Παιδεία

Διχάζει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Η απόφαση, οι αντιδράσεις και η εκκλησία

Την πρόταση για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία υπέβαλε στις 18 Ιανουαρίου το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας

Σάλο έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες στη δημόσια σφαίρα η πρόσφατη ψήφιση νομοθεσίας από την Βουλή με την οποία καθίσταται υποχρεωτική δια νόμου η Ολιστική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση.

Η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση δεν είναι κάτι καινούριο, αντίθετα εντάχθηκε από το 2011 στα αναλυτικά προγράμματα στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγωγής Υγείας.

Σημειώνεται ότι την πρόταση για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία υπέβαλε στις 18 Ιανουαρίου το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο με τη σειρά του την ενέκρινε.

Το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα τρεις μήνες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υλικό σχετικά με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την ύλη που δήθεν θα διδασκόταν από την προδημοτική εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο υλικό ήταν προϊόν παραπληροφόρησης που προκάλεσε έναν τεραστίων διαστάσεων ηθικό πανικό με μερίδα γονέων να αντιδρά ζητώντας να αποσυρθεί ο νόμος για την υποχρεωτική αγωγή.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με στόχο τη σωστή ενημέρωση και την αποφυγή της παραπληροφόρησης των γονέων/κηδεμόνων για το μάθημα της Αγωγής Υγείας – Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης.

Στην ανακοίνωση διευκρινιζόταν ότι το ΥΠΑΝ δεν προέβη σε καμία αλλαγή που να σχετίζεται με το εν λόγω μάθημα από το 2011 μέχρι σήμερα, εξηγώντας ότι από που άλλαξε είναι η ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η νομοθεσία αυτή, προνοεί την ένταξη του μαθήματος στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών, αφού ήταν ήδη ενταγμένο στο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Προδημοτικής, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου.

Με τις ευλογίες της Ιεράς Συνόδου το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Το ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης βρέθηκε στο επίκεντρο της τελευταίας συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου στις 18 Σεπτεμβρίου. Η Ιερά Σύνοδος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι επιβεβλημένο το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα παιδιά αρκεί το περιεχόμενο να είναι προσαρμοσμένο στην ηλικία των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί να έχουν επιμορφωθεί σχετικά.

Ειδικότερα, όπως καταγράφεται στα συμπεράσματα της συνεδρίας, είναι επιβεβλημένη η καθοδήγηση των παιδιών στο σχολείο, σχετικά με το θέμα της σεξουαλικής αγωγής, καθώς είναι από πολύ νωρίς εκτεθειμένα σε κάθε είδους πληροφόρηση αλλά και παραπληροφόρηση από το διαδίκτυο.

Αναγνωρίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη ενημέρωσης και προστασίας των παιδιών, με την προϋπόθεση, η διδασκόμενη ύλη να είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία τους. Την ίδια ώρα σε υπερβολές από διαδόσεις φημών, οι οποίες απέχουν από την πραγματικότητα, θεωρεί η Ιερά Σύνοδος την ανησυχία των γονέων. Επιπλέον, η Ιερά Σύνοδος απηύθυνε πρόσκληση στην υπουργό, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί η τελική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου καθώς και με την αρμόδια επιθεωρήτρια του μαθήματος πριν από την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.

Όπως πληροφορείται η «Σημερινή» η υπουργός ενημέρωσε τον Μακαριότατο για τα σχετιζόμενα με την ύλη και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος. Επιπλέον απαντήθηκαν κάποια ερωτήματα αλλά και επιφυλάξεις που είχε ο Αρχιεπίσκοπος σχετικά το συγκεκριμένο μάθημα.

Η υπουργός επισήμανε στον Μακαριότατο ότι θα λάβει υπόψη τις εισηγήσεις αλλά και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί και εξέφρασε την επιθυμία να παρευρεθεί στην επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.

Επιπλέον οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε συνάντηση και με την αρμόδια επιθεωρήτρια του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας η οποία του μετέφερε του τι ακριβώς θα διδάσκεται και πως θα διεξάγεται το μάθημα και τα σχετικά με την ύλη.

Ο Μακαριότατος φαίνεται να έμεινε ευχαριστημένος και να πείστηκε μέσα από τις επαφές του που είχε με την Υπουργό Παιδείας αλλά και με την επιθεωρήτρια του μαθήματος. Το θέμα θα τεθεί στην επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου στην οποία κλήθηκε να συμμετέχει και η υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου.

Όπως μας λέχθηκε η επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου.

«Πίσω από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση η νέα τάξη πραγμάτων»

Αντίθετη άποψη όσον αφορά το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης φαίνεται ότι έχει ο Μητροπολίτης Μόρφου.

Μιλώντας σε πιστούς στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ευρύχου εξέφρασε την άποψη ότι οι γονείς που δεν επιθυμούν να διδάσκονται τα παιδιά τους σεξουαλική αγωγή στα σχολεία να μπορούν να εξαιρούνται από το μάθημα. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ο ίδιος είναι εναντίον, υπενθυμίζοντας τις θέσεις του για τη νέα τάξη πραγμάτων.

Η δική του πρόταση όπως ξεκαθάρισε ενώπιον της Συνόδου είναι όπως «δικαιούνται οι μωαμεθανοί να εξαιρούνται από το μάθημα της ορθοδόξου κατοικήσεως, να δικαιούνται οι γονείς που πιστεύουν και νηστεύουν 20%-30% -περισσότεροι δεν είμαστε- να πουν ότι τα παιδιά μας δεν θέλουν την αγωγή γιατί έρχεται σε σύγκρουση με την ευαγγελική αγωγή τη χριστιανική ηθική. Όπως έχουμε δόγμα, έχουμε και ηθική, όχι μόνο στο ευαγγέλιο, αλλά και στην αγία γραφή, άρεν και θήλυ εποιήσε ο θεός, ε τι θα πως εγώ στον γάμο, άρεν και θήλυ και κάτι άλλο ευλόγησε ο θεός; Λοιπόν προαιρετικό, θα βοηθήσουμε να βγει μια συναινετική απόφαση, αλλά αν θες ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ενάντια στην ένταξη «ολιστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως υποχρεωτικού μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας» τάχθηκε και ο Μητροπολίτης Πάφου, Τυχικός όπως γνωστοποίησε μέσα από την εγκύκλιο που διαβάστηκε στις εκκλησίες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Πάφου.

Στην εγκύκλιο γίνεται επίκληση ενημέρωσης από «σοβαρές περιπτώσεις γονιών παιδιών», τα οποία έκαναν κατά την παρελθούσα σχολική χρονιά το μάθημα και υποστηρίζεται ότι «τα όσα ειπώθηκαν από τους διδάξαντες είναι ανήκουστα, επαίσχυντα, έφεραν τα παιδιά τους σε πολύ δύσκολη θέση και δυσφορία, αλλά και κατανόησαν οι γονείς αυτοί πού τελικά σκοπεύει η τέτοιου είδους διαπαιδαγώγηση».