Πολιτισμός

Η Παναγία η Κανακαριά σε έκθεση φωτογραφίας στην Αλωνα

Φωτογραφίες από την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη, που λήφθηκαν από το Πανεπιστήμιο Harvard το 1970, μετά τη συντήρηση τους, παρουσιάζονται σε έκθεση που αρχίζει στις 17 Σεπτεμβρίου στην κοινότητα της Αλωνας, σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Μαρία Παφίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κ. Παφίτη, «οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν την πιο πλήρη τεκμηρίωση που έχουμε για την εκκλησία και κυρίως το πολύτιμο ψηφιδωτό του 6ου αιώνα, το οποίο στη συνέχεια συλήθηκε και υπό μορφή σπαραγμάτων επαναπατρίστηκε σταδιακά». Μερικά κομμάτια όπως το κάτω μέρος που απεικονίζει τον Ιησού, ακόμη αναζητούνται, σημειώνει. 

Η κ. Παφίτη αναφέρει ότι τον Απρίλιο του 2018 είχε «τη χαρά και μεγάλη ευλογία να ολοκληρώσει τον επαναπατρισμό του λεηλατημένου ψηφιδωτού του Αποστόλου Ανδρέα της Κανακαριάς, πάντα με την καθοδήγηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ και την οικονομική στήριξη των Ανδρέα Πίττα και Ρόη Πογιατζή».

Προσθέτει ότι «τότε, για τους εορτασμούς του επαναπατρισμού, έφθασαν στην Κύπρο πολλοί προσκεκλημένοι από το εξωτερικό, τους οποίους μαζί με μερικούς συμπατριώτες μας, ξεναγήσαμε σε διάφορες περιοχές του Τροόδους, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το χωριό μας, η Άλωνα».

Σημειώνεται ότι «το Κοινοτικό Συμβούλιο Άλωνας πρόσφερε εγκάρδια φιλοξενία στους ξένους επισκέπτες» και ως ένδειξη η κ. Παφίτη κάνει πράξη την υπόσχεση που έδωσε με τη διοργάνωση και επιμέλεια της εν λόγω έκθεσης.

Η Ιστορικός Τέχνης αναφέρει ότι «η εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς με το εμβληματικό ψηφιδωτό της, που χρονολογείται γύρω στο 525 μ.Χ., συντηρήθηκε μεταξύ 1952-1970 από το ίδρυμα Dumbarton Oaks που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Harvard».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης πραγματοποιήθηκε ενδελεχής φωτογράφηση, η οποία έμελλε, όπως αναφέρεται, όχι μόνο να εικονογραφήσει τον σπουδαίο τόμο που εξέδωσε το Dumbarton Oaks το 1977, αλλά κυρίως να αποτελέσει το σημαντικότερο τεκμήριο, που υπάρχει για την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς πριν από την τουρκική εισβολή και τη σύλησή της».

Οπως λέει η κ. Παφίτη, «οι φωτογραφίες ανήκουν στο αρχείο του Πανεπιστημίου Harvard, το οποίο γενναιόδωρα παραχώρησε τα δικαιώματα αναπαραγωγής τους, ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που οι φωτογραφίες παρουσιάζονται εκτυπωμένες σε έκθεση».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στις 11:00 π.μ. και θα συνοδεύονται από συναυλία του μουσικού Χρίστου Αλεξάνδρου με την μαντολινάτα του. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Πολιτισμού, Λίνας Κασσιανίδου.