Κυπριακό

Gokhan και Μαππουρίδης πίσω από εταιρεία με γραφεία στα κατεχόμενα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε πολυδαίδαλο παζλ μετατρέπεται η υπόθεση της εταιρείας Innoinspira Consulting, η οποία διαφημίζει ότι παρέχει νομικές υπηρεσίες ακόμα και αγοραπωλησίες ακινήτων στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, διευθυντής της εν λόγω εταιρείας είναι ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος Berk Gokhan, ο οποίος εμφανίζεται ως ασκούμενος δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο του Ρικου Μαππουρίδη. Ο Gokhan ειναι ο μοναδικός μέτοχος της Innoinspira, γραμματέας της οποίας είναι ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ. Ο κ. Μαππουρίδης εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας και ως συναίτερος, κάτι για το οποίο ο ίδιος δηλώνει άγνοια.

Η Innoinspira, είναι εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών με δηλωμένη διεύθυνση την ίδια με αυτήν του δικηγορικού γραφείου του Ρίκκου Μαππουρίδη. Διατηρεί, επίσης, δύο γραφεία και στα κατεχόμενα, ενώ διαφημίζει ότι παρέχει νομικές συμβουλές σε θέματα εμπορικού, εταιρικού Δικαιού, κτηματομεσητικά, νομικές συμβουλές ξένων επενδύσεων και διαφημίζει στην ιστοσελίδα της ότι βοηθά τους πελάτες να βρουν της κατάλληλες ευκαιρίες σε ακίνητα σε όλη την Κύπρο.

Από τη δημοσιογραφική έρευνα του ΣΙΓΜΑ, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν είναι αδειοδοτημένη από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, αλλά επίσης δεν συγκαταλέγεται στις εταιρείες που ελέγχονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συνεπώς, οι δραστηριότητες της δεν εποπτεύεται.

Το ΣΙΓΜΑ, επικοινώνησε αρχικά με τον κ. Ρίκκο Μαππουρίδη με σκοπό να λάβει τη θέση του και να μας διευκρινήσει ποια είναι η σχέση του με την εταιρεία. Δήλωσε εκπληκτος ότι εμφανίζεται συναίτερος στην ιστοσελίδα της Innoinspira και μας παρέπεμψε στον Τουρκοκύπριο δικηγόρο Berk Gokhan, τον οποίο όπως είπε στεγάζει στο γραφείο του. Ο Gokhan, υποστήριξε ότι ο κ. Μαππουρίδης δεν εμπλέκεται στις δραστηριότητες της εταιρείας του.

Τι δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ ο Berk Gokhan

Gokhan: Είναι επίτιμος συνεργάτης. Είναι ο προϊστάμενος μου (supervisor) και θέλαμε να τον περιλάβουμε στην εταιρεία, διότι για την ακρίβεια έχει φήμη και ως προσφέρεται ως αναφορά.

ΣΙΓΜΑ: Ναι, αλλά στην ιστοσελίδα σας παρουσιάζεται ως συνέταιρος.

Gokhan: Αυτό που λέω είναι ότι είμαι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας, αλλά κάνω συνεργασίες με διαφορετικούς όρους. Αυτό που εννοώ είναι ότι ο κ. Ρίκκος είναι επίτιμος συνεργάτης. Για σκοπούς αναφοράς. Εθελοντικά, χωρίς να παίρνει οποιαδήποτε πληρωμή ή όφελος από αυτό.

ΣΙΓΜΑ: Γνωρίζει ότι τον παρουσιάζετε στην ιστοσελίδα ως συνέταιρο;

Gokhan: Νομίζω ότι δεν τo γνώριζε. Αλλά μας καθοδηγεί ως προϊστάμενος. Ενημερώθηκε (τώρα) και χαιρόμαστε να το αλλάξουμε (από την ιστοσελίδα). Δεν είναι πρόβλημα για εμάς.

ΣΙΓΜΑ: Άρα, δεν ήταν ενήμερος και θα το αλλάξετε;

Gokhan: Aν είναι αναγκαίο ναι.

Όσον αφορά δε τις δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας ενώ είναι συμβουλευτική διαφημίζει ότι παρέχει και νομικές υπηρεσίες.

Εκδίδει αποδείξεις ως ιδιώτης

Gokhan: Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι είμαι δικηγόρος γραμμένος στον ΠΔΣ, και όταν χρειάζονται οι νομικές μου υπηρεσίες τις παρέχω ως ιδιώτης. Ως ο δικηγόρος Μπέρκ Γκοκάν. Στο τέλος της ημέρας από την στιγμή που είμαι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας, δεν εκδίδω αποδείξεις απευθείας από την εταιρεία, αλλά αυτό που κάνω είναι να βγάζω αποδείξεις ως δικηγόρος. Για περιπτώσεις παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών βγάζω αποδείξεις της εταιρείας.

ΣΙΓΜΑ: Η εταιρεία σας έχει άδεια από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για να δίνει αυτές τις συμβουλές;

Gokhan: Όχι η εταιρεία μου, αλλά όπως σας είπα δεν δίνω συμβουλές ως εταιρεία. Το κάνω από μόνος μου ως ιδιώτης για τις νομικές συμβουλές.

H εν λόγω εταιρεία με συνέταιρους στα κατεχόμενα, μέλη του λεγόμενου δικηγορικού συλλόγου, δραστηριοποιείται και στα κατεχόμενα.

Κάθε βοήθεια για όποιον θέλει να αγοράσει στα κατεχόμενα

Όπως μάλιστα αναφέρει στην σελίδα, «η εταιρεία παρέχει κάθε βοήθεια σε πελάτες για να βρουν τις καλύτερες ευκαιρίες σε ακίνητα στην Κύπρο, περιλαμβανομένης της αγοράς περιουσιών από μη μόνιμους κάτοικους Κύπρου σε όλο το νησί...»

Το θέμα πάντως βρίσκεται ήδη ενώπιον του Προέδρου του Παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου ο οποίος αφού επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο του, ανέφερε ότι έχουν δοθεί οδηγίες για διερεύνηση του θέματος.

Ο Μιχάλης Βορκάς δήλωσε ότι, «αν όσα ήρθαν στην αντίληψή μας ευσταθούν, θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αναλόγως των εξελίξεων, τόσο ο Ελληνοκύπριος, όσο και ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος, που είναι μέλη του ΠΔΣ, «θα οδηγηθούν ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου του Συλλόγου και του συμβουλίου του ΠΔΣ ως εποπτικής αρχής με βάση τον νόμο που αφορά την παρεμπόδιση ξεπλύματος χρήματος».

Αυτό που μελετάται, είναι το γεγονός ότι το εν λόγω γραφείο διαφημίζει υπηρεσίες που, προκειμένου να υπάρχει το δικαίωμα να παρέχονται, απαιτείται η εταιρεία να είναι εγγεγραμμένη στον ΠΔΣ.

Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι μετά την επικοινωνία του ΣΙΓΜΑ με τον Τουρκοκύπριο Berk Gokhan, η ιστοσελίδα της εταιρείας του κατέβηκε.

Δείτε το ρεπορτάζ: