Παραπολιτικά

Εξοικονόμηση νερού τώρα!

Ο άνομβρος καιρός, που φαίνεται να συνεχίζεται και στον νέο χρόνο, ξαναφέρνει μπροστά μας τη διαχρονική εφιαλτική πραγματικότητα. Ότι στην Κύπρο το νερό είναι εξαιρετικά σπάνιο αγαθό και θα πρέπει να το τζηεύκουμεν. Αυτήν τη στιγμή η ποσότητα νερού στον μεγαλύτερο υδατοφράκτη μας, εκείνον του Κούρη, είναι στο 40%, ενώ πέρσι τέτοιαν εποχή ήταν στο 63%. Και αν οι επόμενοι μήνες δεν δώσουν ικανοποιητική βροχόπτωση, κάτι όχι ασυνήθιστο για την ξερονησίδα μας, ίσως να ξαναζήσουμε το μαρτύριο της σταγόνας περασμένων εποχών.

Και δεν είναι μόνο ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, που μόλις ξυπνήσει κοιτάζει με αγωνία τον ουρανό και παρακαλεί τον Πανάγαθο να βρέξει, για να ανακουφίσει λίγο τους γεωργούς από τη μάστιγα της ανομβρίας. Είναι και ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός. Ο οποίος βλέπει εκατομμύρια ευρώ να κάνουν φτερά από τα δημόσια ταμεία και να καταλήγουν στις αφαλατώσεις για να μπορούμε να έχουμε λίγο νεράκι να πίνουμε. Όταν αδειάζει ο υδατοφράκτης του Κούρη, αδειάζει και ο... χρηματοφράκτης του Μάκη.

Αλλά επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν... διψάσουν παίρνουν μέτρα, καλά θα κάνει η κυβέρνηση να αρχίσει αμέσως μιαν εκστρατεία προς τους πολίτες να εξοικονομούν το νερό όσο μπορούν, διότι σε τελευταία ανάλυση αυτοί θα πληρώσουν την αφαλάτωση. Ρίχνω μερικές ιδέες για συνθήματα προς τους καταναλωτές σε μια τέτοια καμπάνια: «Μην σπαταλάτε το νερό. Να θυμάστε ότι οι τιμές της αφαλάτωσης είναι πολύ... αλμυρές». «Καλύτερα να πείτε το νερό νεράκι, παρά το... ευρώ ευράκι».

Αλλά και εμείς οι πολίτες μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση του νερού στον μέγιστο δυνατό βαθμό, αν προσέξουμε ο καθένας τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το νερό στις καθημερινές του συνήθειες.

Η επίδειξη υδατικής συνείδησης πρέπει να είναι πάντα παρούσα είτε με ανομβρία είτε με πολυομβρία. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει να συντηρούμε μονίμως τις τρομακτικές εικόνες του παρελθόντος, τότε που κουβαλούσαμε νερό... με τα τάνκερ από την Ελλάδα για να μην κορακιάσουμε από τη δίψα και ήμασταν η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου ένιωθες ένοχος επειδή... έκανες μπάνιο!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

*Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση της Κυριακάτικης "Σημερινής", 7.1.2024