνια είναι η θεσμοθέτηση του επαγγέλματος. «Με τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος θα δημιουργηθεί μια αίσθηση ασφάλειας στον εργαζόμενο και θα υπάρχει περαιτέρω διαφάνεια στον τρόπο πρόσληψης», ανέφερε.
Στη συνέχεια μίλησε για τα καθημερινά τηλεφωνήματα που δέχεται από γονείς που ψάχνουν απεγνωσμένα συνοδούς για τα παιδιά τους, εξηγώντας ότι σε κάθε έναρξη της σχολικής χρονιάς δέχεται αυτά τα τηλεφωνήματα, αλλά φέτος ο αριθμός αυτός αυξήθηκε.
«Γονείς ψάχνουν επειγόντως συνοδούς για τα παιδιά τους, τα τηλεφωνήματα είναι καθημερινά, αλλά, λόγω της μισθοδοσίας, είναι δύσκολο να βρεθούν ενδιαφερόμενοι. Ένα σπουδασμένο άτομο, για παράδειγμα, με πτυχίο νοσηλευτικής, όταν ακούσει τον μισθό που προσφέρουν, δεν ενδιαφέρεται για τη θέση. Μαζί με τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος, όταν και εφόσον το πράξουν, θεωρώ ότι θα αναβαθμιστεί και το κομμάτι της μισθοδοσίας».
Ερωτηθείς αν υπάρχει αύξηση στον αριθμό των παιδιών που εμπίπτουν στην Ειδική Εκπαίδευση και χρειάζονται συνοδό, είπε ότι «ο αριθμός αυτός αυξήθηκε λόγω των αξιολογήσεων που γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και γενικότερα πλέον ο τρόπος λειτουργίας σε σχέση με πριν από 10 χρόνια έχει αλλάξει και γι’ αυτό υπάρχει αύξηση στο ποσοστό. Επιπλέον σημαντικό ρόλο παίζει η ιατρική, αλλά και οι νέες έρευνες, που μέσω αυτών εντοπίζονται προβλήματα που χρήζουν επίλυσης».
Εξήγησε ότι χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται το ποσοστό των παιδιών που χρειάζονται συνοδούς στα σχολεία.
Ενώπιον της Βουλής το θέμα των συνοδών
Οι ελλείψεις σε σχολικούς συνοδούς υπογραμμίζονται κάθε χρόνο από γονείς μαθητών, δασκάλους και Σχολικές Εφορείες, με το θέμα αυτό να τίθεται εκ νέου στο τραπέζι για να συζητηθεί από τα μέλη την Επιτροπής Παιδείας.
Μιλώντας στη «Σημερινή» ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι το θέμα των συνοδών είναι από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσει και φέτος την Επιτροπή Παιδείας.
Όπως διευκρίνισε, η Κυβέρνηση έχει σκοπό τέλος Σεπτεμβρίου να αρχίσει διάλογο με τους αρμοδίους για το νομοσχέδιο για την Ειδική Εκπαίδευση, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και οι συνοδοί.
Κληθείς να απαντήσει από πού προκύπτει η αύξηση στον αριθμό των μαθητών που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης, επισήμανε ότι, σε παλαιότερη συνεδρία στην Επιτροπή, ειδικοί ανέφεραν ότι πρωταρχικός λόγος αυτής της κατάστασης είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής των γονιών, που επηρεάζει αυτόματα και τα παιδιά.
Επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και πως δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία στο κομμάτι της Ειδικής Εκπαίδευσης. «Περισσότερα από τα μισά παιδιά που στο Γυμνάσιο παρουσιάζουν παραβατικές συμπεριφορές είναι γιατί δεν είχαν εντοπιστεί στη νηπιακή ή προ-δημοτική εκπαίδευση ότι έχουν προβλήματα για να μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν από νωρίς με εργοθεραπείες. Ένα στα δύο παιδιά μας δύναται να εμπίπτει στην κατηγορία Ειδική Εκπαίδευση», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με τους συνοδούς είναι μια παρωνυχίδα στη γενικότερη εικόνα που επικρατεί με την Ειδική Εκπαίδευση.
Άμεση επαναξιολόγηση της Ειδικής Εκπαίδευσης
Το θέμα της ανάγκης στήριξης παιδιών με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις από εξειδικευμένους συνοδούς, όπως νοσηλευτές, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν στην Ειδική Εκπαίδευση, συζήτησε σε πρόσφατη συνεδρία της η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
Μέσα από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η σημαντικότητα της έγκαιρης και επαρκούς στελέχωσης των σχολικών μονάδων στη βάση των αναγκών του κάθε παιδιού. Παράλληλα έγινε αντιληπτό ότι η πεπαλαιωμένη υφιστάμενη νομοθεσία χρήζει αλλαγής, καθώς η τελευταία αλλαγή έγινε το 1999. Για τη φετινή σχολική χρονιά, όπως λέχθηκε, περίπου 90 παιδιά χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό, δηλαδή νοσηλευτές και όχι μόνο συνοδούς.
Σε πρόσφατες δηλώσεις της η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου είχε τονίσει την ανάγκη επαναξιολόγησης της Ειδικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο.
Πρωταρχικό μέλημα του Υπουργείου, τόνισε, «είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των παιδιών στην εκπαίδευση, προκειμένου να αναπτύσσουν τις δυνατότητές τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό». Στόχος μας, συνέχισε, είναι η περαιτέρω έμπρακτη στήριξη των σχολείων Ειδικής Εκπαίδευσης για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους και των συνθηκών φοίτησης των παιδιών.
«Στις προγραμματικές δηλώσεις της διακυβέρνησης προτεραιότητα αποτελεί η επαναξιολόγηση του θεσμού της Ειδικής Εκπαίδευσης», υπέδειξε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι η ενίσχυση του δημόσιου σχολείου ώστε να μπορεί να απευθυνθεί σε όλους και όλες με τρόπο που θα σέβεται τη διαφορετικότητα και τα ταλέντα τους».
«Σε συνεργασία με πολυθεματικές ομάδες εξειδικευμένων επιστημόνων και τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ΑμεΑ, εισάγουμε νέες πρακτικές, ευέλικτα αναλυτικά προγράμματα και διαφοροποιημένη διδασκαλία», είπε η κ. Μιχαηλίδου, η οποία παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα της Κυβέρνησης ότι θα επιτευχθεί η περαιτέρω βελτίωση των παιδαγωγικών πρακτικών, του μαθησιακού κλίματος και των μαθησιακών αποτελεσμάτων των ΑμεΑ.
Εν κατακλείδι, όλοι οι εμπλεκόμενοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν επαρκούν, παρά το γεγονός ότι οι σχολικοί συνοδοί είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά, τόσο για τις ανάγκες όσο και για την εκπαίδευσή τους.