Κυπριακό

Δεν κάνει βήμα πίσω στους σχεδιασμούς της η Τουρκία - Συνεχίζει να οχυρώνει ανεμπόδιστη την γραμμή κατάπαυσης του πυρός (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στους σχεδιασμούς της,  η Τουρκία, που οχυρώνει ανεμπόδιστη τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στους σχεδιασμούς της,  η Τουρκία, που οχυρώνει ανεμπόδιστη τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Οι εργασίες στη Δένεια, για τη δημιουργία αντιαρματικής τάφρου προχωρούν κανονικά, με τις κατοχικές δυνάμεις να ανοίγουν ορύγματα μήκους 800 μέτρων.

Απλοί παρατηρητές, σε μια ακόμα ακραία πρόκληση οι ειρηνευτές, που περιπολούν την περιοχή.

Οι παραβιάσεις στη Νεκρή Ζώνη καταγράφονται και στις Εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών, με το Υπουργείο Εξωτερικών να στηλιτεύει τη διαχρονική τάση τήρησης ίσων αποστάσεων.

Ανενόχλητες προχωρούν στην επιβολή νέων τετελεσμένων και οχύρωσης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, οι κατοχικές δυνάμεις.

Οι εργασίες για τη δημιουργία αντιαρματικής τάφρου βάθους περίπου τριών μέτρων, μεταξύ Δένειας και κατεχόμενης Φιλιάς, ανάμεσα στα δύο τουρκικά φυλάκια, που βρίσκονται στην περιοχή, συνεχίζονται για τρίτη μέρα.

================

ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΔΕΝΕΙΑΣ Χριστάκης Παναγιώτου

Είναι στρατιωτικά έργα μεγάλα ορύγματα. Επικοινώνησε μαζί μου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να ενημερωθεί για την κατάσταση.

=============

Τα ορύγματα μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν μήκος περίπου 800 μέτρων, με τον κοινοτάρχη να δηλώνει ότι ενημέρωσε τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και των εξωτερικών,  ενώ τα Ηνωμένα Εθνή, παρακολουθούν στενά μεν απαθέστατα δε, την περιοχή με περιπολίες.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών στηλιτεύει την στάση των ίσων αποστάσεων που ακολουθείται στις Εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στο ζήτημα των παραβιάσεων στη Νεκρή Ζώνη.

=============

Υπουργείο Εξωτερικών: ''ΔΕΝ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΑΦΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ''

''Στις εκθέσεις καταγράφεται σειρά παραβιάσεων στην Πύλα, την Δερύνειας και την ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας, με ειδική αναφορά στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Αγίου Δομετίου. Δυστυχώς, δεν επιτυγχάνεται σε όλες τις περιπτώσεις, σαφής καταγραφή των γεγονότων ακολουθώντας μία διαχρονική τάση τήρησης ίσων αποστάσεων''.

==================

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ κατέγραψε μια ανησυχητική τάση παραβιάσεων, τύπου επέλασης προς τα εμπρός, από τις τουρκικές δυνάμεις. Όπως αναφέρεται μέχρι τον Νοέμβριο, έγιναν 302 στρατιωτικές παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές, εκ των οποίων οι 159 αφορούσαν μόνιμες κατασκευές και οι 60 αφορούσαν κινήσεις προς τα εμπρός, αμφισβητώντας τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός.

================

Οι δύο εκθέσεις,  κυκλοφόρησαν επικεντρώνονται στις εξελίξεις από τις 13 Ιουνίου έως τις 12 Δεκεμβρίου του 2023.

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ: