Κυπριακό

Τουρκία: Ντοκιμαντέρ στην κρατική TRT για τα πενηντάχρονα από τουρκική εισβολή

Ο ρόλος του ποδοσφαίρου στο Κυπριακό Ζήτημα αναλύεται στο ντοκιμαντέρ «Σκόρερ στο Μέτωπο», που θα προβληθεί στην τουρκική τηλεόραση TRT. Το TRT θα προβάλει μία σειρά ντοκιμαντέρ 6 επεισοδίων εντός του 2024, κατά την 50ή επέτειο της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης» [σ.σ. τουρκικής εισβολής] στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται, «η σειρά ντοκιμαντέρ εστιάζει στον αγώνα των «Τούρκων» στο νησί από τη δεκαετία του 1950 για την προστασία των «εδαφών τους» και την υπεράσπιση του δίκαιου αγώνα τους, καθώς και στον πόλεμο της Τουρκικής Οργάνωσης Αντίστασης από τα γήπεδα ποδοσφαίρου ως το μέτωπο, που διαμορφώθηκε κατά της Ε/Κ «κατοχής» και της τρομοκρατίας της ΕΟΚΑ».

Στο ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον ερευνητή και ακαδημαϊκό Ερντάλ Χος, αναλύονται επίσης «το αντιστασιακό κίνημα που διαμορφώθηκε γύρω από τον Τουρκικό Αθλητικό Όμιλο Τσετίνκαγια - την πρωταθλήτρια ομάδα του «Τ/Κ» ποδοσφαίρου-, οι μυστικές δραστηριότητες πληροφοριών της Τουρκικής Αντιστασιακής Οργάνωσης, εντυπωσιακά γεγονότα, μαρτυρίες, ο ηγετικός ρόλος των Ραούφ Ντενκτάς και Δρ Φαζίλ Κιουτσούκ και η στήριξη που παρείχε η Τουρκία».