Λουκέτο στα θέατρα της Κύπρου – Στην ανεργία το 90% των εργαζομένων
Σήμερα στην 10 το πρωί οι εκπρόσωποι των πέντε μεγαλύτερων θεάτρων θα δουν την Υφυπουργό Πολιτισμού με μόνο τους αίτημα την τροποποίηση του Σχεδίου Θυμέλη
Η τύχη του ελεύθερου θεάτρου στην χώρα μας κρίνεται σήμερα, αφού μετά οι εκπρόσωποι των πέντε μεγαλύτερων και παλαιότερων θεάτρων της Κύπρου που ανακοίνωσαν την αναστολή της λειτουργίας τους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Σχεδίου Θυμέλη για το 2024, θα θέσουν ενώπιον της αρμόδιας Υφυπουργού τα αιτήματά τους. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί και σε αυτήν θα συμμετέχουν η Υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου οι εκπρόσωποι των πέντε θεάτρων: η Μαριάννα Καυκαρίδου για το Σατιρικό, ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος του ΕΘΑΛ, ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης για το «θέατρο ένα», ο Χρίστος Γιάγκου για το Θέατρο Διόνυσος και ο Μαρίνος Ξενοφώντος για το θέατρο «Ανεμώνα».
«Προβληματικό εξ αρχής το Θυμέλη»
Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο κύριος Ανδρέας Χριστοδουλίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο «θέατρο ένα», εξήγησε πως το Σχέδιο Θυμέλη άρχισε το 2016 από τον ΘΟΚ και ήταν εξ αρχής λανθασμένο και προβληματικό. «Διότι το θέατρο είναι τέχνη και δεν είναι μπακάλικο ή επιχείρηση. Δεν μπορείς να βάζεις περιορισμούς στην τέχνη». Το εν λόγω σχέδιο, όπως είπε, θα μπορούσε να λειτουργήσει σε κάτι άλλο αλλά στο θέατρο ήταν λάθος εξ αρχής. «Δυστυχώς το αφήσαμε να προχωρήσει και τώρα είναι δέκα φορές χειρότερο από πριν», πρόσθεσε.
Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ελεύθερου θεάτρου, μπήκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Σχεδίου Θυμέλη για το 2024, αφού σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, το 85% των θεάτρων δεν θα κάνουν φέτος παραγωγές, «εκτός από 2-3 θέατρα τα οποία ευνοηθήκαν» και μάλιστα -όπως αναφέρει «άδικα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν δεν γίνουν δραματικές αλλαγές από το κράτος γύρω στο 85-90% ηθοποιών και των ανθρώπων που εργοδοτούνται στα θέατρα, φωτιστές, σκηνοθέτες, ενδυματολόγοι κλπ, μένουν άνεργοι».
«Μόνο τα 5 μεγαλύτερα θέατρα εργοδοτούσαμε γύρω στο 80% των ηθοποιών της Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος μάλιστα στο «Θέατρο ένα» ήδη από την περασμένη Δευτέρα αναγκάστηκε να τερματίσει τα συμβόλαια που είχε σε ισχύ με τους συνεργάτες του, οι οποίοι αιτήθηκαν ήδη ανεργιακό.
«Εμείς ζητούμε ότι πρέπει να αλλάξει το σχέδιο χορηγιών. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Εμείς λέμε ότι κάποια θέατρα που έχουν πολλά χρόνια ιστορίας και έχουν αποδείξει την αξία τους, θα πρέπει να έχουν μία ετήσια χορηγία. Δεν λέω να μην ελέγχονται, αλλά ας αφήσουν πρώτα να δουλέψουμε και μετά να μας ελέγξουν. Τα θέατρα που αξίζουν να συνεχίσουν την εργασία τους κι εκείνα που δεν πληρούν τα κριτήρια να σταματήσουν. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε σαν θέατρα», είπε.
«Η Κύπρος είναι μία μικρή χώρα με πολύ λίγο θεατρόφιλο κοινό, την ώρα που η ακρίβεια δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον κόσμο στο να ξοδέψει τα χρήματά του για να πάει θέατρο. Έχουν μειωθεί οι θεατές και χωρίς τα χρήματα της χορηγίας δεν μπορούμε να δουλέψουμε», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Το «θέατρο ένα», όπως μας εξήγησε, αιτήθηκε για δύο έργα και εγκρίθηκε μόνο για το ένα, για το οποίο -μάλιστα- ενώ ζητούσε 40 χιλιάδες ευρώ, πήρε 15.000. «Με επτά ηθοποιούς και με μεγάλο σκηνικό, τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν για μία τέτοια παραγωγή. Οι 15 χιλιάδες καλύπτουν μόνο το ποσό του σκηνικού, του σκηνογράφου και ίσως και του ενδυματολόγου. Οι ηθοποιοί δεν παίρνουν σεντ», τόνισε.
Όσο αφορά το τι ζητούν από την Υφυπουργό, ο κ. Χριστοδουλίδης, είπε πως κατά καιρούς έχουν θέσει στους αρμόδιους τις εισηγήσεις τους που θα άφηναν όλους τους εμπλεκόμενους ευχαριστημένους, αλλά «πάντα κατέληγαν στα σκουπίδια». Σήμερα και μετά την συνάντηση που θα έχουμε με την Υφυπουργό, αν δεν εισακουστούμε θα παραμείνουμε στην αρχική μας απόφαση. Δεν έχουμε επιλογή. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να δουλέψουμε. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Δεν μας αφήνουν», είπε καταληκτικά.
Αιχμές για αθέτηση όρων του Σχεδίου
Στο μεταξύ σε ανακοίνωσε που εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα η Ομοσπονδία Θεατρικών φορέων Κύπρου, αφήνει αιχμές για αθέτηση συγκεκριμένων όρων και προυποθέσεων που προνοούνται στο σχέδιο.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
«Καλούμε το υφυπουργείο πολιτισμού και τους ιθύνοντες να δώσουν εξηγήσεις και να προβούν σε δημόσια απολογία για την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στη θεατρική κοινότητα με τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς τους και όλες τις αστοχίες που αφορούν στο θέμα του θεατρικού χορηγικού σχεδίου Θυμέλη, χειρισμοί και αποφάσεις που οδηγούν σε κλείσιμο των θεσμικών επαγγελματικών θεάτρων και στην ανεργία δεκάδες καλλιτέχνες και εργαζομένους στον κόσμο του θεάτρου. Απευθύνουμε έκκληση προς τον πρόεδρο της δημοκρατίας, να δώσει ως προς τούτο άμεσα σαφείς οδηγίες διερεύνησης του ζητήματος που προέκυψε και απονομή ευθυνών σε όσους, δρώντας αναξιοκρατικά, προωθούν και στηρίζουν παράτυπες αποφάσεις. Ζητούμε και θα πρέπει άμεσα να αποτελέσει καθολική προσπάθεια στον κλάδο μας, να αποκατασταθούν το συντομότερο οι διασαλευμένες ισορροπίες στη θεατρική κοινότητα και να επέλθει επιτέλους ομόνοια, συναδελφική αλληλεγγύη και στοχοπροσήλωση, με μόνο γνώμονα την πραγματική θεατρική δημιουργία και ουσιαστική ανάπτυξη. Αναφερόμαστε στην περίπτωση που έγινε σήμερα γνωστή μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή "Αιχμές", όπου το υφυπουργείο επέλεξε να αθετήσει όρους και προϋποθέσεις που το ίδιο έθεσε στο νέο σχέδιο χορηγιών που ετοίμασε, χρηματοδοτώντας πρόταση που δεν πληρούσε τους όρους και κριτήρια του σχεδίου, την ίδια ακριβώς στιγμή που άφηνε άλλους αιτητές εκτός αξιολόγησης επικαλούμενο τις ίδιες ακριβώς προυποθέσεις! Οι διαφανείς διαδικασίες και η αξιοκρατική αξιολόγηση νοείται πως θα έπρεπε να είναι ήδη για το νεοσύστατο υφυπουργείο πολιτισμού μας, εκ των ων ουκ άνευ».