Αναλύσεις

Βρετανός Πρωθυπουργός, 31.12.1963: «Και να εισβάλουν οι Τούρκοι, δεν έχουμε πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας»

Την πρώτη επίσημη αναφορά του όρου Constituent State την βρίσκουμε να ξεκινά από το Φόρεϊν Όφις, ημερ. 3 Ιανουαρίου 1964

Το σημερινό μου άρθρο είναι ένα συνοπτικό συμπλήρωμα στο άρθρο μου στη «Σημερινή», 24 Δεκεμβρίου 2023, «Αιματηρά Χριστούγεννα 1963: Το πρώτο πραξικόπημα για διάλυση της ΚΔ για τα σχιζοφρενικά “δύο κράτη”».

Μετά λοιπόν την οδηγία, που έτρεξε να δώσει στις 31.12.1963 ο Βρετανός τότε Πρωθυπουργός Sir Alec Douglas-Home στον τότε Υπουργό Κοινοπολιτειακών Σχέσεων Duncan Sandys -που βρέθηκε στην Κύπρο λόγω των εξελίξεων- (για να προσέχει τι λέει): «...Δεν έχουμε πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας έστω και αν οι Τούρκοι εισβάλουν και δεν νομίζω ότι με το να μπλοφάρουμε θα μας βοηθήσει...», θυμίζω τι ακολούθησε ταυτόχρονα τόσο εκ μέρους των Βρετανών όσο και των Τούρκων.

1) Λονδίνο - Βρετανοί

Δύο Constituent States:

Την πρώτη επίσημη αναφορά του όρου Constituent State την βρίσκουμε να ξεκινά από το Φόρεϊν Όφις, ημερ. 3 Ιανουαρίου 1964. Όταν μπήκε στα χαρτιά κατ’ εντολήν του τότε Permanent Under-Secretary στο Φόρεϊν Όφις, ο οποίος ζήτησε όπως ετοιμαστεί σχέδιο ανασύστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε δύο constituent states, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό. Σχετική αναφορά σε 9σέλιδο Μεμοράντουμ, ημερ. 3.1.1964, αντίγραφο του οποίου παρέθεσα όπως σήμερα, διαχρονικά σε διάφορα άρθρα μου, και στις 27 Αυγούστου 2017 «Οι καταβολές της ρατσιστικής ΔΔΟ» (https://simerini.sigmalive.com/article/2017/8/26/oi-kataboles-tes-ratsistikes-ddo/).

Ο χάρτης που δημοσιεύουμε παραπλεύρως δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του μ. Ελληνοκύπριου κομμουνιστή Εύδωρα Ιωαννίδη με το ψευδώνυμο Δώρος Άλαστος «Cyprus-What now?», που εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1964. Ο συγγραφέας έγραψε πως η διχοτόμηση και η ομοσπονδία με δύο χωριστά κράτη, με το 38% του κυπριακού εδάφους να δοθεί στους Tούρκους, συζητείτο έντονα για οκτώ χρόνια στο Λονδίνο (Φόρεϊν Όφις) 1956-1964. Την ομοσπονδία την αποκάλεσε συγκαλυμμένη διχοτόμηση.

Προβάλλω αυτόν τον χάρτη και σε βιβλία μου και σε άρθρα μου γιατί αντικατοπτρίζει ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Πρέπει να μελετάται από κάθε ερευνητή/ιστορικό/δημοσιογράφο και τον καθένα που ενδιαφέρεται για την αλήθεια, σε συνδυασμό α) με την έκθεση Δρος Νιχάτ Ερίμ 1956, β) με το βρετανικό έγγραφο για «δύο συνιστώντα κράτη» της 3ης Ιανουαρίου 1964, γ) τα σχέδια των Tουρκοκυπρίων για δύο ομόσπονδα κράτη τον Απρίλιο του 1964 και δ) τη γραμμή Αττίλα του 1974 μέχρι σήμερα. Τόσο με την απαίτηση του Ερσίν Τατάρ και της Άγκυρας για «δύο κράτη» όσο και τη συνεχιζόμενη βρετανική επιμονή για λύση Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας με δικούς μας εθελοτυφλούντες συνοδοιπόρους…

Ο χάρτης αποτελεί μια ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ από τον μ. Ιωαννίδη/Άλαστο, μιαν αδιαμφισβήτητη ιστορική επιβεβαίωση του βρετανο-τουρκικού ρόλου στην τραγωδία της Κύπρου, που ξεκίνησε από το 1955/56 μέχρι σήμερα. Είναι μια αποστομωτική, αδιαμφισβήτητη απάντηση στους διάφορους ξερόλες, ενσυνείδητους επιτήδειους ή άσχετους, που προσπαθούν να αλλάξουν την Ιστορία και τις ευθύνες για ξένα συμφέροντα. Και όσους επικαλούνται ότι «φταίμε κι εμείς». Ή να τα ρίξουν όλα πάνω στους αφελείς Αμερικανούς, γιατί έτσι ενσυνείδητα ή ασυνείδητα προσφέρουν συγχωροχάρτι στους ηθικούς αυτουργούς Βρετανούς και Τούρκους…

Ο Εύδωρας Ιωαννίδης μετανάστευσε στη Βρετανία το 1930 και έγινε μέλος του Βρετανικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 1932.Έγραψε πολλά βιβλία, δοκίμια, θεατρικά έργα, αρθρογράφησε σε βρετανικές εφημερίδες και έκανε την αυτοκριτική του για τη συμμετοχή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Πέθανε το 1978. Ήταν αδελφός του Ιερόθεου Κυκκώτη, μιας άλλης σημαντικής μορφής της κυπριακής ομογένειας στην Αγγλία. Τα βρετανικά έγγραφα χρόνια αργότερα επιβεβαίωσαν τις έγκυρες πληροφορίες του Ε. Ιωαννίδη… Αιωνία του η μνήμη.

2) Κύπρος - Τουρκία και Τουρκοκύπριοι

Τουρκικές προτάσεις για Ομοσπονδία με 37% του εδάφους τουρκικό:

Στις 13 Απριλίου 1964 ο Major-General W.H.A. Bishop (αναπληρωτής ΄Υπ. Αρμοστής στη Λευκωσία) πληροφόρησε το Λονδίνο ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα ετοίμαζε προτάσεις για τη δημιουργία μιας Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Κύπρου αποτελούμενης από δύο περιφερειακές κυβερνήσεις, μία ελληνοκυπριακή και μια τουρκοκυπριακή. Ο Bishop επέκρινε τις τουρκικές προτάσεις, αλλά την επομένη το Γραφείο Κοινοπολιτειακών Σχέσεων τον προειδοποίησε όπως περιορίσει τις δηλώσεις του προς τον Δρα Φαζίλ Κουτσιούκ στα σημεία των δηλώσεων του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών…

«Οποιαδήποτε εισήγηση πως βλέπουμε με αντιπάθεια τις τουρκοκυπριακές ιδέες που αναφέρατε, θα είναι αντίθετη με τη γραμμή που δημόσια πήρε ο Υπουργός Εξωτερικών και σχεδόν στα σίγουρα θα πυροδοτήσει σκληρές αντιδράσεις από την τουρκική κυβέρνηση, τις οποίες θα θέλαμε να αποφύγουμε...», του έγραψαν.

Στις 15 Ιουνίου 1964 ο Major General W. H. A. Bishop ενημέρωνε το Λονδίνο και πάλι ότι «η τουρκική κοινοτική συνέλευση εξέδωσε φυλλάδιο με τίτλο ‘‘Ομοσπονδία και κυπριακή Οικονομία’’, το οποίο καθορίζει το μερίδιο που ζητούν για ένα κράτος στη βόρεια Κύπρο, με μια διαχωριστική γραμμή από τη Γιάλα μέχρι την Αμμόχωστο, που καλύπτει το 37% του εδάφους της Κύπρου και ισχυρίζονται ότι μπορούν να αποδείξουν πως μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμο. Το φυλλάδιο βέβαια ήταν γεμάτο από τις συνηθισμένες πολεμικές και συγχυσμένη σκέψη και περιείχε πολύ λίγες, αν όχι καθόλου, βάσιμες οικονομικές θέσεις υπέρ μιας ομοσπονδίας». Το 1974 έκαναν πράξη το σχέδιό τους…

Τις προτάσεις τους εκείνες οι Τουρκοκύπριοι έδωσαν τότε και στον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Δρα Galo Plazα, ο οποίος το 1965 τις απέρριψε (Βιβλίο Φ.Α. «Από την Ένωση στην Κατοχή», Λευκωσία, 1995 - από την Έκθεση του Μεσολαβητού).

Στις 9 Ιουνίου 1965, βρετανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, προς Φόρεϊν Όφις : «... Οι Τούρκοι πάντοτε το έκαναν ξεκάθαρο ότι η ομοσπονδία ήταν η λύση που προτιμούσαν...».

Στις 12 Ιανουαρίου 1965 ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ismet Inonu σε επιστολή του προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό:

«...Η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων στις προτάσεις μας να κατορθώσουμε μια ομοσπονδία στην Κύπρο, θα βοηθήσει πολύ τις πιθανότητες σύντομης λύσης».

Στις 2 Φεβρουαρίου 1965, σε μνημόνιο που ετοίμασε για τον Βρετανό Πρωθυπουργό το τμήμα Σχεδιασμού του Φόρεϊν Όφις : «Εκείνο που οι Τούρκοι ζητούν με την Ομοσπονδία είναι στην κυριολεξία ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ... Η επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης για μια ομόσπονδη λύση (δηλαδή κυριολεκτικά διχοτόμηση) αναμένεται να συνεχιστεί...».

Μάρτιος 1965: «Η τουρκική κυβέρνηση ακόμα συνεχίζει να σκέφτεται για «ομοσπονδία» με γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων…».

Το 1966 οι Τουρκοκύπριοι, προωθώντας ξεχωριστό κράτος, ξεκίνησαν να εκδίδουν τα δικά τους ξεχωριστά «κυβερνητικά λαχεία». Παράλληλα απαγορευόταν στους Τουρκοκύπριους να αγοράζουν λαχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας (εφημερίδα «Μάχη», 7 Απριλίου 966 με φωτοαντίγραφο).

Ομολογία - Βρετανικά δημιουργήματα!

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1965 το Φόρεϊν Όφις απάντησε ως εξής στον τότε ΄Υπ. Αρμοστή, Sir David Hunt, ο οποίος ζήτησε από το Λονδίνο να προβεί σε αντιρρήσεις για λύση ομοσπονδίας εξηγώντας τις επιπτώσεις: «Η δυσκολία είναι πως ομοσπονδία είναι μια λέξη με πολλές ερμηνείες και, έχοντας υπόψη ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να την θεωρεί ως την ιδανικότερη λύση για το κυπριακό πρόβλημα, οι κίνδυνοι να αμαυρώσουμε εμείς την ιδέα, όσο επιδέξια και να το κάνουμε, θα υπερτερούν των πλεονεκτημάτων. Εκτός τούτου, οι περισσότερες ομοσπονδίες ανά τον κόσμο, οι οποίες σήμερα ή στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετωπίζουν προβλήματα, είναι δικά μας δημιουργήματα…». (Πηγές – Επιπλέον βιβλία Φ.Α. « Διζωνική vs Δημοκρατία», Λεμεσός 2019 και «TOP SECRET», Θεσσαλονίκη, 2004, με έγγραφα από το Βρετανικό Εθνικό Αρχείο).

*Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση της Κυριακάτικης "Σημερινής", 7.1.2024